Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Κλιμακώνουν τον αγώνα με απεργία στις 11 Φλεβάρη

Μαζικότατη Γενική Συνέλευση χτες στην πύλη του εργοστασίου

Με τη μαζική συμμετοχή στην χτεσινή συνέλευση και τις αποφάσεις τους οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ επιβεβαίωσαν τη θέλησή τους να κλιμακώσουν τον δίκαιο αγώνα τους
Με τη μαζική συμμετοχή στην χτεσινή συνέλευση και τις αποφάσεις τους οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ επιβεβαίωσαν τη θέλησή τους να κλιμακώσουν τον δίκαιο αγώνα τους
Με 24ωρη απεργία την Τρίτη 11/2, σε συνδυασμό με άλλες αγωνιστικές παρεμβάσεις, κλιμακώνουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ τον αγώνα τους ενάντια στα αντιλαϊκά σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου για εκποίηση της επιχείρησης.

Την απόφαση για την απεργία πήραν ομόφωνα τα ΔΣ των Σωματείων της επιχείρησης και του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, ενώ επικυρώθηκε από τη μαζικότατη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων που έγινε χτες το μεσημέρι στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

Τη μέρα της απεργίας θα γίνει συγκέντρωση στην πύλη, ενώ καλούνται να συμμετάσχουν όλα τα σωματεία και οι φορείς της περιοχής που έχουν εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Αν στο μεταξύ η κυβέρνηση προχωρήσει στην ψήφιση τροπολογίας που θα επιβάλλει την εκκαθάριση εν λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, τότε η απόφαση είναι να πάνε την ίδια στιγμή σε απεργία.

Ακόμα αποφασίστηκε τα ΔΣ των Σωματείων και του Συνδικάτου Μετάλλου να προχωρήσουν σε αγωνιστικές παρεμβάσεις, αύριο Πέμπτη στα γραφεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία και την Παρασκευή 7/2 στα γραφεία της επιχείρησης στην Αθήνα. Στις παρεμβάσεις καλούνται να συμμετάσχουν τα σωματεία του νομού.

Στη Γενική Συνέλευση έγινε ενημέρωση από τα μέλη του ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, Α. Κορέτζελο, Γ. Κάζα, Π. Πολίτη και Δ. Καραμέρη. Ως προς τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, σύμφωνα και με όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Χ. Σταϊκούρας σε συνάντηση με τη ΔΑΚΕ, ειπώθηκε ότι η κυβέρνηση προβάλλει ως «λύση» την εκκαθάριση εν λειτουργία, η οποία δεν εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση τα δικαιώματα των εργαζομένων, ούτε τους μισθούς, ούτε τις θέσεις εργασίας. Εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να νομοθετήσει τη «λύση» αυτή νωρίτερα από τις 17/2, οπότε λήγει το τελεσίγραφο της ΔΕΗ για την αποπληρωμή των οφειλών της ΛΑΡΚΟ.

Κόντρα σε αυτούς τους σχεδιασμούς, στη συνέλευση αναδείχθηκε η ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα και τονίστηκε ότι πρέπει να συμμετέχουν σε αυτόν όλοι οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ, όπως και η ανάγκη για έμπρακτη στήριξη από τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής, με στόχο τη μέρα της απεργίας να κλείσουν τα σχολεία, τα μαγαζιά, τα πάντα.

Ο Π. Πολίτης κατήγγειλε την τακτική της κυβέρνησης, που είναι με δόλιους τρόπους να κλείσει τη ΛΑΡΚΟ. Στην τακτική αυτή περιλαμβάνονται διάφορες μεθοδεύσεις που στραγγαλίζουν οικονομικά τη ΛΑΡΚΟ, με αποτέλεσμα να μένουν εργαζόμενοι απλήρωτοι, να μην υπάρχουν ανταλλακτικά και να κλείνουν μηχανές.

Επίκαιρη Ερώτηση επανακατέθεσε το ΚΚΕ

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας επανακατέθεσε το ΚΚΕ με θέμα «Απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειάς τους».

Υπενθυμίζεται ότι η Επίκαιρη Ερώτηση απευθυνόταν αρχικά προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος αρνήθηκε να απαντήσει, επικαλούμενος... αναρμοδιότητα, ενώ είναι από τους βασικούς εμπλεκόμενους υπουργούς που «τρέχουν» το αντιλαϊκό σχέδιο κυβέρνησης - μονοπωλίων γα τη ΛΑΡΚΟ.

Με την Επίκαιρη Ερώτηση το ΚΚΕ απαιτεί να ληφθούν μέτρα από την κυβέρνηση προκειμένου: «Η ΛΑΡΚΟ να χρηματοδοτηθεί από το κράτος, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία της, να αναπτυχθεί η παραγωγή της και να ληφθούν άμεσα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Επιχειρήσεων (ΚΜΛΕ) για τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και την ασφάλεια στην εργασία. Να καταργηθούν οι εργολαβίες, να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι, να καλυφθεί το οργανόγραμμα λειτουργίας της επιχείρησης και να υπογραφεί η συμφωνημένη Συλλογική Σύμβαση με την προηγούμενη διοίκηση, να διασφαλιστούν η μισθοδοσία και τα δικαιώματα των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ