Τρίτη 24 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΓΑ
Εκτεταμένες ζημιές από τη σεισμική δραστηριότητα

Πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας και αποζημίωσης των πληγέντων

Eurokinissi

Εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και στο οδικό δίκτυο στην περιοχή του Καναλακίου της Πάργας προκλήθηκαν από τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,2 και 5,6 Ρίχτερ που σημειώθηκαν το περασμένο Σάββατο, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα η πρώτη και λίγο πριν από τις 3 τα ξημερώματα η δεύτερη. Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά από πτώση αντικειμένων μέσα στα σπίτια τους και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο των Ιωαννίνων. Συνολικά, 32 μετασεισμοί με μέγιστο μέγεθος τα 3,1 Ρίχτερ σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Πάργας στις πρώτες 18 ώρες μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Το πρωί της Κυριακής, ξεκίνησαν ο έλεγχος και η καταγραφή των ζημιών σε σπίτια και άλλα οικήματα, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου, μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας και των δήμων Πάργας και Σουλίου αποκαθιστούσαν την κυκλοφορία σε δρόμους προς Καναλάκι, Σούλι, Γλυκή και άλλα χωριά, που είχαν κλείσει λόγω πτώσης βράχων και χωμάτων.

Οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται στις τοπικές κοινότητες Καναλακίου, Γλυκής, Σκαφιδωτής, Σκοτεινού, Κυψέλης και σε ορισμένα χωριά του δήμου Σουλίου. Ζημιές υπέστη, επίσης, το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού μέσης τάσης στην περιοχή Σκοτεινού - Σκαφιδωτής, ωστόσο σταδιακά αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση. Η Περιφέρεια ενημέρωνε τους κατοίκους των οποίων τα σπίτια είναι ακατάλληλα λόγω ζημιών ότι θα φιλοξενούνταν σε ξενοδοχείο της περιοχής. Επίσης, τους δόθηκαν οδηγίες και θα ληφθούν μέτρα για να αποφευχθούν τυχόν κρούσματα προσβολής από τον κορονοϊό. Στο μεταξύ, σε ξενοδοχεία διανυκτέρευαν από την Κυριακή πάνω από 20 κάτοικοι της περιοχής, των οποίων τα σπίτια τους έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές και έχουν κριθεί ακατάλληλα. Για τη στέγασή τους χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικές ξενοδοχειακές μονάδες, στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορονοϊού.


Eurokinissi

Κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών εστάλησαν στο Καναλάκι και την Πάργα, για να πραγματοποιήσουν αυτοψίες στη σεισμόπληκτη περιοχή και να ελέγξουν τη στατικότητα των κτιρίων ξεκινώντας από τα σχολεία και τα υπόλοιπα δημόσια κτίρια. Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί σοβαρές ζημιές σε περίπου 35 παλιά σπίτια, πολλά από τα οποία κρίνονται ακατάλληλα να κατοικηθούν. Ακόμα και οικοδομές της δεκαετίας του 1970 υπέστησαν σοβαρές ζημιές και κρίνονταν ακατοίκητες.

Απαιτούνται άμεσα μέτρα

«Ο,τι συμβαίνει στο ζήτημα της ανεπάρκειας στην αντισεισμική θωράκιση, στην αντιπλημμυρική προστασία, δεν είναι αποσπασμένο από την επίθεση που δεχόμαστε από το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις του και τις δυνάμεις που το υποστηρίζουν», σημειώνει η ΚΟΒ Φαναρίου δήμου Πάργας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της. Και τονίζει ανάμεσα σε άλλα:

«Απαιτούμε άμεσα από την κυβέρνηση: Να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να αποζημιωθούν οι πληγέντες για το σύνολο των καταστροφών που υπέστησαν από το σεισμό. Αμεση αποζημίωση και φροντίδα για διαμονή σε ασφαλή καταλύματα, για όσο χρόνο χρειάζεται, όσων τα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές. Μέτρα ανακούφισης για τους επαγγελματίες των οποίων οι οικογενειακές - μικρές επιχειρήσεις θα μείνουν κλειστές λόγω ζημιών, για όσο διάστημα διαρκέσει η αποκατάστασή τους. Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση για να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες τους».

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Πάργας σημειώνει ότι από μια πρώτη εκτίμηση σοβαρές ζημιές φαίνεται να έχει υποστεί το σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου - Λυκείου Καναλακίου. Αναφέρει επίσης: «Η "Λαϊκή Συσπείρωση" εδώ και χρόνια είχε επισημάνει τα προβλήματα και απαιτούσε σοβαρά κονδύλια για πολιτική προστασία (αντισεισμική, αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία). Καλούμε τις τοπικές αρχές άμεσα να προχωρήσουν σε εκτίμηση των ζημιών και να διεκδικήσουν γενναία έκτακτη χρηματοδότηση για τους πληγέντες και για νέα σύγχρονα και ασφαλή σχολεία. Καλούμε την κυβέρνηση άμεσα να προβεί σε σαρωτικούς ελέγχους στατικότητας και αντισεισμικής θωράκισης όλων των σχολικών μονάδων και των δημοσίων και δημοτικών κτιρίων, με προτεραιότητα σε εκείνα που έχουν χτιστεί με παλιότερους αντισεισμικούς κανονισμούς και να αυστηροποιήσει τους ελέγχους στα ιδιωτικά οικήματα».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» από την πρώτη στιγμή βρέθηκε κοντά στους σεισμόπληκτους με τον επικεφαλής της, Πέτρο Δέσκα. Εκφράζει τη συμπαράστασή της σε όλους τους πληγέντες των περιοχών τόσο του δήμου Πάργας όσο και του δήμου Σουλίου και απαιτεί άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org