Τρίτη 28 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
«Γη και νερό» στους ΑΠΕτζήδες

Αντικατάσταση του σημερινού «χρονοβόρου» καθεστώτος έκδοσης άδειας παραγωγής από μια απλή «βεβαίωση» θα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις αδειοδοτήσεις των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας την Κυριακή σε εκδήλωση του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) και της Ελληνικής Επιστημονικής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Στόχος του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί τον Φλεβάρη είναι, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, «η καθιέρωση μιας σύντομης διαδικασίας εξέτασης για τις νέες αλλά και για τις 2.000 ήδη συσσωρευμένες αιτήσεις, με μείωση δικαιολογητικών και χρήση αυτοματοποιημένων ελέγχων», ενώ με το ίδιο νομοσχέδιο θα «απλοποιηθούν» περαιτέρω και οι διαδικασίες έκδοσης Αποφάσεων Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων, όπως και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες. Ανέφερε επίσης ότι μέχρι το καλοκαίρι θα υπάρξουν και νέες νομοθετικές παρεμβάσεις, που θα «απλοποιούν περαιτέρω» τις διαδικασίες για τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας έργων ΑΠΕ.

Ο Κ. Χατζηδάκης, επιβεβαιώνοντας ότι η «λεγόμενη πολιτική για το κλίμα» δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά η διαμόρφωση ενός «ευνοϊκού» επενδυτικού θεσμικού πλαισίου για τους επιχειρηματικούς ομίλους και σε τίποτε δεν έχει να κάνει ούτε με το περιβάλλον ούτε και με τις ενεργειακές ανάγκες του λαού, τόνισε ότι «η εθνική ενεργειακή και κλιματική στρατηγική καθιστά προτεραιότητα την ταχεία διείσδυση των ΑΠΕ».

Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες αναβάθμισης των δικτύων ώστε «να υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής νέων σταθμών σε όλη την επικράτεια» και «να διασυνδεθούν τα νέα πάρκα», αλλά και να απορροφάται η παραγωγή παλιών και νέων εγκαταστάσεων ΑΠΕ στα νησιά. Σε αυτήν την εικόνα ενέταξε και την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, γιατί, όπως είπε, έτσι θα εκσυγχρονισθεί το δίκτυό του, ώστε να μπορούν να συνδέονται περισσότερα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ