Παρασκευή 10 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.-- Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε ότι προχτές βράδυ σκοτώθηκαν τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες από έκρηξη αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικά στη Βορειοανατολική Συρία. Από τον Οκτώβρη, οπότε ξεκίνησε η τρίτη χερσαία επέμβαση του τουρκικού στρατού στη Συρία, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 20 Τούρκοι στρατιώτες.

ΡΩΜΗ.-- Νέα δημοσκόπηση στην Ιταλία εμφανίζει να παραμένει πρώτη στην πρόθεση ψήφου η «Λέγκα» του Μ. Σαλβίνι, με 29,4%. Ακολουθούν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, το Δημοκρατικό Κόμμα και το «Κίνημα Πέντε Αστέρων» με 20% και 16,2% αντίστοιχα. Το ακροδεξιό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» παίρνει 10,7%, η κεντροδεξιά «Φόρτσα Ιτάλια!» 7,3%, η «Αριστερά» 3%.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Οι εισαγγελικές αρχές του Λιβάνου επέβαλαν απαγόρευση εξόδου στον πρώην επικεφαλής της «Nissan - Renault» Κάρλος Γκοσν, που πρόσφατα έφτασε στη Βηρυτό, «δραπετεύοντας» ουσιαστικά από το Τόκιο όπου βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό μέχρι να δικαστεί για κατάχρηση χρημάτων κ.τ.λ. Σύμφωνα με την απόφαση του εισαγγελέα, ο Γκοσν (που έχει και λιβανέζικη υπηκοότητα) οφείλει να ενημερώνει τις αρχές για το πού διαμένει. Ο ίδιος ο Γκοσν δήλωσε ότι διέφυγε στον Λίβανο για να αποκαταστήσει το όνομά του και ότι είναι έτοιμος να περάσει από δίκη οπουδήποτε διασφαλίσει μια δίκαιη αντιμετώπιση.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Εκπρόσωποι της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών υποστηρίζουν ότι μια πνευμονία που έχει προσβάλει έως τώρα 59 ανθρώπους στην κεντρική Κίνα (πόλη Βουχάν) πιθανώς προέρχεται από ένα νέο κορονοϊό (κατηγορία που περιλαμβάνει και τον ιό Sars, που προκαλεί Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας). Προς το παρόν κανείς ασθενής δεν έχει πεθάνει πάντως.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Πανικό προκάλεσε χτες το απόγευμα στους 59 επιβάτες και το 8μελές πλήρωμα η εκδήλωση πυρκαγιάς κατά τη διαδικασία προσγείωσης νοτιοαφρικανικού αεροσκάφους στο αεροδρόμιο της πόλης Γκόμα στη ΛΔ Κονγκό. Το νοτιοαφρικανικό στρατιωτικό αεροπλάνο, τύπου C-130BZ, μετέφερε μέλη της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ στη ΛΔ Κονγκό, MONUSCO.

ΛΟΥΑΝΤΑ.-- Τουλάχιστον 41 άνθρωποι πνίγηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν μεγάλο μέρος της Αγκόλας μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες, στις αρχές της βδομάδας, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Εουτζένιο Λαμπορίνιου. Ο Λαμπορίνιου επιβεβαίωσε, σε συνέντευξη Τύπου, ότι οι πλημμυροπαθείς ανέρχονται σε 12.000, ότι καταστράφηκαν πολλές υποδομές και φυτείες από τις πλημμύρες ενώ σε πολλές περιοχές διακόπηκε η ηλεκτροδότηση.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ο Σουδανός πρωθυπουργός, Αμπντάλα Χαμντόκ, μαζί με πέντε υπουργούς της κυβέρνησης, τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ και διπλωμάτες από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Νορβηγία επισκέφθηκαν χτες την πόλη Κάουντα (1.000 χλμ. νοτίως της πρωτεύουσας του Σουδάν, Χαρτούμ) για να συναντήσουν τον Αμπντέλ Αζίζ αλ Χίλου, ηγετικό στέλεχος του «Σουδανικού Λαϊκού Κινήματος Βορρά» (SLMN) που δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στις σουδανικές πολιτείες Μπλε Νείλος και Νότιο Κορντοφάν. Η εξέλιξη θεωρείται σημαντική όσον αφορά τις προσπάθειες τερματισμού των συγκρούσεων που γίνονται εδώ και χρόνια ανάμεσα σε ένοπλες οργανώσεις και το στρατό της χούντας του πρώην Προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Τουλάχιστον επτά άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τις καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν τις τελευταίες μέρες το βόρειο, το νότιο και το κεντρικό Ισραήλ. Μπροστά στις μεγάλες καταστροφές που έχουν σημειωθεί σε αρκετές περιοχές της χώρας, ο Ισραηλινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πρότεινε στους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των συνεργείων διάσωσης και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

ΣΑΝ ΧΟΣΕ.-- Περίπου 1.500.000 κάτοικοι του Πουέρτο Ρίκο παρέμειναν και χτες για δεύτερη μέρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έπειτα από τον ισχυρό σεισμό των 5,6 Ρίχτερ που έπληξε την Τρίτη την υπερπόντια νησιωτική κτήση των ΗΠΑ στην Κεντρική Αμερική, προκαλώντας την κατάρρευση εκατοντάδων σπιτιών. Οι περισσότερες ζημιές αναφέρθηκαν στο νότιο τμήμα του νησιού και στις πόλεις Γιαούκο, Γκουανίκα και Γκουανίγια.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Περίπου 20 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν χτες και σχεδόν 1.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από επίθεση τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ» σε πόλη της βορειοανατολικής Νιγηρίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ