Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
«Οχημα» διεργασιών και τα σχέδια για την Αμμόχωστο

Τουρκία και ψευδοκράτος επιταχύνουν τα σχέδιά τους για την Κύπρο, με όχημα και την «αξιοποίηση» των Βαρωσίων, του φιλέτου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο που ερημώθηκε μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, οι κατοχικές αρχές οργανώνουν «συζήτηση» στην ίδια την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, με θέμα «Η πρωτοβουλία για τα κλειστά Βαρώσια από νομικής, πολιτικής και οικονομικής άποψης», στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, και ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ. Πρόκειται για εκδήλωση που όλα δείχνουν ότι θα διαφημίσει την «πρόταση για αξιοποίηση» της Αμμοχώστου που κατατέθηκε πριν από μήνες στο ψευδοκράτος, όταν μάλιστα τα Βαρώσια είχε επισκεφτεί και ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προς «επιθεώρηση» των επενδυτικών στόχων που προχωρούν.

Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα «Νόκτα Κίπρις», στην εκδήλωση, αύριο, Σάββατο, θα πάρουν μέρος ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, διάφοροι διδάσκοντες από πανεπιστήμια στα Κατεχόμενα, «δήμαρχοι» κ.ά., αλλά όχι ο «Πρόεδρος» του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, με φόντο τις αντιδράσεις που προκάλεσαν (σε Κατεχόμενα και Τουρκία) οι δηλώσεις που έκανε για τις σχέσεις ψευδοκράτους - Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας «φριχτό» το ενδεχόμενο μιας «προσάρτησης» του ψευδοκράτους στην Τουρκία.

Στο μεταξύ, ενδεικτικές των διαπραγματεύσεων που πολλές δυνάμεις επιδιώκουν με τις κατοχικές αρχές είναι οι δηλώσεις του Τατάρ στην τουρκοκυπριακή «Κιπρίς Ποστάσι», επαναφέροντας την ετοιμότητα του Λονδίνου για διάφορες κινήσεις αναβάθμισης του ψευδοκράτους. Ο Τατάρ δήλωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπορίς Τζόνσον, έδωσε οδηγίες να εξεταστεί συγκεκριμένα το θέμα των απευθείας πτήσεων προς και από τα Κατεχόμενα. Μεταξύ άλλων ο Τατάρ σχολίασε ότι η Κύπρος δεν είναι η παλιά Κύπρος πλέον και ότι άλλαξαν οι κανόνες του παιχνιδιού, επαναλαμβάνοντας ότι εξαντλήθηκαν οι ελπίδες για εξεύρεση λύσης ομοσπονδίας. Αναφερόμενος στις εξελίξεις γύρω από τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο ο Τατάρ είπε ότι «τώρα φάνηκε και το πόσο σημαντική είναι η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου για την Τουρκία». Μεταξύ άλλων ο Τατάρ χαρακτήρισε «μια πολιτική δύναμη πλέον» τους Τουρκοκύπριους που ζουν στο εξωτερικό και είπε ότι ξεκίνησαν οι διαδικασίες για να τους δοθεί το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στα Κατεχόμενα.

Συνωστισμός πολεμικών πλοίων

Στο μεταξύ, μετά την πρόσφατη ιταλο-κυπριακή άσκηση με τη φρεγάτα «Virginio Fasan» (8 - 10/2) και την επίσκεψη (3/2) του διοικητή των αμερικανικών Χερσαίων Δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγού Κρίστοφερ Καβόλι, στην Κύπρο, δημοσιεύματα κατέγραφαν χτες το «συνωστισμό» πολεμικών πλοίων που υπάρχει τον τελευταίο καιρό σε Λάρνακα και Λεμεσό, σε σημείο μάλιστα που να επηρεάζει τις εμπορικές εργασίες των λιμανιών. Ο «Φιλελεύθερος» μάλιστα μετέδωσε χτες στην ιστοσελίδα του ότι «υπήρξαν αιτήματα για να μπουν στο λιμάνι Λάρνακας και άλλα πολεμικά πλοία» αλλά υπήρξε άρνηση «λόγω πληρότητας και γίνονται άλλες διευθετήσεις».

Τα δημοσιεύματα αναφέρονται σε πλοία ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, όπως το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» (που συνοδεύει και ελληνική φρεγάτα) και η βρετανική φρεγάτα «Watchkeeper». Η παρουσία κάποιων συνδέεται με ασκήσεις που γίνονται, ενώ άλλων με ελλιμενισμούς που καθιστά υποχρεωτικούς το πέρασμά τους από την περιοχή. Στα τέλη του Γενάρη από τη Λάρνακα πέρασε και η ρωσική φρεγάτα «Ναύαρχος Εσεν». Σημειωτέον, η «δυσκολία» των κυπριακών λιμανιών να υποδεχθούν κι άλλα πολεμικά πλοία ανατροφοδότησε την κριτική για «ανεπάρκεια» των υποδομών και «δυνατότητες» που δεν έχουν αξιοποιηθεί για κατάλληλη προσαρμογή των λιμενικών εγκαταστάσεων.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org