Associated Press |
Τα σχέδια της κυβέρνησης θα πολλαπλασιάσουν τα πολύνεκρα ναυάγια στο Αιγαίο (φωτ. από την περισυλλογή μεταναστών από το πολύνεκρο ναυάγιο στους Παξούς στις 11 Γενάρη 2020) |
«Η Ελλάδα έχει χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής. Εξετάζουμε να ενισχύσουμε τα σύνορά μας με διάφορα μέσα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εξετάζουμε και το ενδεχόμενο να προμηθευτούμε πλωτά φράγματα σε ορισμένα περάσματα - σημεία. Πρέπει πρώτα να δούμε αν μπορεί με ασφάλεια να φέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά στον «ΑΝΤ1» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ετσι, μετά τη δημιουργία ειδικού σώματος, με την αξιοποίηση και στρατιωτικού προσωπικού, για την «εποπτεία» των συνόρων και της ηπειρωτικής χώρας, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας προγραμμάτισε την άμεση αγορά εξοπλισμού και μηχανημάτων για την τοποθέτηση Πλωτού Προστατευτικού Συστήματος μήκους 2.700 μέτρων, «για την εκτέλεση της αποστολής των μονάδων αποτροπής στο πλαίσιο συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης».
Στην προκήρυξη των 126 σελίδων του διαγωνισμού, το υπουργείο σημειώνει ότι η προμήθεια του Πλωτού Προστατευτικού Συστήματος μη στρατιωτικών προδιαγραφών «θα περιορίσει και κατά περίπτωση θα αναστείλει την πρόθεση εισροών στον εθνικό χώρο, με σκοπό την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης μεταναστευτικής - προσφυγικής ροής, εξαιτίας της αδήριτης και επείγουσας ανάγκης ανάσχεσης των αυξημένων προσφυγικών ροών (...) Θα συνδράμει την εκτέλεση της αποστολής των μονάδων Στρατού Ξηράς (...)».
Εξάλλου, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια του Πλωτού Προστατευτικού Συστήματος που προκήρυξε η Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ). Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η ΑΣΔΥΣ θα διαβιβάσει τον φάκελο στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και στη συνέχεια θα «περάσει» στην αρμοδιότητα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Αναφορικά με το θέμα των πλωτών φραγμάτων στο Αιγαίο, ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, τόνισε ότι η όλη διαδικασία είναι υπό την αρμοδιότητα του εθνικού συντονιστή για το Προσφυγικό Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα για την ασφάλεια των συνόρων. «Στον Εβρο τα φυσικά εμπόδια είχαν κάποια σχετικά αποτελέσματα στην ανάσχεση των ροών. Θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχει και ένα παρόμοιο αποτέλεσμα και με τα πλωτά αυτά μέσα. Προσπαθούμε να εξεύρουμε λύσεις για να μειωθούν οι ροές», τόνισε ο υπουργός Αμυνας.