Τρίτη 28 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να αποσυρθεί το άρθρο για τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης

Το πράσινο φως για τη λειτουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) ναρκωτικών δίνει η κυβέρνηση με τη σχετική πρόβλεψη να υπάρχει σε νομοσχέδιο με τίτλο: «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων». Πιο συγκεκριμένα, την ευθύνη για τη λειτουργία των ΧΕΧ θα έχουν εγκεκριμένοι φορείς του άρθρου 51 (εκτός από τον ΟΚΑΝΑ, βάζει και το ΚΕΘΕΑ, το «18 ΑΝΩ», τον «Διάπλου», δηλαδή διεμβολίζει τη φιλοσοφία των «στεγνών» προγραμμάτων απεξάρτησης) και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού (δηλαδή Περιφέρειες και δήμοι!).

Επιπλέον, με το ίδιο νομοσχέδιο θα μπορεί να γίνεται συνταγογράφηση ναρκωτικών («ανταγωνιστικών ουσιών» που αδρανοποιούν τη λειτουργία των υποδοχέων των οπιούχων) από ιδιώτες. Οπως αναφέρεται σχετικά, «με απόφαση του υπουργού Υγείας, μετά από γνώμη του ΟΚΑΝΑ, καθορίζονται οι ουσίες, οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης, συνταγογράφησης και διάθεσης των ουσιών αυτών από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς και ιατρούς».

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με το άρθρο για τους ΧΕΧ στο νομοσχέδιο για τον «Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων»:

«Το ΚΚΕ ζητά να αποσυρθεί το άρ. 189 που αφορά τη δυνατότητα λειτουργίας Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης από τους εγκεκριμένους φορείς του άρ. 51 ν. 4139/2013 και από ΟΤΑ α' και β' βαθμού, που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για τον "Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων".

Οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης συνιστούν αποδοχή του προβλήματος της διάδοσης των ναρκωτικών ουσιών, δεν συνιστούν θεραπευτική λύση, δεν διαμορφώνουν κίνητρο για θεραπεία και ενισχύουν την κοινωνική ανοχή με το φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να χτίζει στο δρόμο που της άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ και δίνει τη δυνατότητα σε "στεγνά" θεραπευτικά προγράμματα να λειτουργούν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους για χρήση ναρκωτικών, αλλοιώνοντας τον ίδιο το χαρακτήρα τους. Επίσης, για να μειώσει το κόστος και την αντίδραση μεταφέρει την ευθύνη σε δήμους και Περιφέρειες με αρμοδιότητες που δεν έχουν καμία ευθύνη, τεχνογνωσία και το κατάλληλο προσωπικό, δίνοντας τη δυνατότητα και για "κινητές μονάδες Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης".

Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία μέσα από τους φορείς και τα σωματεία να αντιπαλέψουν αυτήν την επικίνδυνη εξέλιξη και να μη συμβιβαστούν με τη διάδοση του "κοινωνικού θανάτου" των τοξικομανών. Καλεί τους φορείς της Πρόληψης και της Θεραπείας να πάρουν θέση και να καταδικάσουν αυτήν την πολιτική της "διαχείρισης της χρήσης ναρκωτικών".

Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει με όλες του τις δυνάμεις στο κίνημα και στην Τοπική Διοίκηση για να αποτραπεί αυτή η πολιτική. Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά. Διεκδικούμε ενίσχυση της Πρόληψης, της Θεραπείας και της Κοινωνικής Επανένταξης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ