Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΑΚ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Καταγγέλλει πιέσεις για «εθελούσιες» απολύσεις

Στο προκλητικό για τους εργαζόμενους της τράπεζας μήνυμα του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, Π. Μυλωνά, με το οποίο ασκεί πιέσεις ώστε να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα «εθελούσιας» εξόδου, απαντά με δική της ανοιχτή επιστολή η ΕΣΑΚ.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η τράπεζα έχει διώξει 850 εργαζόμενους το 2019 και στοχεύει να διώξει ακόμα 1.000 το 2020.

Στο μήνυμά του ο διευθύνων σύμβουλος ανακοινώνει την παράταση προγράμματος «εθελούσιας» εξόδου μέχρι τα τέλη Φλεβάρη και την έλευση νέου προγράμματος, τονίζοντας ωστόσο πως «οι όροι του (...) θα είναι αισθητά δυσμενέστεροι των όρων του τωρινού προγράμματος».

Εκτός από το μήνυμα η τράπεζα χρησιμοποιεί και διάφορες μεθοδεύσεις προκειμένου να πιέσει εργαζόμενους να αποδεχθούν το υφιστάμενο πρόγραμμα. Οι μεθοδεύσεις αυτές αφορούν μεταξύ άλλων σε εντατικοποίηση της εργασίας, στοχευμένες μετακινήσεις σε περιοχές μακριά από τον τόπο κατοικίας κ.ά.

Στο μήνυμα αναγγέλλονται επίσης η «επαναξιολόγηση και απλοποίηση του οργανογράμματος της τράπεζας» και η άμεση «δημιουργία και εφαρμογή ενός νέου εργασιακού πλαισίου, περισσότερο αξιοκρατικού και ανταποδοτικού για τους ανθρώπους μας». Με άλλα λόγια, προδιαγράφεται η παραπέρα χειροτέρευση των όρων εργασίας προκειμένου να ενισχυθεί η θέση της τράπεζας έναντι των ανταγωνιστών της.

«Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε τα ίδια οράματα ούτε τις ίδιες ανάγκες με εσάς!»

Η ΕΣΑΚ τονίζει στην επιστολή της ότι η «υγιής και ανταγωνιστική τράπεζα», για την οποία «πασχίσατε, κύριοι της διοίκησης, είχε άμεσες συνέπειες στην εργασιακή μας ζωή, στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα (...) Μετράμε χιλιάδες πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και μικρομάγαζων που μας βάζετε να περάσουν από τα χέρια μας εναντίον των οικογενειών μας! Μετράμε τη μείωση χιλιάδων θέσεων εργασίας (...) με τις απανωτές "εθελούσιες" που έχετε υλοποιήσει».

Για τις λεγόμενες «εθελούσιες» αποχωρήσεις, επισημαίνει πως «είναι ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, με μια κάπως τσιμπημένη αποζημίωση βέβαια... αλλά ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ! Τις οποίες με δική σας εντολή κάνουν όλοι αυτοί οι "συνάδελφοι" - ειδικοί σύμβουλοι και συνεργάτες σας που προσλάβατε, καλοπληρώνετε και τοποθετείτε παράνομα σε θέσεις ευθύνης για να απειλούν τους εργαζόμενους και να τους πιέζουν να αποχωρήσουν (...) Εχετε το θράσος, κύριοι της διοίκησης διά στόματος κ. Μυλωνά, να μας απειλείτε ότι αν δεν φύγουμε τώρα θα υποστούμε κι άλλα, χειρότερα. Και για να επιχειρηματολογήσετε σπεύδετε να ενημερώσετε τους εργαζομένους σας ότι έρχονται αλλαγές στο σύστημα αξιολόγησης και στην εφαρμογή ενός νέου εργασιακού πλαισίου...!».

Και η επιστολή - ανακοίνωση της ΕΣΑΚ καταλήγει:

«Οι εργαζόμενοι της ΕΤΕ, είτε "μόνιμοι" είτε "εργολαβικοί" είτε "δανειζόμενοι" είτε μέσω "ΙΚΥ" είτε με ατομικές συμβάσεις ή "εποχικοί", σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν έχουμε τα ίδια οράματα με εσάς! Ούτε και τις ίδιες ανάγκες με εσάς! Δική μας ανάγκη και απαίτηση είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων μας! Απαιτούμε την κάλυψη των κενών που δημιουργήσατε στο δίκτυο και στις υπηρεσίες της τράπεζας, με νέο προσωπικό ενταγμένο στον Κανονισμό και τις ΣΣΕ. Απαιτούμε την κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Να πάρετε πίσω τις απολύσεις των νοικιασμένων συναδέλφων μας. Να σταματήσετε τις απειλές για τη χρήση των εθελούσιων. Να μη σας περάσει καν από το μυαλό ότι θα μπορούσατε να κάνετε όσα και οι πραγματικοί συνάδελφοί σας κάνουν εκεί στην Πειραιώς ή στη Eurobank με τις αποσχίσεις και τις απολύσεις των δικών μας συναδέλφων!».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ