Σάββατο 11 Γενάρη 2020 - Κυριακή 12 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2020
Καθρέφτης μιας πολιτικής που παραγκωνίζει τις λαϊκές ανάγκες προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων

«Ο λαός δεν
«Ο λαός δεν "πονάει" για μια ακόμα αναμόρφωση της Αριστοτέλους (φωτ.), αλλά πονάει για τα σχολεία - ερείπια, για τις δεκάδες αίθουσες που λείπουν και στοιβάζουν μαθητές σε απαράδεκτες συνθήκες, με σοβάδες ή ανεμιστήρες να πέφτουν», επισημαίνει η Λαϊκή Συσπείρωση
Τα Τεχνικά Προγράμματα των δήμων και των Περιφερειών αποτυπώνουν τη λογική της ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων, κόντρα στις εργατικές - λαϊκές ανάγκες. Πρόκειται για τον ετήσιο προγραμματισμό έργων και δράσεων σε κάθε περιοχή της χώρας που ψηφίζεται από Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται σε αντιλαϊκούς νόμους που έχουν ψηφίσει οι αστικές κυβερνήσεις.

Στην ουσία η λογική του νομικού αυτού πλαισίου συμπυκνώνεται στο εξής: «Ο λαός πληρώνει, οι εργολάβοι κερδίζουν, τα έργα εξυπηρετούν λίγους, οι λαϊκές ανάγκες παραμένουν ανεκπλήρωτες». Και αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι εάν κάποιος ή κάποιοι δήμοι παρεκκλίνουν από αυτήν τη λογική, τότε τα Τεχνικά τους Προγράμματα απορρίπτονται από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα. Μάλιστα, με τον νέο νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ, καταργείται ακόμα και η αρνητική ψήφος στο Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό ενός δήμου ή μιας Περιφέρειας!

Είναι χαρακτηριστικό το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ (σελίδα 25) για την αντισεισμική θωράκιση και τους προσεισμικούς ελέγχους σε σχολεία του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Εδώ και 20 χρόνια που θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει και ολοκληρωθεί οι προσεισμικοί έλεγχοι στα σχολεία, στην πλειοψηφία τους όχι μόνο δεν έχουν ολοκληρωθεί αλλά δεν έχουν ξεκινήσει καν! Αιτία; Ενα τόσο μεγάλης σημασίας έργο υποδομής για την προστασία της ζωής χιλιάδων παιδιών δεν θα φέρει επιχειρηματικό κέρδος και άρα δεν ...συμφέρει.

Εχει μια σημασία να δούμε σε ορισμένους δήμους της Βόρειας Ελλάδας κάποια πιο συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με το τι προβλέπουν τα Τεχνικά τους Προγράμματα, για να αντιληφθούμε το γεγονός ότι πρόκειται για τον αντιλαϊκό «καθρέφτη» που επιβαρύνει τα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Οπως βέβαια να δούμε και τις παρεμβάσεις των εκλεγμένων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Θεσσαλονίκη: «Ανάπτυξη» για τους επιχειρηματίες, μακριά από τις λαϊκές ανάγκες

Το Τεχνικό Πρόγραμμα (ΤΠ) του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2020 εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στα τέλη Νοέμβρη.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» το καταψήφισαν, αφού προηγουμένως ανέδειξαν ότι κινείται στην πεπατημένη προηγούμενων διοικήσεων, στις ράγες της αντιλαϊκής πολιτικής του κράτους (παρά τις εναλλαγές κυβερνήσεων). Είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της «επιχειρηματικότητας», στα οράματα για «Θεσσαλονίκη - Μητρόπολη» με «ανάπτυξη» για τα κέρδη των λίγων, μακριά από τις λαϊκές ανάγκες, βαθιά ταξικό.

Κάλεσαν το λαό της Θεσσαλονίκης να πάρει την υπόθεση της καθημερινότητάς του στα χέρια του, να οργανώσει, να προβάλει μαχητικά τις διεκδικήσεις του για μια πόλη φιλική στις ανάγκες του, όχι «βιτρίνα» - πεδίο κερδοφορίας επιχειρηματικών συμφερόντων, τονίζοντας ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα.

Με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Θεσσαλονίκης εξηγεί ότι «ο λαός πληρώνει το 100% των έργων» με την αιματηρή άμεση και έμμεση φορολόγησή του στο κράτος. Με τη σιωπηρή συναίνεση των συνδυασμών όλων των άλλων κομμάτων παγιώνεται η παρακράτηση του 70% των πόρων που οφείλει το κράτος στην Τοπική Διοίκηση και καλύπτει μόνο το 26% του προγράμματος. Ο λαός πληρώνει ξανά για τα ίδια έργα, με υψηλά ανταποδοτικά τέλη, τοπική φορολογία, επιβαρύνεται τον τραπεζικό δανεισμό του δήμου.

Τονίζει ότι η δήλωση της διοίκησης πως ο δήμος αδυνατεί να υλοποιήσει έργα εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και μέσων δείχνει τη μεθοδευμένη απαξίωσή τους απ' όλες τις κυβερνήσεις, τη μετατροπή των δήμων σε μαγαζί των εργολάβων, που τους χαρίζει τεράστια κέρδη, για έργα πανάκριβα, τα περισσότερα κακοφτιαγμένα και παραδομένα με μεγάλη καθυστέρηση.

Επιπλέον, η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναδεικνύει ότι: «Τα προβλεπόμενα δημοτικά έργα αποτελούν κατά 50% συνέχιση έργων της προηγούμενης διοίκησης. Κατά το υπόλοιπο, σωρεία μελετών για έργα αγνώστου μέλλοντος. Ακόμα κι αν "ωριμάσουν", θα εκτελεσθούν μετά από χρόνια.

Παρά τις διακηρύξεις για πρόγραμμα - τομή με έμφαση στις γειτονιές, συνεχίζεται η υποβάθμιση - "γκετοποίηση" όλων των γειτονιών (με κορυφαίο παράδειγμα το "λαϊκό" Β' Διαμέρισμα) σε όφελος του κέντρου (όχι των κατοίκων του) με στόχο μια πόλη - βιτρίνα, πεδίο επενδύσεων και κερδών από επιχειρήσεις τουριστικές, επισιτιστικές, αγοράς ακινήτων.

Η πόλη, ο λαός δεν "πονάει" για μια ακόμα αναμόρφωση της Αριστοτέλους, της παραλίας, έναν ακόμα ναό στα (πανάκριβα στα τέλη τους) κοιμητήρια.

Πονάει για τα σχολεία - ερείπια, για τις δεκάδες αίθουσες που λείπουν (χωρίς πρόβλεψη δέσμευσης χώρων για ανέγερση νέων) και στοιβάζουν μαθητές σε απαράδεκτες συνθήκες, με σοβάδες ή ανεμιστήρες να πέφτουν. Για την - ουσιαστικά - ανύπαρκτη αντισεισμική προστασία των 110 σχολείων με χιλιάδες μαθητές.

Την έλλειψη παιδικών σταθμών που κινδυνεύουν με κλείσιμο, οδηγώντας πολλές οικογένειες να πληρώνουν σε ιδιωτικούς σταθμούς.

Τη σκανδαλώδη, ιδιωτική, πανάκριβη ελεγχόμενη στάθμευση που αγανακτεί κατοίκους του κέντρου και των συνοικιών.

Την έλλειψη ελεύθερων χώρων για πάρκα, χώρους πάρκινγκ, χώρους πολιτισμού, αθλητικές εγκαταστάσεις που μόνο στοιχειωδώς συντηρούνται.

Οι αυτοαπασχολούμενοι δεν πονάνε για "ανοιχτά εμπορικά κέντρα" (τα νέα ιδιωτικοποιημένα "Μοδιάνο") αλλά έργα στο Καπάνι και άλλες αγορές, δραστική μείωση των δημοτικών τελών μόνο για τους μικρούς, αύξηση για τις εμπορικές αλυσίδες».

Απαράλλαχτη η αντιλαϊκή κατεύθυνση και σε μικρότερους δήμους

Δεν είναι μονάχα το ΤΠ του δήμου Θεσσαλονίκης κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες των επιχειρηματιών, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα κέρδη στους εργολάβους. Στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Καβάλας και Ξάνθης στις 23 Νοέμβρη και 13 Δεκέμβρη, αντίστοιχα, οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταψήφισαν τα ΤΠ 2020 των αντίστοιχων δήμων, αναδεικνύοντας τις στοχεύσεις τους και έθεσαν στον αντίποδα τα έργα που αντιστοιχούν στις λαϊκές ανάγκες των κατοίκων.

Στην τοποθέτησή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ξάνθης τόνισε πως το ΤΠ «αποτυπώνει και σε επίπεδο τεχνικών έργων την αντιλαϊκή στρατηγική που υλοποιείται και σε καμιά περίπτωση δεν απαντά στις οξυμένες λαϊκές ανάγκες», ενώ η δημοτική αρχή αποδέχεται την τεράστια περικοπή των πόρων (πάνω από 60%) που έγινε από τις κυβερνήσεις προς τους δήμους, κάτι που αποτυπώνεται πλήρως στο ΤΠ του 2020. Επίσης, υποστήριξε πως η διαρκής συρρίκνωση και η απαξίωση των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου «ανοίγουν το δρόμο στους καπιταλιστές - αναδόχους των έργων για να αυξήσουν τα κέρδη τους πάνω στις πλάτες των δημοτών, που πληρώνουν δυσβάσταχτα δημοτικά τέλη και χαράτσια».

Ως παραδείγματα ανέφερε τη λαϊκή ανάγκη για σχολική στέγη, η οποία ειδικά στα Δημοτικά Σχολεία του Δροσερού είναι τεράστια, και το θέμα του υπερκορεσμένου ΧΥΤΑ στην περιοχή Κοσσός, ο οποίος πήρε φωτιά δύο φορές τα τελευταία δύο χρόνια.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καβάλας χαρακτήρισε το ΤΠ του 2020 «καθρέφτη της πολιτικής που εφαρμόζεται από την κεντρική εξουσία μέχρι και το δήμο», που δεν ανταποκρίνεται «στις ανάγκες και στις αγωνίες του λαού της πόλης και των χωριών» διότι οι διαρκώς αυξανόμενες λαϊκές ανάγκες αφορούν «μη ανταποδοτικά» έργα.

Ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» πρόσθεσε πως από το ΤΠ απουσιάζουν παντελώς έργα πολιτικής προστασίας, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή.

Επίσης, πρόσθεσε πως για να επιτύχει ο δήμος χρηματοδότηση για τα αναγκαία έργα, πέραν των άλλων απαιτείται η σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική, η αποτελεσματικότητα της οποίας «καθορίζεται από τη γενικότερη αγωνιστική στάση και τη δυνατότητα κινητοποίησης του λαού στο να διεκδικεί τα δίκια του. Αυτήν την κινητοποίηση του λαϊκού παράγοντα», είπε, «αποφεύγουν οι ευρωμονοδρομικές παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως ο διάβολος το λιβάνι».

Από την τσέπη του λαού και οι επενδύσεις για τη «μεταλιγνιτική περίοδο»

«Το ΤΠ φανερώνει το κυνικό και αποκρουστικό πρόσωπο μιας πολιτικής που με κάθε πτυχή και έκφρασή της έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη και οι ανάγκες της δεν συναντιούνται με την ανάγκη προστασίας της ζωής του λαού, της περιουσίας του, δεν την αφορά, δεν την εμπεριέχει», ανέφερε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κοζάνης στην αντίστοιχη συζήτηση. Παράλληλα, κατήγγειλε πως από το ΤΠ απουσιάζουν παντελώς τα έργα της πολιτικής προστασίας, σημειώνοντας πως ο προσεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων έχει σταματήσει στο 2005.

Από την άλλη, τονίστηκε πως το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί μέσα από πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ μόνο έργα που ιεραρχεί ψηλά σήμερα το κεφάλαιο, για αστικές αναπλάσεις, «πράσινη Ενέργεια» και τουρισμό. Ακόμα, όπως αναφέρει η παράταξη σε ανακοίνωσή της, «ένα άλλο που βγάζει μάτι και έχει να κάνει με το μέλλον και σε σχέση με τη "μεταλιγνιτική περίοδο" είναι ότι προϋπολογίζεται ότι περίπου τα 2/3 του προγράμματος επενδύσεων προέρχονται από τοπικούς πόρους».


Δημήτρης ΜΑΒΙΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ