Παρασκευή 31 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Κυβερνητικοί λεονταρισμοί που δεν αγγίζουν την ουσία

Στην πεπατημένη των ανούσιων λεονταρισμών όλων των κυβερνήσεων δείχνει να βαδίζει και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στο χώρο του ποδοσφαίρου. Στη χτεσινή ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την επικύρωση της Συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τις βάσεις ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο ποδόσφαιρο μίλησε για τις προσεχείς κυβερνητικές ενέργειες για τα όσα συμβαίνουν.

Αποφεύγοντας ουσιαστικά να μιλήσει για τη ρίζα του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από την επιχειρηματική δράση στο χώρο του ποδοσφαίρου και τους πολύπλευρους ανταγωνισμούς που αυτή συνεπάγεται, ο πρωθυπουργός ακολούθησε τη γνωστή συνταγή: Της απειλής για το λεγόμενο ποδοσφαιρικό Grexit και τον αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις καθώς και της διακοπής του πρωταθλήματος σε περίπτωση που τα πράγματα ξεφύγουν ακόμη περισσότερο. Απειλώντας μάλιστα τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες για την ενδεχόμενη απώλεια εσόδων σε αυτήν την περίπτωση.

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια ακόμα και την ύστατη ώρα να προστατευτεί το «προϊόν» από την περαιτέρω απαξίωση, έκανε λόγο για τη σύναψη «μνημονίου συνεργασίας για την αναβάθμιση του ποδοσφαίρου» μεταξύ της κυβέρνησης και των FIFA - UEFA για την «ανάταξη και επανεκκίνηση του ελληνικού ποδοσφαίρου». Κάλεσε τους παράγοντες του ποδοσφαίρου να συμβάλουν και αυτοί στην «αυτοκάθαρσή» του βάζοντας ουσιαστικά στο τραπέζι για τη λύση του προβλήματος αυτούς που το προκαλούν.

Φυσικά, αντίστοιχα εγχειρήματα με βλέψεις για λύση από FIFA - UEFA με τον έναν ή άλλον τρόπο έχουν επιχειρηθεί από κυβερνήσεις του παρελθόντος (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) χωρίς, όπως έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα, να αλλάξει κάτι ουσιαστικά. Ας σημειωθεί πως το ελληνικό ποδόσφαιρο έτσι κι αλλιώς βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια υπό καθεστώς επιτήρησης από τους δύο διεθνείς ποδοσφαιρικούς οργανισμούς με τον κίνδυνο του Grexit να ελλοχεύει. Κάτι που όπως φαίνεται δεν απέτρεψε ούτε την περαιτέρω όξυνση των ανταγωνισμών ούτε καν την αμφισβήτηση παρά και την πολυδιαφημισμένη ως λύση εφαρμογή του VAR και την παρουσία ξένων διαιτητών στα κρίσιμα ντέρμπι.

Συνάντηση με FIFA - UEFA

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, για την επόμενη βδομάδα έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνάντηση κυβερνητικού κλιμακίου με αντίστοιχο των FIFA - UEFA στα γραφεία της δεύτερης στη Γενεύη. Σκοπός είναι να μπουν οι βάσεις για τη σύνταξη του «μνημονίου συνεργασίας». Οταν αυτό συνταχθεί αναμένεται να ακολουθήσει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, προκειμένου να υπογραφεί επίσημα.

Συνέχεια στα... μεθεόρτια

Την ίδια στιγμή, και παρά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες και απειλές, η κόντρα μεταξύ των ισχυρών του ποδοσφαίρου συνεχίζεται με αφορμή τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες και τις αποφάσεις της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ). Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ συνεχίζοντας την επίθεσή της προς την ΕΕΑ με χτεσινή ανακοίνωση ζητάει εκ νέου τις παραιτήσεις συγκεκριμένων μελών της που κατηγορεί και για συναντήσεις με ανθρώπους της διοίκησης του Ολυμπιακού, ενώ καταφέρεται ξανά εναντίον του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, και του μεγαλομετόχου του Ολυμπιακού. Παράλληλα, η ασπρόμαυρη ΠΑΕ ζήτησε εκ νέου να λάβει το σκεπτικό της εισήγησης της ΕΕΑ που πρότεινε τον υποβιβασμό ΠΑΟΚ και Ξάνθης για το αδίκημα της πολυ-ιδιοκτησίας.

Μετά την ψήφιση στη Βουλή της τροπολογίας για την αλλαγή των ποινών σε αδικήματα που υπάγονται στην αρμοδιότητα της ΕΕΑ (από υποβιβασμό σε αφαίρεση βαθμών) η ΠΑΕ Ολυμπιακός με ανακοίνωσή της ζήτησε τον υποβιβασμό των ΠΑΟΚ και Ξάνθης λόγω του αδικήματος της πολυ-ιδιοκτησίας. Με νέα ανακοίνωσή της για το θέμα η ΠΑΕ Αρης απευθύνει ερώτημα στον πρωθυπουργό για την εφαρμογή των νόμων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ