Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΣΙΣΕΡ ΠΑΛΚΟ»
Απεργούν κόντρα στην αυθαιρεσία

Νέες απολύσεις χτες από την εταιρία, σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι σήμερα

Από συγκέντρωση των εργαζομένων στο υπουργείο Εργασίας
Από συγκέντρωση των εργαζομένων στο υπουργείο Εργασίας
Προκαλεί με νέες απολύσεις η διεύθυνση της πολυεθνικής ΣΙΣΕΡ ΠΑΛΚΟ προσθέτοντας χτες, ακόμα πέντε εργάτριες στο μακρύ κατάλογο με τους 260 απολυμένους που έχει συντάξει τον τελευταίο χρόνο και κυρίως από το Σεπτέμβρη. Η απάντηση των εργαζομένων είναι η 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει το σωματείο για σήμερα Παρασκευή.

Αλλωστε, η προχθεσινή τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας ήταν αποκαλυπτική, τόσο για τα σχέδια της επιχείρησης να μεταφέρει την παραγωγή στη Βουλγαρία όσο και για τη «νομιμότητα» που της παρέχει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση να πετάει στο δρόμο εργαζόμενους μετά από χρόνια εκμετάλλευσης, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της ακόμα μεγαλύτερης αύξησης των κερδών της. Η εργοδοσία στηρίζεται και διευκολύνεται από την κυβέρνηση η οποία εφαρμόζει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υποταγμένη πρόθυμα στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Μάλιστα, στην τριμερή ο υφυπουργός Εργασίας Α. Τζιόλας έφτασε στο σημείο να «παρακαλέσει» την εταιρία να δεχτεί να τη χρηματοδοτήσει μέσω προγραμμάτων επιδότησης θέσεων εργασίας.

Στην τριμερή οι εκπρόσωποι της εταιρίας έκαναν σαφές ότι θα συνεχίσουν τη μείωση προσωπικού με απολύσεις σε ποσοστό 2% κάθε μήνα μέχρι το Φλεβάρη τουλάχιστον. Από την άλλη ξεκαθάρισαν, ότι η πολυεθνική σκοπεύει να μεταφέρει την παραγωγή σε εργοστάσιο που έφτιαξε στη Βουλγαρία απολύοντας την πλειοψηφία των εργαζομένων στην Ελλάδα. Η επιχείρηση δεν κάνει τίποτα άλλο από το να εκμεταλλεύεται κανονισμό της ίδιας της ΕΕ με την ονομασία «παθητική τελειοποίηση προϊόντων». Ο κανονισμός της επιτρέπει να παράγει σε χώρα έξω από την ΕΕ, διατηρώντας όμως όλα τα προνόμια των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Συγκεκριμένα, δίνει τη δυνατότητα σε επιχείρηση στην ΕΕ να παράγει τα προϊόντα της σε άλλη χώρα εκτός και στη συνέχεια να εισάγει τα προϊόντα της και πάλι στην έδρα της για «τελειοποίηση» και να τα προωθεί στην αγορά με το μητρικό τίτλο κατασκευής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ