Παρασκευή 31 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης κατά των εξαρτήσεων

Τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης κατά των εξαρτήσεων αφορά η Ερώτηση του ΚΚΕ που κατέθεσαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου προς τους υπουργούς Υγείας Βασίλη Κικίλια και Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο.

Η Ερώτηση αναφέρει:

«Τα Κέντρα Πρόληψης κατά των εξαρτήσεων συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς ουσιαστικό θεσμικό πλαίσιο και μέσα από διαφορετικές και πολλές φορές δαιδαλώδεις διαδικασίες, μεταξύ υπουργείου Υγείας, υπουργείου Εσωτερικών, ΟΚΑΝΑ, Περιφερειών και δήμων. Συνεχίζουν να λειτουργούν ως μικρές, αυτόνομες και διασπασμένες υποστελεχωμένες αστικές εταιρείες.

Οσο το θεσμικό πλαίσιο δεν αλλάζει, τα Κέντρα Πρόληψης έχουν επιβαρυνθεί σε ακραίο βαθμό. Εξακολουθούν να μην καλύπτονται κενές θέσεις προσωπικού, ενώ υπάρχουν και έχουν ψηφιστεί τα απαραίτητα κονδύλια για τις προσλήψεις αυτές και παράλληλα τα κοινωνικά αιτήματα προς τα Κέντρα Πρόληψης αυξάνονται διαρκώς. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα Κέντρα Πρόληψης που ιδρύθηκαν στον Πειραιά και την Ανατολική Αττική και έχουν ψηφιστεί ήδη τα απαραίτητα κονδύλια για τη λειτουργία τους (προσλήψεις, μισθοδοσία, λειτουργικές δαπάνες κ.ά.), εδώ και 3 χρόνια δεν έχουν ακόμα λειτουργήσει.

Παράλληλα η Προγραμματική Σύμβαση για τη χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης μεταξύ υπουργείου Υγείας, υπουργείου Εσωτερικών και ΟΚΑΝΑ ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους.

Επιπλέον, η είσοδος των Κέντρων Πρόληψης στα σχολεία δεν υποστηρίζεται από την πολιτεία, παρότι τα Κέντρα Πρόληψης είναι διά νόμου οι εγκεκριμένοι φορείς για την υλοποίηση των προγραμμάτων Πρόληψης, σύμφωνα με το αρ.60 του ν.4139/2013.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς αν:

  • Προτίθενται να καλύψουν τις κενές θέσεις προσωπικού στα Κέντρα Πρόληψης;
  • Προτίθενται να λειτουργήσουν τα "νεοϊδρυόμενα" Κέντρα Πρόληψης στον Πειραιά και την Ανατολική Αττική;
  • Προτίθενται να διασφαλίσουν πλήρως την είσοδο των επιστημονικών ομάδων των Κέντρων Πρόληψης στα σχολεία;
  • Προτίθενται να νομοθετήσουν νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης;
  • Τι προτίθενται να κάνουν ώστε έγκαιρα να υπογραφή νέα προγραμματική σύμβαση για τη χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης;».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ