Πέμπτη 16 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να σταματήσει ο διπλός εγκλωβισμός των προσφύγων

Ανακοίνωση με αφορμή το νέο κέντρο κράτησης στους Γοργοβίτες Παλαμά

Eurokinissi

Με αφορμή το στήσιμο, με διαδικασίες fast track, ενός νέου κέντρου κράτησης προσφύγων στους Γοργοβίτες Παλαμά και τη συγκέντρωση από γνωστές μικρές ομάδες φασιστικών, εθνικιστικών κύκλων, που εμφανίστηκαν εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση, για να καλλιεργήσουν κλίμα φόβου και μίσους πατώντας πάνω στην ανησυχία των κατοίκων της περιοχής, η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση, όπου μεταξύ των άλλων σημειώνει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει την πολιτική εγκλωβισμού των προσφύγων στήνοντας νέες "Μόριες" στο εσωτερικό της χώρας. Αφού έβαλαν πλάτη στη διάλυση των χωρών της Μέσης Ανατολής για τα συμφέροντα των ΝΑΤΟικών φονιάδων και συνυπέγραψαν όλες τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εγκλώβισαν στα νησιά τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, προκαλώντας το αδιαχώρητο και τεράστια προβλήματα σε πρόσφυγες και κατοίκους, τώρα μεταφέρουν το πρόβλημα στο εσωτερικό της χώρας στήνοντας με διαδικασίες fast track νέες φυλακές - τόπους εξορίας. Μια τέτοια φυλακή φαίνεται πως ετοιμάζεται και για την περιοχή μας στη ΒΙΠΕ Γοργοβιτών, μια περιοχή που είναι ακατάλληλη για τη δημιουργία υποδομών διαβίωσης σε ανθρώπινες συνθήκες οικογενειών με μικρά παιδιά (λόγω του διάσπαρτου των ελεύθερων οικοπέδων, αλλά και άλλων λόγων...), πέραν του ότι, από όσα τουλάχιστον δήλωσε ο δήμαρχος Παλαμά, ο χώρος θα έχει κυριολεκτικά λειτουργία φυλακής "υψίστης ασφαλείας" λες και θα έχει μέσα εγκληματίες!».

Σε σχέση με τη στάση των δημάρχων της περιοχής και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι οποίοι σήκωσαν κουρνιαχτό, για να προστατέψουν τάχα τις αναπτυξιακές δυνατότητες της ΒΙΠΕ, η ΤΕ Καρδίτσας τονίζει πως «σκόπιμα κρύβουν τις αιτίες που δημιουργούν το προσφυγικό πρόβλημα, όπως κάνουν και για τα άλλα σοβαρά προβλήματα της περιοχής και των κατοίκων της, αποκρύπτοντας ταυτόχρονα και τις ευθύνες τους. Γιατί "τοξική" είναι η πολιτική των κομμάτων τους, που προκαλεί όλα τα προβλήματα στα λαϊκά στρώματα (...) Κουβέντα δεν λένε για τη στήριξη και τη συμμετοχή της χώρας μας στις πολεμικές επεμβάσεις. Κουβέντα δεν λένε για τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που εφαρμόζουν τον Κανονισμό του Δουβλίνου της ΕΕ για το άσυλο, που απαγορεύει στους πρόσφυγες να μεταβούν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους».

Η ΤΕ Καρδίτσας υπογραμμίζει πως οι πρόσφυγες - μετανάστες είναι άνθρωποι ξεριζωμένοι, που η πλειοψηφία τους θέλει να φύγει από την Ελλάδα, δεν είναι εισβολείς.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Ο λαός της περιοχής μας πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη του και την έμπρακτη συμπαράστασή του στους πρόσφυγες και μετανάστες και να απομονώσει το θρασύδειλο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Η λύση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος απαιτεί σύγκρουση με τις αιτίες που το δημιουργούν, με τις πολιτικές της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων. Καταδικάζουμε τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, η οποία αντί να λύσει το πρόβλημα της μεταφοράς στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους σκοπεύει να γεμίσει τη χώρα με τη δημιουργία κλειστών κέντρων - φυλακών».

Σε αυτό το πλαίσιο καλεί το λαό της περιοχής να παλέψει για να δημιουργηθούν δημόσιοι, ανοιχτοί και αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα, να εξασφαλιστούν αξιόπιστες και γρήγορες διαδικασίες για τα αιτήματα ασύλου, που θα εξετάζονται για να πάνε στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, να εξασφαλιστούν πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εμβολιασμός για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ