Πέμπτη 9 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ
Ενημέρωση για την υλοποίηση των μέτρων εγκλωβισμού και καταστολής

Κυβερνητική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Εσωτερικών για το μεταναστευτικό - προσφυγικό ζήτημα. Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδης, ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας και συντονιστής για το Προσφυγικό Αλ. Στεφανής, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου Α. Σκέρτσος και βουλευτές της ΝΔ από περιοχές όπου λειτουργούν δομές ή έχουν δεχτεί σημαντικό αριθμό προσφύγων και μεταναστών. Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ενημέρωση από τον Αλ. Στεφανή για την πορεία υλοποίησης των κυβερνητικών αποφάσεων.

Πρόκειται για μέτρα που ενισχύουν ακόμα περισσότερο τον εγκλωβισμό και την καταστολή σε βάρος προσφύγων και μεταναστών και συμπληρώνουν τον αντιδραστικό νόμο για την αυστηροποίηση των διαδικασιών εξέτασης του ασύλου, θα γεμίσουν τα νησιά με στρατόπεδα συγκέντρωσης, 5.000 ανθρώπων το καθένα, στα οποία θα ζουν ακόμα και τα ασυνόδευτα παιδιά, ενώ διαιωνίζουν τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και τον αποκλεισμό από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ξεριζωμένων.

Για τη φύλαξη των συνόρων δράση θα αναλάβει ο Ενιαίος Φορέας Επιτήρησης Συνόρων, δεν θα υπάρχουν δηλαδή μόνο οι περιπολίες του Λιμενικού αλλά θα ληφθούν και πιο δραστικά μέτρα, που περιλαμβάνουν ακόμα και την παρακολούθηση της διαδρομής των προσφύγων και των μεταναστών από τη στιγμή που ξεκινούν την προσπάθειά τους να έρθουν στη χώρα μας, κυνηγημένοι από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Ακόμα, υλοποιείται σχέδιο που αποσκοπεί στο «σφράγισμα» των συνόρων στον Εβρο με την επέκταση των μέτρων αποτροπής - καταστολής όσων ξεριζωμένων προσπαθούν να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Τα μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ, τα οποία αποσκοπούν σε λιγότερες προσφυγικές ροές στον Εβρο, περιλαμβάνουν πτητικά μέσα, θερμικές κάμερες, συρματοπλέγματα και κοινές περιπολίες Στρατού και Αστυνομίας.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των διελεύσεων ξεριζωμένων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης μειώθηκε το 2019 στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013. Αυτό οφείλεται στη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές μέσω των οδών της Κεντρικής και της Δυτικής Μεσογείου. Την ίδια ώρα, οι αφίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο σημείωσαν αύξηση 46%, όπως αναφέρει σε έκθεσή της η Frontex, για το 2019.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ