Πέμπτη 16 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ» ΤΩΝ ΑΕΙ
Επιταχύνονται οι αναδιαρθρώσεις με γνώμονα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων

Συνεχίστηκε χτες η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής επί των άρθρων του νομοσχεδίου

Συνεχίστηκε χτες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Ερευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις». Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τη ΝΔ και την Ελληνική Λύση.

Οπως ανέδειξε στη χτεσινή τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, «κεντρικός άξονας του νομοσχεδίου είναι η μετεξέλιξη της "Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση" (ΑΔΙΠ) σε μία νέα δομή, την "Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης" (ΕΘΑΑΕ), προκειμένου να συστηματοποιηθεί η "αξιολόγηση" της Ανώτατης Εκπαίδευσης με βάση τα κριτήρια της "αγοράς" και τη στρατηγική της ΕΕ. Φυσικό επακόλουθο, λοιπόν, είναι και το βήμα που επιχειρείται με το ίδιο νομοσχέδιο για την άμεση σύνδεση των αποτελεσμάτων της "αξιολόγησης" με τη χρηματοδότηση, σε ποσοστό 20%, μιας ήδη εδώ και χρόνια ανεπαρκούς κρατικής χρηματοδότησης, οδηγώντας στην ένταση της κατηγοριοποίησης Ιδρυμάτων, πτυχίων, αποφοίτων».

Ο Γ. Δελής αναφέρθηκε αναλυτικά σε άρθρα του νομοσχεδίου για τη διαδικασία της «αξιολόγησης», που δείχνουν ότι κριτήριά της θα είναι αυτά της «αγοράς», ενώ στελέχη των επιχειρήσεων θα έχουν άμεσο ρόλο στην όλη διαδικασία. Και τόνισε ότι «με το νομοσχέδιο όχι μόνο συνεχίζονται αλλά και αλλάζουν ταχύτητα οι αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση έτσι όπως κανοναρχούνται από την ΕΕ και τον ΟΟΣΑ και με γνώμονα πάντα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων».

Υποκρισία να παριστάνουν τους πολέμιους των Οδηγιών της ΕΕ

Στην τοποθέτησή του στάθηκε ιδιαίτερα, όμως, και στο άρθρο 50, που αφορά την παραπέρα αναγνώριση των κολεγίων και την ισοτίμηση των πτυχίων τους με αυτά των ΑΕΙ, τονίζοντας: «Από το μακρινό 1999 της Συνθήκης της Μπολόνια, ακόμα, η ΕΕ καθόρισε το πλαίσιο τόσο της αντιστοίχισης των πτυχίων οποιασδήποτε κατηγορίας και προέλευσης όσο και των προσόντων των αποφοίτων. Από τότε με συνεχείς Οδηγίες προς τα κράτη - μέλη της η ΕΕ εξειδικεύει αυτήν τη στρατηγική της αντιστοίχισης όλων ανεξαιρέτως των πτυχίων. Στη χώρα μας, το αποφασιστικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση γίνεται με την υπογραφή του ΠΔ 38/2010. Με αυτό το ΠΔ ενσωματώνονται στην ελληνική νομοθεσία και όλες οι Οδηγίες της ΕΕ για την αντιστοίχιση και την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων εντός και εκτός Ελλάδας ως ισότιμων με αυτά των Πανεπιστημίων.

Με το άρθρο 50 του νομοσχεδίου οι προβλέψεις αυτές επεκτείνονται πια και στους εκπαιδευτικούς, επίσημα, με την έννοια ότι αποτυπώνονται πλέον από τη ΝΔ σε νόμο και όχι σε μια απλή πρόσκληση εργασίας, όπως παλιότερα του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μια αρνητικότατη εξέλιξη! Αποτελεί διάταξη περαιτέρω υποβάθμισης και απαξίωσης των πτυχίων με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για τις ίδιες τις σπουδές, αφού αντιμετωπίζει και μετατρέπει τα πτυχία απλώς ως ένα ακόμα προσόν - ανάμεσα στα πολλά (...), διευρύνει και βαθαίνει το πεδίο της ιδιωτικοποίησης της λειτουργίας των Πανεπιστημίων και άρα της μετατροπής τους σε εμπορικές επιχειρήσεις με εμπόρευμα τη γνώση.

Δεν έφτανε η γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έφταναν τα εγκαίνια των προπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα στο ΕΚΠΑ της ΝΔ, ξενόγλωσσων στην αρχή, στο χορό μπαίνουν τώρα πλέον και τα πάσης φύσεως κολέγια, αποδεικνύοντας ότι η εμπορευματοποίηση των τίτλων σπουδών πάει χέρι χέρι με την πολυκατηγοριοποίησή τους, ρίχνοντας τη νεολαία στην αρένα του καπιταλιστικού ανταγωνισμού για μια θέση εργασίας, για μια θέση στον ήλιο της καπιταλιστικής ζούγκλας».

Ο Γ. Δελής θύμισε προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις και άλλες παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αυτό, στην ίδια κατεύθυνση με αυτή της κυβέρνησης και τόνισε ότι «πάει πολύ να τσακώνονται εδώ η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ για τα πτυχία και τα κολέγια και να εμφανίζονται ως προστάτες των δικαιωμάτων των πτυχιούχων και της νεολαίας γιατί οι ευθύνες τους στο ζήτημα αυτό, όπως και του ΠΑΣΟΚ, είναι διαχρονικές και μεγάλες». Πρόσθεσε ακόμη: «Συνιστά μέγιστη υποκρισία κόμματα όπως η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα, τα οποία πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και αναγνωρίζουν ορθά - κοφτά την υπεροχή του ευρωενωσιακού Δικαίου έναντι του ελληνικού Δικαίου, να παριστάνουν τους πολέμιους των Οδηγιών της ΕΕ. Δυστυχώς για όλους αυτούς, τους δόθηκε η ευκαιρία με την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση και με τη σχετική πρόταση που κατέθεσε το ΚΚΕ να καταργηθούν τα σχετικά άρθρα 28 και 80 του Συντάγματος, τα οποία αναγνωρίζουν την υπεροχή του Δικαίου της ΕΕ έναντι της Ελλάδας. Ολοι τους όμως απέρριψαν μετά βδελυγμίας αυτές τις προτάσεις του ΚΚΕ. Και όσα κροκοδείλια δάκρυα κι αν χύσουν οι ευθύνες τους δεν παραγράφονται!».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org