Παρασκευή 10 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
Εξετάζεται και το ενδεχόμενο κατάρριψης

Διάφορα σενάρια εξετάζονται για τις αιτίες της συντριβής την Τετάρτη τα ξημερώματα του αεροσκάφους «Boeing 737-800» των Ουκρανικών Διεθνών Αερογραμμών, λίγο μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο «Ιμάμης Χομεϊνί» της Τεχεράνης με προορισμό το Κίεβο, που στοίχισε τη ζωή σε 176 ανθρώπους. Ο ιρανικός Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος είχε κάνει αναστροφή εξαιτίας ενός «τεχνικού προβλήματος, έκανε δεξιά στροφή μετά και βρισκόταν καθ' οδόν για να επιστρέψει στο αεροδρόμιο τη στιγμή της συντριβής του».

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας της Ουκρανίας Αλέξι Ντανίλοφ έγραψε στο «Facebook» ότι η έρευνα για τη συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους στην Τεχεράνη στρέφεται προς διάφορα σενάρια, ανάμεσά τους το ενδεχόμενο πλήγματος με αντιαεροπορικό πύραυλο, σύγκρουσης, έκρηξης στον κινητήρα ή και τρομοκρατικής ενέργειας με την πρόκληση έκρηξης στο εσωτερικό του αεροσκάφους.

Οι Ουκρανοί ερευνητές θέλουν να αναζητήσουν συντρίμμια ρωσικού πυραύλου κοντά στον τόπο της συντριβής, καθώς πληροφορίες για την ύπαρξή τους εμφανίστηκαν στο ίντερνετ, δήλωσε και πρόσθεσε ότι στην έρευνα συμμετέχουν εμπειρογνώμονες που ερεύνησαν την κατάρριψη της πτήσης MH17 της «Malaysia Airlines» στην ανατολική Ουκρανία το 2014. Τότε είχε διαπιστωθεί η χρήση ρωσικού πυραύλου BUK αλλά δεν έχει εξακριβωθεί ποιος τον εκτόξευσε.

Την εκδοχή της κατάρριψης αναπαράγουν και αμερικανικά ΜΜΕ, που την αποδίδουν σε πιθανό λάθος των Ιρανών, την περίοδο των πυραυλικών επιθέσεων σε αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ, που έγιναν κάποιες ώρες νωρίτερα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ