Παρασκευή 10 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις για την Κοινωνική Ασφάλιση

Μόνο στη Μασσαλία διαδήλωσαν πάνω από 220.000

Μεγάλη η διαδήλωση στη Μασσαλία
Μεγάλη η διαδήλωση στη Μασσαλία
ΠΑΡΙΣΙ - ΜΑΣΣΑΛΙΑ.--

Ηχηρό μήνυμα αγώνα ενάντια στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μακρόν έστειλε η νέα δυναμική και μαζική 24ωρη απεργία που έγινε χτες στη Γαλλία.

Στο Παρίσι, η μαζική απεργιακή διαδήλωση ήταν σε εξέλιξη μέχρι αργά το απόγευμα. Το πρωί είχαν προηγηθεί παρεμβάσεις απεργών σε προάστια όπως οι Βερσαλίες (όπου η απεργία περιφρουρήθηκε δυναμικά σε διάφορους σιδηροδρομικούς σταθμούς), από όπου οι απεργοί ξεκίνησαν πορεία για να ενωθούν το απόγευμα με τους υπόλοιπους στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Στη Μασσαλία διαδήλωσαν πάνω από 220.000, ενώ σημαντικές πορείες έγιναν και σε άλλα αστικά κέντρα της περιφέρειας (Μπους ντι Ρον), με τη συμβολή του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας (UD CGT 13), όπως στην Αρλ.

Στη Χάβρη, ξεχώρισε η συμμετοχή των λιμενεργατών στην πορεία, ενώ μεγάλες κινητοποιήσεις έγιναν και σε Νίκαια, Σεν Ναζέρ (περιοχή με διυλιστήρια) κ.α.

Σύμφωνα με τη CGT, είχαν προγραμματιστεί πάνω από 210 συγκεντρώσεις και πορείες.

Η μεγάλη συμμετοχή στην απεργία έκλεισε ακόμα και τον Πύργο του Αϊφελ και παρέλυσε σε μεγάλο του μέρος το δίκτυο μεταφορών εντός αλλά και εκτός Παρισιού. Εξάλλου, σε κλάδους όπως οι συγκοινωνίες - και ειδικά στους σιδηρόδρομους και στο Μετρό - υπάρχουν εργαζόμενοι που συνεχίζουν επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις αρχές Δεκέμβρη και εκείνη τη μεγάλη απεργία (6/12). Ακόμα, σε κλιμάκωση καλούν ήδη συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως η FNIC (Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία), που έχει προκηρύξει απεργία από τις 7 Γενάρη μέχρι και σήμερα, καλώντας σε γενίκευση του απεργιακού συντονισμού και συνολικά της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή μεταρρύθμιση.

Στο βήμα στη Μασσαλία ο ΓΓ της ΠΣΟ
Στο βήμα στη Μασσαλία ο ΓΓ της ΠΣΟ
Επίσης, το ΕΚ Μασσαλίας καλεί σήμερα Παρασκευή σε νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 11 π.μ. ώρα Γαλλίας στην πλατεία Ντε Γκωλ, ενώ αύριο Σάββατο οργανώνει νέα συγκέντρωση, στις 2 μ.μ. ώρα Γαλλίας στο παλιό λιμάνι.

ΓΓ της ΠΣΟ: «Δεν είστε μόνοι σας!»

Στη μεγάλη απεργιακή διαδήλωση της Μασσαλίας συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), Γιώργος Μαυρίκος, που χαιρετίζοντας την κινητοποίηση μετέφερε «την αλληλεγγύη των 100 εκατομμυρίων εργαζομένων - μελών της ΠΣΟ από 130 χώρες από κάθε γωνιά του πλανήτη» και τόνισε: «Δεν είστε μόνοι σας!».

Απευθυνόμενους στους συγκεντρωμένους απεργούς επισήμανε:

«Θέλουμε να κερδίσετε, γιατί η δική σας νίκη θα είναι νίκη και για την εργατική τάξη σε Ιταλία, Ελλάδα, Δανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο... Γιατί σε όλες αυτές τις χώρες, η ΕΕ, το ΔΝΤ και οι κυβερνήσεις χτυπούν την Κοινωνική Ασφάλιση και τις συντάξεις, δημιουργούν ιδιωτικά ταμεία...

Η πολιτική του Μακρόν είναι αναχρονιστική και προωθεί την κοινωνική οπισθοδρόμηση. Προσφέρει μόνο κέρδη στα μονοπώλια και τους καπιταλιστές και τους καρπούς της τεχνολογίας στις πολυεθνικές».

Και κατέληξε: «Εμείς πιστεύουμε ότι κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος του στην πορεία, στην απεργία, στην ταξική σύγκρουση. Εργάτες όλων των χωρών, ενωθείτε! Οι καπιταλιστές δεν είναι ανίκητοι! Ανίκητοι είναι οι εργάτες που παλεύουν ενωμένοι και ταξικά προσανατολισμένοι!».

Στο Παρίσι, σιδηροδρομικοί των Βερσαλιών κατευθύνονται προς το κέντρο για να ενωθούν με τους άλλους απεργούς
Στο Παρίσι, σιδηροδρομικοί των Βερσαλιών κατευθύνονται προς το κέντρο για να ενωθούν με τους άλλους απεργούς
Διεθνιστικό μήνυμα αλληλεγγύης έστειλαν και όσοι συμμετείχαν στη χτεσινή σύσκεψη του ΠΑΜΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση, στην Αθήνα (βλέπε σχετικό θέμα).

Από τη μεριά της η γαλλική κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν υποχωρεί από τις διακηρυγμένες ανατροπές. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της, το σχετικό νομοσχέδιο θα συζητηθεί επίσημα στο υπουργικό συμβούλιο στις 24 Γενάρη και στόχος είναι να κατατεθεί στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση στις 17 Φλεβάρη.

Τον δικό τους ρόλο είναι έτοιμες να παίξουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, που πιέζονται βέβαια από τις αγωνιστικές διαθέσεις σημαντικών τμημάτων των εργαζομένων. Ετσι, ένα μέρος τους χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «κακό» - λες και είναι η ηθική της κυβέρνησης που αξιολογείται και όχι ο ταξικός προσανατολισμός με τον οποίο κλιμακώνει την επίθεση σε συντάξεις, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ. Η δε σοσιαλδημοκρατική CFDT ήδη συμμετέχει στους «κοινωνικούς διαλόγους» με τους εργοδότες, κατέθεσε μάλιστα και πρόταση για «διάσκεψη χρηματοδότησης» των ασφαλιστικών ταμείων, συμβάλλοντας να διευρυνθεί κι άλλο η συζήτηση για την περαιτέρω μείωση της κρατικής και εργοδοτικής ευθύνης για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Θυμίζουμε ότι η νέα μεταρρύθμιση ιεραρχεί τη νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων και διεύρυνση της επαγγελματικής ασφάλισης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ