Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Επίσκεψη Τσαβούσογλου με υπογραφή συμφωνιών

ΤΙΡΑΝΑ.--

Την προετοιμασία μελλοντικής επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, στην Αλβανία προώθησε την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον υπηρεσιακό ομόλογό του, Γκεντ Τσάκαϊ, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα, και τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας - Αλβανίας, ο Τσαβούσογλου επισήμανε την «ολόπλευρη στενή συνεργασία» με την Αλβανία, διαβεβαιώνοντας πως η Αγκυρα θα στηρίξει την Αλβανία και σε ό,τι αφορά την «επούλωση» των πληγών που προκάλεσε τον περασμένο Νοέμβρη ισχυρός σεισμός. Εθεσε ωστόσο ως «προϋπόθεση» την παράδοση στις τουρκικές αρχές «εκατοντάδων» υποστηρικτών του κινήματος Φ. Γκιουλέν, με το πρόσχημα πως αποτελούν «απειλή» όχι μόνο για το μέλλον της χώρας του αλλά και για τις χώρες όπου δραστηριοποιείται.

Ο Τσάκαϊ εξέφρασε «απεριόριστη ευγνωμοσύνη» προς την Τουρκία για τη συνεισφορά της σε όλους τους τομείς, αναφερόμενος ειδικά στις εξελίξεις στο Κόσοβο και την ασφάλειά του. Χαρακτήρισε την Τουρκία «αξιόλογο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ», μίλησε για συνεισφορά της στην «εθνική ασφάλεια» της Αλβανίας και την «ασφάλεια» στην περιοχή. Είπε ακόμα ότι η χώρα του αναγνωρίζει «τα προβλήματα της Τουρκίας στα σύνορά της με τη Συρία» και χαρακτήρισε «συνεισφορά για την ευρωπαϊκή ασφάλεια τη θέληση της Τουρκίας να στεγάσει στο έδαφός της μερικά εκατομμύρια προσφύγων και μεταναστών».

Στο τέλος της συνάντησής τους οι δύο υπουργοί υπέγραψαν τρεις σημαντικές συμφωνίες για την αύξηση των επαγγελματικών δυνατοτήτων και εμπειρίας των Αλβανών διπλωματών, κοινή δήλωση με στόχο το συντονισμό των μεταξύ τους θέσεων σε διεθνή φόρα σε ό,τι αφορά τη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος, την πάταξη του λαθρεμπορίου και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τέλος μία συμφωνία αναγνώρισης των διπλωμάτων οδήγησης αμφοτέρων χωρών.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org