Τετάρτη 29 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Διαφωνίες» θεωρούν οι ΗΠΑ τις προκλητικές αξιώσεις της Τουρκίας

Η Γαλλία διευρύνει την παρουσία της και στρατιωτικά στην περιοχή

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο βρίσκεται καθ' οδόν προς τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο
Το γαλλικό αεροπλανοφόρο βρίσκεται καθ' οδόν προς τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Αλλη μια επιβεβαίωση ότι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός όχι μόνο δεν προστατεύει τη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως ισχυρίζεται προκλητικά και η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά είναι πηγή νέων δεινών για τους λαούς, αποτελεί και το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν προχτές το βράδυ ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζαντ Ντίρι, οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για την κατάσταση στο Αιγαίο, με τον Αμερικανό ηγέτη να επισημαίνει «τη σημασία της επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφωνιών στην Ανατολική Μεσόγειο». Οι ελληνοτουρκικές «διαφωνίες» και «διαφορές που πρέπει να επιλυθούν», όπως χαρακτηρίζονται από την αμερικανική κυβέρνηση οι προκλητικές διεκδικήσεις της Τουρκίας, που αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, δείχνουν ότι αυτό που θέλουν οι ΗΠΑ είναι να διαφυλαχτεί η συνοχή στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, να υπάρξει διευθέτηση - συμβιβασμός που προφανώς θα είναι σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ώστε να αποτραβηχτεί και η Τουρκία από την προσέγγισή της με τη Ρωσία. Επομένως, οι τουρκικές αξιώσεις εξετάζονται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου παζαριού και του οξυμένου ανταγωνισμού με άλλες δυνάμεις στην περιοχή.

Φυσικά οι δύο ηγέτες συζήτησαν και τις εξελίξεις σε Συρία, Λιβύη κ.τ.λ., όπου τις τελευταίες βδομάδες επικεντρώνεται το ενδοϊμπεριαλιστικό «πόκερ» για τις ισορροπίες σε όλη την περιφέρεια.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, οι δύο ηγέτες «για άλλη μια φορά επεσήμαναν την ανάγκη να εξαλειφθούν οι ξένες επεμβάσεις και να διατηρηθεί η κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη». Πρόκειται για τις ίδιες υποκριτικές κορόνες που χρησιμοποιούν όσοι συνέβαλαν στο χάος που δημιούργησε από το 2011 η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη, που όπως και τότε έτσι και τώρα αφορά τον έλεγχο του ενεργειακού πλούτου της χώρας.

Χτες, τουρκικά ΜΜΕ εμφάνιζαν τον Ερντογάν να έχει καλέσει πρόσφατα τον Ελληνα πρωθυπουργό «ας μην ασχολούμαστε ο ένας με τον άλλον. Αν δεν το κάνουμε, δεν θα σας συμβεί το παραμικρό από εμάς». Επίσης, υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση της Λιβύης και ότι η Αγκυρα δεν μπορεί να δεχτεί την ελληνική θέση πως η Κρήτη έχει τα ίδια δικαιώματα με το ηπειρωτικό τμήμα της χώρας.

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Ντε Γκολ» καταφθάνει στην περιοχή

Την πιο αποφασιστική της διείσδυση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο ιεραρχεί και η Γαλλία, όπως αναδεικνύει και η συνάντηση που θα έχει σήμερα στο Παρίσι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Χτες, η πρέσβειρα της Γαλλίας στη Λευκωσία Ιζαμπέλ Ντιμόν μίλησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) και ανακοίνωσε ότι σε λίγες μέρες το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» έρχεται στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ στα τέλη του Φλεβάρη θα καταπλεύσει στη Λεμεσό, το μοναδικό λιμάνι όπου θα σταματήσει στη διάρκεια της νέας του αποστολής στην περιοχή, με την ονομασία «Chammal». Η επιλογή αυτή «δείχνει την πολύ ισχυρή σχέση που έχουμε μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου», όπως ισχυρίστηκε, τονίζοντας ότι η άφιξη του «Ντε Γκολ» στην περιοχή αφορά την «ασφάλεια και τον έλεγχό» της, τη «μείωση της αστάθειας», την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας του κινήματος "τζιχάντ"», αλλά και τη «διασφάλιση της ελευθερίας δράσης και ναυσιπλοΐας στην ευρωμεσογειακή περιοχή». Πρόσθεσε ότι παράλληλα με τη «Chammal» θα διεξαχθούν και κοινά γυμνάσια με τις αεροναυτικές δυνάμεις της Κύπρου, ενώ αναδεικνύοντας ότι ο γαλλικός ιμπεριαλισμός ιεραρχεί την ενίσχυση της στρατιωτικής του παρουσίας στην περιοχή, η Ντιμόν αναφέρθηκε και στη διμερή Δήλωση Προθέσεων που έχει υπογραφεί για την αναβάθμιση της γαλλικής παρουσίας στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί της Κύπρου, αναφέροντας ότι «η ιδέα είναι να επεκταθεί αυτή η κυπριακή ναυτική βάση με την υποστήριξη της Γαλλίας».

Η πρέσβειρα κλήθηκε να σχολιάσει και την παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ, για να απαντήσει γενικόλογα ότι «η γαλλική θέση είναι ξεκάθαρη υπέρ του διεθνούς δικαίου. Αυτό που πράττει η Τουρκία εντός της ΑΟΖ της Κύπρου είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο». Αναφέρθηκε δε κι αυτή στη «βαθιά ανησυχία» που «έχουμε εκφράσει» για τις ενέργειες της Τουρκίας, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση του Παρισιού «στην κυριαρχία της Κύπρου, περιλαμβανομένης της ΑΟΖ της». Σημειωτέον ότι είναι η πρώτη δημόσια τοποθέτηση της Γαλλίας για το «Γιαβούζ», σχεδόν ένα 10ήμερο μετά την άφιξή του σε «οικόπεδο» της κυπριακής ΑΟΖ, που μάλιστα έχει αδειοδοτηθεί σε κοινοπραξία της γαλλικής «Total».

Οσον αφορά το σύμφωνο Ερντογάν - Σάρατζ η Ντιμόν δήλωσε ότι «δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο», ωστόσο τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία για τη Λιβύη «και αυτό είναι κάτι για το οποίο εργαζόμαστε με τους εταίρους μας από την ΕΕ και άλλους. Η Γαλλία έχει σημαντική συμμετοχή σε αυτό», συμπληρώνοντας ότι «πάντα καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».

Τέλος, η Ντιμόν επανέλαβε το ενδιαφέρον της Γαλλίας για να συμμετάσχει στο «East Med Gas Forum» (όπου προς το παρόν μέλη είναι Κύπρος, Αίγυπτος, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Παλαιστίνη), το οποίο χαρακτήρισε «μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία», αφού μπορεί να συμβάλει στο στόχο της ΕΕ «να υπάρξει διαφοροποίηση στην προέλευση της προμήθειας φυσικού αερίου».

Στη Ρώμη ο Κύπριος ΥΠΕΞ

Την «κινητοποίηση» πάντως των Ευρωπαίων εταίρων για την Ανατολική Μεσόγειο αναδεικνύει και η συνάντηση που θα έχει σήμερα στη Ρώμη, με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι ντι Μάγιο, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης. Πρόκειται για «επίσκεψη εργασίας», που - σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση - θα εστιάσει «στις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, υπό το φως των κλιμακούμενων έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και στη Λιβύη». Ακόμα, «θα ανταλλαγούν απόψεις για θέματα που άπτονται της Ενέργειας, της ενεργειακής ασφάλειας και της περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας στους τομείς αυτούς, σε διμερές, πολυμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο». Επίσης, «θα ανασκοπηθούν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου - Ιταλίας και θα συζητηθούν τρέχοντα ζητήματα από την ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένου και του Μεταναστευτικού».

Ο Χριστοδουλίδης θα έχει επαφές και με τον ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού της ENI, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπέγραψαν συμφωνία για έρευνες και γεωτρήσεις με βάση το τουρκολιβυκό σύμφωνο(2022-10-04 00:00:00.0)
Συνεχίζει τον επικίνδυνο εφησυχασμό η κυβέρνηση(2021-03-09 00:00:00.0)
Στρώνεται το έδαφος για νέες αντιλαϊκές διευθετήσεις(2020-02-07 00:00:00.0)
Στη σκιά των ανταγωνισμών για την Ενέργεια ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης(2019-10-12 00:00:00.0)
Ποιος μπορεί;(2019-02-05 00:00:00.0)
Συνεννοήσεις για να προχωρήσουν οι μπίζνες με τους υδρογονάνθρακες(2014-12-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ