Παρασκευή 6 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις χτες

Αντιδράσεις στην ενεργοποίηση του αντιδραστικού άρθρου 49

Από τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση στη Μασσαλία

Copyright 2020 The Associated

Από τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση στη Μασσαλία
Νέες κινητοποιήσεις έγιναν χτες στη Γαλλία ενάντια στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν - Φιλίπ, η οποία μάλιστα για να επιταχύνει την εφαρμογή των νέων ανατροπών ενεργοποίησε και το αντιδραστικό άρθρο 49 του Συντάγματος. Θυμίζουμε ότι αυτό προβλέπει τη δυνατότητα έγκρισης νέων μέτρων μόνο με έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο, παρακάμπτοντας ακόμα και το ίδιο το αστικό κοινοβούλιο.

Οι χτεσινές κινητοποιήσεις σε Παρίσι και Μασσαλία έδωσαν συνέχεια στον αγώνα που εκατοντάδες χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι της χώρας ξεκίνησαν στις αρχές Δεκέμβρη, κατά του νομοσχεδίου το οποίο προωθεί η κυβέρνηση κατ' εφαρμογή των κατευθύνσεων που συνδιαμορφώνονται στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εξυπηρετήσει το μεγάλο κεφάλαιο. Βασικές επιδιώξεις είναι η νέα μείωση των συντάξεων, η περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ειδικά σε κλάδους με εργαζόμενους που εκτίθενται σε επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, η πριμοδότηση της επαγγελματικής και καθαρά ιδιωτικής ασφάλισης κ.λπ.

Στο μεταξύ, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταφύγει στο άρθρο 49, κατατέθηκαν στη Βουλή δύο προτάσεις μομφής εναντίον της, οι οποίες καταψηφίστηκαν. Τη μία κατέθεσαν οι φιλελεύθεροι «Ρεπουμπλικάνοι» και συγκέντρωσε 148 ψήφους. Τη δεύτερη κατέθεσαν σε συνεργασία το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), η «Ανυπότακτη Γαλλία» και το Κομμουνιστικό Κόμμα και πήρε 91 ψήφους. Για να εγκριθεί μια πρόταση μομφής χρειάζονται 289 ψήφοι, και το κυβερνών κόμμα «Εμπρός!» του Μακρόν και οι συνεργαζόμενες μαζί του δυνάμεις ελέγχουν 344 από τις 577 έδρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ