Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας για σχολεία σύγχρονα και ασφαλή

Σε κλιμάκωση των διεκδικητικών παρεμβάσεων για σχολεία σύγχρονα, ασφαλή και με επαρκείς υποδομές προχωρούν η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής και Ενώσεις Γονέων, που χτες έδωσαν μαζικά το «παρών» σε παράσταση διαμαρτυρίας στην ΚΤΥΠ ΑΕ.

Οι γονείς συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από τα γραφεία της εταιρείας και μετά από πίεση του ΔΣ της Ομοσπονδίας πραγματοποιήθηκε διευρυμένη συνάντηση όλων των παρευρισκόμενων με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΚΤΥΠ και άλλους εκπροσώπους της διοίκησης. Εκπρόσωποι Ενώσεων Γονέων πήραν το λόγο και περιέγραψαν μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα από τις περιοχές που εκπροσωπούν την κατάσταση που ζουν στα σχολεία, μετέφεραν την αγωνία που μοιράζονται οι γονείς για την ασφάλεια, τους παιδαγωγικούς όρους, αλλά και το πώς το σχολικό κτίριο επιδρά στη σχέση του μαθητή με τη μάθηση.

Ο αντισεισμικός έλεγχος και θωράκιση των σχολείων, η αποκατάσταση των συγκροτημάτων που επλήγησαν από τον πρόσφατο σεισμό και η ανέγερση νέων ήταν από τα ζητήματα που τέθηκαν επιτακτικά. Πολλοί εκπρόσωποι Ενώσεων στάθηκαν στην εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με αντιπαιδαγωγικούς όρους, αντί για κατασκευή των απαραίτητων νέων νηπιαγωγείων, παρουσιάζοντας και συγκεκριμένες ανάγκες σε αίθουσες που έχουν καταγραφεί. Εγινε λόγος για σχολεία φτιαγμένα για ορισμένο αριθμό μαθητών που έφτασαν να ξεπερνούν κατά πολύ τη δυναμικότητά τους, χωρίς στοιχειώδεις υποδομές, όπως επαρκείς τουαλέτες, και στη Γενική και στην Ειδική Αγωγή. Για κτίρια νοικιασμένα και γερασμένα, στα οποία μαθητές φοιτούν σε χειρότερες συνθήκες από εκείνες που φοίτησαν οι γονείς τους όταν ήταν μαθητές. Για κοντέινερ που έχουν ριζώσει σε αυλές σχολείων, τη στιγμή που υπάρχουν οικόπεδα χαρακτηρισμένα για ανέγερση σχολείων. Αλλά και για νεόδμητα σχολεία που παραδόθηκαν χωρίς να διαθέτουν ούτε καν καρέκλες, παρουσιάζοντας και μια εμπειρία από την εφαρμογή των περίφημων Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), η οποία έχει να αναδείξει τεράστια προβλήματα, από αδυναμία να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση των δήμων στις υποδομές μέχρι αξιώσεις για καταβολή μισθώματος προκειμένου να χρησιμοποιηθούν οι αίθουσες από συλλόγους γονέων!

Από τη συνάντηση των συγκεντρωμένων με τον διευθύνοντα σύμβουλο και άλλους εκπροσώπους της διοίκησης της ΚΤΥΠ
Από τη συνάντηση των συγκεντρωμένων με τον διευθύνοντα σύμβουλο και άλλους εκπροσώπους της διοίκησης της ΚΤΥΠ
Στην κινητοποίηση εκπροσωπήθηκαν οι Ενώσεις Γονέων 3ου, 4ου, 5ου και 7ου Διαμερισμάτων Αθήνας, Ζωγράφου, 5ου Διαμερίσματος Πειραιά, Κερατσινίου και Δραπετσώνας, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Αγ. Παρασκευής, Ασπροπύργου, Αιγάλεω, Αχαρνών, Αγ. Βαρβάρας, Ραφήνας, Πικερμίου, Ν. Ιωνίας, Πεντέλης, Α. Λιοσίων και Φυλής, Χαλανδρίου, Αγ. Δημητρίου, Χαϊδαρίου, Καισαριανής, Κηφισιάς, Πετρούπολης, Μεταμόρφωσης, Περιστερίου, Μοσχάτου, Γλυφάδας, Ταύρου, Νίκαιας, Π. Φαλήρου, Ν. Σμύρνης, Χολαργού, Ιλίου. Επίσης Σύλλογοι Γονέων, ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Απευθυνόμενοι στη διοίκηση της ΚΤΥΠ, οι εκπρόσωποι των γονιών ζήτησαν να πάρει θέση για το ζήτημα της πολυδιάσπασης των αρμοδιοτήτων για τη σχολική στέγη και εξέφρασαν την επιτακτική ανάγκη γενναίας χρηματοδότησης, στο ύψος των 2 δισ. ευρώ, ώστε να λυθούν τα ζητήματα και να ξεκινήσει άμεσα ουσιαστικός αντισεισμικός έλεγχος και θωράκιση των σχολικών κτιρίων.

Από τη διοίκηση της ΚΤΥΠ αναλύθηκε το θεσμικό πλαίσιο για τη σχολική στέγη, το οποίο κάνει τους γονείς «μπαλάκι» μεταξύ δήμων - ΚΤΥΠ - υπουργείων, έγινε δε αναφορά σε συναντήσεις και συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν με δήμους, υπουργεία και άλλους φορείς για το θέμα, χωρίς να δοθούν απαντήσεις στα συγκεκριμένα ζητήματα που έθεσαν οι γονείς, οι οποίοι άκουσαν για μία ακόμα φορά ότι οι ΣΔΙΤ αποτελούν «εργαλείο» για τη σχολική στέγη.

Μετά το τέλος της συνάντησης, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής Στ. Βαλαβάνη, αφού επισήμανε τη σημασία της μαζικής συλλογικής διεκδίκησης, κάλεσε να υπάρξει συνέχεια, με πλατιά ενημέρωση των γονιών για τις εξελίξεις, διεκδικητικές παρεμβάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια μαζί με μαθητές και εκπαιδευτικούς και νέα μαζική κινητοποίηση το επόμενο διάστημα στο υπουργείο Παιδείας, στο οποίο θα κατατεθεί υπόμνημα με τα ζητήματα των σχολείων.

Τη συμπαράσταση του Σωματείου Εργαζομένων ΚΤΥΠ στον αγώνα του γονεϊκού κινήματος για σύγχρονα ασφαλή σχολεία, με ευθύνη του κράτους, δήλωσε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Μ. Δανδουλάκης, πρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου. Αναφέρθηκε στην πολιτική διασποράς των ευθυνών για τα σχολεία από τις προηγούμενες και την τωρινή κυβέρνηση και κατήγγειλε την προσπάθεια κάλυψης των αναγκών της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής με προκάτ αίθουσες, επισημαίνοντας πως είναι η πρώτη φορά που τέτοιες χρησιμοποιούνται όχι για έκτακτες, αλλά για τακτικές ανάγκες. Κατήγγειλε επίσης την επιχείρηση και της σημερινής κυβέρνησης να περάσει τις ΣΔΙΤ και στα σχολεία και σε άλλες δομές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ