Τρίτη 14 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ «18 ΑΝΩ»
Αστυνομική αυθαιρεσία σε βάρος θεραπευόμενων

INTIME NEWS

Το πρωί της περασμένης Πέμπτης, 11 θεραπευόμενοι της Μονάδας Απεξάρτησης Τοξικομανών «18 ΑΝΩ» επιστρέφουν πεζή στο Τμήμα Ψυχολογικής Απεξάρτησης Ανδρών (εσωτερικής διαμονής) στο κέντρο της Αθήνας, μετά την καθημερινή προγραμματισμένη έξοδό τους για γυμναστική. Μαζί τους είναι, όπως προβλέπεται, ο γυμναστής και ο επισκέπτης Υγείας του τμήματος. Στην οδό Αχαρνών, χωρίς προφανή λόγο, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ και της Αμεσης Δράσης τούς σταματούν ζητώντας τα στοιχεία τους. Οι συνοδοί τους, εργαζόμενοι του «18 ΑΝΩ» (ΨΝΑ), τους εξήγησαν ότι είναι άνθρωποι που βρίσκονται σε θεραπεία και τους επέδειξαν τα απαιτούμενα έγγραφα που το πιστοποιούν (στα οποία σύμφωνα με το ιατρικό απόρρητο, αναγράφονται τα στοιχεία των συνοδών και η επαγγελματική τους ιδιότητα και όχι τα ονόματα των θεραπευόμενων).

«Πάντα οι αστυνομικοί έλεγχοι σταματούσαν μόλις δείχναμε το απαιτούμενο πιστοποιητικό του θεραπευτικού προγράμματος. Ομως, οι αστυνομικοί, αδιαφορώντας για τα έγγραφα και παρά τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων, τους επέβαλαν σε δημόσιο σωματικό έλεγχο και ζήτησαν τα ονόματά τους, τα οποία ταυτοποιούσαν μέσω εφαρμογής. Οι συνοδοί προσπαθήσαμε να κρατήσουμε ήρεμο κλίμα και να μην πυροδοτηθεί μια κατάσταση με απρόβλεπτες συνέπειες», λέει ο ένας εκ των δύο συνοδών. Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι βρίσκονται στο στάδιο της απεξάρτησης.

Τον αυταρχισμό της Αστυνομίας ενάντια στους θεραπευόμενους καταγγέλλει η Θεραπευτική Ομάδα της Μονάδας Απεξάρτησης Τοξικομανών «18 ΑΝΩ», απαιτώντας από τα αρμόδια υπουργεία να προστατέψουν τα «στεγνά» προγράμματα, σημειώνοντας ότι «οι θεραπευόμενοί μας, που με δυσκολίες και αγώνα κατάφεραν να αφήσουν πίσω τους τον κόσμο των ουσιών, να εμπιστευθούν το θεραπευτικό πρόγραμμα και να ξεκινήσουν τη δύσκολη διαδρομή της θεραπείας, σε αυτή τη φάση ψυχολογικής απεξάρτησης, εκεί που θα πρέπει να νιώσουν ασφάλεια και προστασία για να μπορέσουν να συνεχίσουν, βίωσαν την απειλή, τη βία και τον εξευτελισμό του σωματικού ελέγχου από την Αστυνομία. Με το γεγονός αυτό δεν μπαίνει σε κίνδυνο μόνο η δική τους προσπάθεια, αλλά δίνεται και ένα μήνυμα σε όλους τους εξαρτημένους ότι ακόμα και να μπουν σε πρόγραμμα απεξάρτησης, κινδυνεύουν να στοχοποιηθούν, να βιώσουν την ακύρωση και την απόρριψη της πολιτείας και έτσι να εγκαταλείψουν κάθε προσπάθεια απεξάρτησης και επανένταξης».

Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό

Σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» ΨΝΑ επισημαίνει:

«H απόπειρα επιβολής του δόγματος "νόμος και τάξη" μέσω εξευτελιστικών σωματικών ελέγχων, από ομάδα αστυνομικών της ΔΙΑΣ, τόσο του προσωπικού όσο και των θεραπευόμενων του προγράμματος "18 ΑΝΩ" που βρίσκονται σε διαδικασία ψυχολογικής απεξάρτησης - ως άλλοι εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου - αγνοώντας επιδεικτικά τα επίσημα έγγραφα του Νοσοκομείου που έδειξαν οι εργαζόμενοι για το ποιοι είναι, αποτελεί κομμάτι της γενικότερης αντιναρκωτικής πολιτικής που χτυπά τα λεγόμενα "στεγνά" προγράμματα.

Αυτό το απαράδεκτο συμβάν δεν είναι μεμονωμένο. Αποτελεί τη συνέχεια αντίστοιχων περιστατικών αυταρχικής συμπεριφοράς της Αστυνομίας στην Ψυχιατρική κλινική του Θριάσιου Νοσοκομείου και σε άλλες ψυχιατρικές κλινικές όπου ένστολοι και ένοπλοι άνδρες εισέβαλαν, για τη σύλληψη εφημερεύοντος γιατρού.

Είναι η πολιτική των ΕΕ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, που: Αντί να δημιουργήσει κίνητρα απεξάρτησης, παρέχει απλόχερα στους χρήστες δωμάτια για να κάνουν χρήση "νόμιμα, υγιεινά και με ασφάλεια". Σε αυτήν την προοπτική, τα "shooting rooms" με τη μορφή περίκλειστων χώρων θα προστεθούν στην ακμάζουσα "βιομηχανία της ασφάλειας" (...)

Οδηγεί στην απαξίωση και τελικά στην ακύρωση της απεξάρτησης προς όφελος των προγραμμάτων "μείωσης βλάβης", ενισχύοντας τελικά την αντίληψη ότι ο τοξικομανής δεν μπορεί να γίνει καλά, αφού η χρήση που κάνει αφορά μια νόσο του εγκεφάλου του και κυρίως υποτροπιάζουσα! Η δε θεωρία ότι η τοξικομανία θεωρείται "χρόνια υποτροπιάζουσα νόσος του εγκεφάλου" θα έχει βρει πλήρη στέγαση σε αυτές τις δομές, εντείνοντας το αδιέξοδο και την απόγνωση τόσο στους ίδιους τους χρήστες όσο και στις οικογένειές τους.

Ακυρώνει σοβαρά ιατρικά ραντεβού των θεραπευόμενων στο "18 ΑΝΩ", λόγω έλλειψης υπηρεσιακών αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα οι μετακινήσεις να γίνονται - όταν γίνονται και όταν υπάρχουν χρήματα - με ταξί και με έξοδα των θεραπευόμενων.

Δημιουργεί παράνομα "παραμάγαζα" ιδιωτικών θεραπευτικών κοινοτήτων που κερδοσκοπούν πάνω στον ανθρώπινο πόνο των χρηστών και των οικογενειών τους.

Μετατρέπει το κατεξοχήν κοινωνικό πρόβλημα της τοξικομανίας σε πρόβλημα καταστολής και "δημόσιας τάξης"».

Και καλεί τα σωματεία να καταδικάσουν την αστυνομική αυθαιρεσία και τους εργαζόμενους να οργανωθούν σε αυτά «για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ