Τετάρτη 29 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
Βαθαίνει η εμπλοκή σε όλα τα μέτωπα

Μεγάλοι οι κίνδυνοι για το λαό από τη συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που αποτελεί την «άλλη όψη» της αντιλαϊκής πολιτικής

Ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και «ευκαιρίες» για το κεφάλαιο θα βρεθούν στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης Μητσοτάκη - Μακρόν

Associated Press

Ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και «ευκαιρίες» για το κεφάλαιο θα βρεθούν στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης Μητσοτάκη - Μακρόν
«

Λερναία Υδρα» θυμίζει η πολυεπίπεδη εμπλοκή της χώρας σε μια σειρά επικίνδυνων σχεδίων του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού, σε όλο τον άξονα από Μεσόγειο μέχρι Περσικό Κόλπο, πολλαπλασιάζοντας τους κινδύνους για το λαό.

Στην εβδομαδιαία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, μιλώντας για την κατάπτυστη «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» Ελλάδας - ΗΠΑ, που αύριο Πέμπτη έρχεται στην Ολομέλεια της Βουλής για κύρωση και μετατρέπει τη χώρα σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο και στόχο των ανταγωνισμών, αναπαρήγαγε το αστικό αφήγημα ότι η Συμφωνία «υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα, καθώς διασφαλίζει την ειρήνη, ενισχύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή». Θύμισε ότι στη συζήτηση που έγινε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το ΚΙΝΑΛ συμφώνησε με την κύρωση, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια, και εξέφρασε την ελπίδα «αυτές οι πολιτικές δυνάμεις να αντιληφθούν ότι η Συμφωνία αυτή είναι επωφελής για τα εθνικά μας συμφέροντα», όπως βαφτίζονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου, και «να τη στηρίξουν με την ψήφο τους».

Ερωτηθείς δε για το τηλεφώνημα Τραμπ - Ερντογάν (βλέπε θέμα σελ. 4) και δείχνοντας τις επικίνδυνες διευθετήσεις που δρομολογούνται, το χαρακτήρισε «θετική πρωτοβουλία που εξελίσσεται μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον. Η επιμονή της αμερικανικής διπλωματίας έχει καταγραφεί και στην επιστολή του υπουργού Εξωτερικών κ. Πομπέο για την αποφυγή προκλητικών ενεργειών. Σ' αυτό το πλαίσιο, η τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου με τον Πρόεδρο της Τουρκίας δίνει τον τόνο για αποφυγή προκλητικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου, όπως είναι φανερό, να δρομολογηθούν οποιεσδήποτε εξελίξεις μπορεί να υπάρχουν, πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στους κανόνες καλής γειτονίας».

Εξελίξεις που μέσα από τις περιλάλητες πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, τα ΜΟΕ και την υπογραφή συνυποσχετικού, οδηγούν σε Χάγη και «διευθέτηση», με τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο κρεβάτι του Προκρούστη.

Γεμάτη ατζέντα με Μακρόν

Στο μεταξύ, σήμερα πραγματοποιείται το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν, ενώ ακολούθως θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ, «προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση απόψεων για το θέμα του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021 - 2027», όπως είπε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πρόκειται για τον μακροχρόνιο «προϋπολογισμό» της ΕΕ, ένα ακόμα σημείο όπου εκδηλώνονται οι σφοδρές αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ένωσης, με την κάθε αστική τάξη να αποζητά μεγαλύτερο μερίδιο από την «πίτα», και την κυβέρνηση μέσα σε αυτό το πλαίσιο να παραπονιέται χτες διά του εκπροσώπου της για το ότι «οι πλούσιες χώρες (...) καθαροί συνεισφορείς στον κοινοτικό προϋπολογισμό, δεν δείχνουν διάθεση να αυξήσουν το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού. Γι' αυτό μιλάμε για μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Για τη συνάντηση στο Παρίσι είπε ότι «θα γίνει με διευρυμένη ατζέντα, με αντιπροσωπείες. Θα συζητηθούν θέματα που έχουν να κάνουν με τις εξελίξεις, φυσικά, στην Ανατολική Μεσόγειο και το άκυρο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης (...) αλλά και θέματα που αφορούν την ΕΕ, όπως είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τα θέματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, και ένα σοβαρό θέμα (...) το ζήτημα της προοπτικής διεύρυνσης των Δυτικών Βαλκανίων (...) Φυσικά θα συζητηθούν και διμερή θέματα».

Ανάμεσα στις «προσδοκίες» της κυβέρνησης από την επίσκεψη συγκαταλέγεται και κάποιου είδους στήριξη στο στόχο για τη μείωση των πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να βρεθεί περισσότερος «δημοσιονομικός χώρος» για το κεφάλαιο. Στο επίκεντρο θα βρεθούν επίσης οι στόχοι του γαλλικού κεφαλαίου σε ό,τι αφορά το μέλλον της ιμπεριαλιστικής ένωσης της ΕΕ, αλλά και οι «ευκαιρίες» για τους γαλλικούς επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα, στο πλαίσιο και του ελληνογαλλικού φόρουμ με θέμα «Ελλάδα - στρατηγικός παράγοντας στη ΝΑ Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται», που διοργανώνει το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Σε ό,τι αφορά την «άλλη όψη» της στρατηγικής του κεφαλαίου, την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, στο επίκεντρο αναμένεται να τεθεί ανάμεσα σε άλλα η συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Παρέμβασης («European Intervention Initiative» - EII), που στήθηκε το 2018 ως μια εν δυνάμει στρατιωτική δομή που θα δρα παράλληλα με το ΝΑΤΟ και την PESCO της ΕΕ, προκειμένου να παρακαμφθεί και η ανάγκη επίτευξης «ομοφωνίας» μεταξύ των 28 κρατών - μελών.

Το έκανε σαφές προχτές σε δηλώσεις του στον Πειραιά ο Γάλλος πρέσβης Π. Μεζονάβ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «άλλο τα λόγια και η διπλωματία, άλλο τα μέσα εξαναγκασμού. Γι' αυτό πρέπει να έχουμε πρόθυμα ("willing") έθνη, όταν έρθει η ώρα. Αυτό άλλωστε κάνουμε με τους Ελληνες φίλους μας, τους κάνουμε να πλησιάσουν στο στενό κύκλο της Ευρωπαϊκής Αμυνας», προεξοφλώντας ότι το θέμα θα συζητηθεί στη συνάντηση Μακρόν - Μητσοτάκη και εκτιμώντας «ότι υπάρχει πρόθεση η Ελλάδα να προστεθεί σε αυτόν τον κύκλο».

«Από την Τουλόν έως και τα Στενά του Ορμούζ» η ελληνική φρεγάτα!

Χαρακτηριστικές είναι και οι χτεσινές διαρροές της κυβέρνησης για τη σημερινή συνάντηση με τον Μακρόν, ότι σε αυτή «θα τεθεί και το ζήτημα της ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας, την ώρα που η Γαλλία αναβαθμίζει την παρουσία της και στη Μεσόγειο, με την κοινή πορεία του αεροπλανοφόρου "Charles de Gaulle", με την ελληνική φρεγάτα "Σπέτσαι", από την Τουλόν έως και τα Στενά του Ορμούζ, αλλά και τον κατάπλου στον Πειραιά του γαλλικού ελικοπτεροφόρου "Dixmude"».

Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη, πλήρης επιβεβαίωση του πού είναι διατεθειμένη να φτάσει η κυβέρνηση για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, και ενώ στρατιωτικές πηγές μέχρι και χτες το βράδυ ανέφεραν ότι η ελληνική φρεγάτα θα συνοδεύσει το αεροπλανοφόρο περίπου μέχρι το Σουέζ. Στη γνωστή λογική του εφησυχασμού, επιχειρείται να εμφανιστεί ότι κάπου εκεί εξαντλείται η εμπλοκή της Ελλάδας στην ευρωενωσιακή αποστολή στα Στενά του Ορμούζ (EMASOH) με το βλέμμα στο Ιράν.

Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί σε ό,τι αφορά το γαλλικό ελικοπτεροφόρο «Dixmude», που ο κατάπλους του στον Πειραιά τη Δευτέρα και η συμμετοχή του αυτές τις μέρες σε άσκηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (μαζί και με Αμερικανούς) προβάλλονται από την κυβέρνηση ως τάχα «μήνυμα προς την Τουρκία», πως προηγουμένως έκανε άσκηση με δύο τουρκικές φρεγάτες και ένα γερμανικό πλοίο της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 στη Μεσόγειο. Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να διαβαστούν και οι δηλώσεις του κυβερνήτη του «Dixmude», Ν. Ροσινιόλ, ότι «το γαλλικό ΠΝ έχει έντονη παρουσία στην περιοχή για να έχει εκτίμηση και αξιολόγηση κάθε κατάστασης και καλές σχέσεις με όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο»...

Σε Ριάντ και Αμπου Ντάμπι ο πρωθυπουργός, έτοιμοι για αποστολή οι «Patriot»

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης την Κυριακή μεταβαίνει στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και στο Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων «για μια σειρά επαφών», όπως επισήμως αναφέρεται, με την ατζέντα να μυρίζει μπαρούτι, στο φόντο και της κλιμάκωσης της επιθετικότητας των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους στην περιοχή απέναντι στο Ιράν.

Η κυβέρνηση, εξάλλου, έχει διαθέσει το στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί στα ΗΑΕ (στο νότιο άκρο των Στενών, απέναντι από το Ιράν) για τη συλλογή, ανάλυση και ανταλλαγή πληροφοριών για λογαριασμό των Αμερικανών. Σε αυτό το πλαίσιο, χτες ο Α/ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος υποδέχτηκε στο Επιτελείο τον ομόλογό του των ΗΑΕ και τον πρέσβη τους στην Ελλάδα. Επισήμως συζήτησαν «θέματα που αφορούν στην υφιστάμενη διμερή στρατιωτική συνεργασία και τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής της, καθώς και τρέχοντα θέματα ασφαλείας αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Παραπέρα, ειλημμένη απόφαση του Μαξίμου θεωρείται και η αποστολή συστοιχίας ελληνικών «Patriot», με το ανάλογο προσωπικό, στη Σαουδική Αραβία, ως μέρος των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων που περικυκλώνουν το Ιράν.

Διόλου τυχαία, σε ρεπορτάζ της η κρατική τηλεόραση (ΕΡΤ3) ανέφερε ότι η μονάδα που θα μετακινηθεί ως κύρια μονάδα αποστολής είναι η 26η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων (εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας). Το στρατιωτικό προσωπικό που θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία θα είναι έως 130 άτομα, «ανάλογα με τις ανάγκες». Σε αυτούς περιλαμβάνεται και ομάδα ασφαλείας, η οποία θα προέρχεται από τις Ειδικές Δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας. Προσωπικό αναζητείται και από άλλες Μοίρες. Η αποστολή έχει χρονικό ορίζοντα ένα χρόνο, «μπορεί όμως να υπάρχει και παράταση», ενώ πρόθεση της Πολεμικής Αεροπορίας είναι το προσωπικό να ανανεώνεται κάθε τρεις με τέσσερις μήνες. Τις επόμενες δύο με τρεις βδομάδες μεταβαίνει στη Σαουδική Αραβία αρμόδιο κλιμάκιο που θα κάνει αυτοψία στους χώρους ανάπτυξης της μονάδας. Η κυρίως αποστολή αναμένεται να φύγει τον Απρίλη, «εφόσον ολοκληρωθούν πρώτα οι τυπικές συμφωνίες» και το θέμα περάσει και από ΚΥΣΕΑ, όπως προβλέπεται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ