Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ
Πακέτο αντιδραστικών αλλαγών για την Παιδεία

Μέτρα για όλες τις βαθμίδες παρουσιάστηκαν χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο

Καθιέρωση της «Τράπεζας Θεμάτων» και «Εθνικού Απολυτηρίου», «αξιολόγηση» σχολείων και εκπαιδευτικών, νέους περιορισμούς στις μετεγγραφές περιλαμβάνει το πακέτο μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για αλλαγές που έρχονται το επόμενο διάστημα μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις, υπουργικές αποφάσεις και άλλες δράσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, δρομολογείται η θεσμοθέτηση της «Τράπεζας Θεμάτων» από την επόμενη σχολική χρονιά για την Α' Λυκείου, που η εφαρμογή της στο παρελθόν είχε αποτέλεσμα τεράστια ποσοστά αποτυχίας στις εξετάσεις με έντονο ταξικό χαρακτήρα. Το μέτρο καταργήθηκε μέσα από δυναμικές κινητοποιήσεις, αφού απέδειξε πως αποτελεί εργαλείο οικοδόμησης ενός ακόμα πιο σκληρού ταξικού σχολείου.

Το σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, περιλαμβάνει επίσης την «ενίσχυση του Εθνικού Απολυτηρίου» που, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δηλώσεις της υπουργού, σημαίνει συνυπολογισμό των επιδόσεων των μαθητών σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, το οποίο υποτάσσεται στη διαδικασία της πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με την παραπαιδεία να ενισχύεται ακόμα παραπέρα. Η κυβέρνηση προαναγγέλλει επίσης τροποποίηση των εξεταζόμενων μαθημάτων και σταδιακή αλλαγή της φιλοσοφίας των εξετάσεων και «έμφαση στις ερευνητικές εργασίες». Οπως πρόσφατα ανακοίνωσε, από τον Σεπτέμβρη εισάγει πιλοτικά τα «Εργαστήρια Ειδικοτήτων» στο σχολικό πρόγραμμα, με περιεχόμενο προσαρμοσμένο στις προτεραιότητες της ΕΕ και των επιχειρήσεων.

Στο σχεδιασμό βρίσκεται ακόμα η «αξιολόγηση» της σχολικής μονάδας από το 2020 - '21, με «αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου ώστε να εξασφαλιστεί η εφαρμογή της» και «δρομολόγηση ήδη από το 2020 διαδικασίας για την αξιολόγηση εκπαιδευτικών». Ταυτόχρονα, κάνει λόγο για «έμφαση στην επιμόρφωση, με πρωτοπόρες δράσεις και καινοτόμες μεθόδους», αλλαγές στις δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου, διπλή μοριοδότηση δυσπρόσιτων περιοχών, διετή διάρκεια πινάκων κ.ά.

Σε συνέχεια των εμποδίων που υψώνονται στα παιδιά της λαϊκής οικογένειας να σπουδάσουν, έρχονται ρυθμίσεις και για τις μετεγγραφές, που συνίστανται σε «εξορθολογισμό οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, προσθήκη ακαδημαϊκού κριτηρίου (επίτευξη υψηλού ποσοστού επί της βάσης του τελευταίου εισαχθέντος)». Ο πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του, προσδιόρισε το ποσοστό αυτό σε 75% της βάσης της σχολής στην οποία θέλει κάποιος να μετεγγραφεί. Σημειώνεται πως ήδη τα ισχύοντα κριτήρια αφήνουν εκτός μετεγγραφής παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν μακριά από τα σπίτια τους, ενώ οι φοιτητικές εστίες επαρκούν για ελάχιστο ποσοστό από αυτούς.

Στα μέτρα για την Ανώτατη Εκπαίδευση περιλαμβάνονται παράλληλα η δυνατότητα ίδρυσης ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων από κάθε ΑΕΙ (χωρίς να απαιτείται έγκριση υπουργού και χωρίς υποχρεωτική συνεργασία με άλλο ίδρυμα), ενιαίο ψηφοδέλτιο για τις εκλογές των Πρυτανικών Αρχών, ηλεκτρονική ψηφοφορία, καθιέρωση της τετραετούς θητείας.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ