Πέμπτη 9 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗ ΜΟΡΙΑ
Παραμένουν οι επικίνδυνες συνθήκες για χιλιάδες ανθρώπους

Επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ στο χώρο, με επικεφαλής την Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτή του Κόμματος

Περιμένοντας στην ουρά μέσα στο κρύο για τον γιατρό
Περιμένοντας στην ουρά μέσα στο κρύο για τον γιατρό
Επίσκεψη στο ΚΥΤ της Μόριας πραγματοποίησε το πρωί της Τρίτης η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος. Εκεί συναντήθηκε με τον αναπληρωτή διοικητή Δημήτρη Βαφέα και τον υπεύθυνο επίτροπο της ΕΕ Εμμανουήλ Μανωλεδάκη.

Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αφού στο νησί βρίσκονται αυτήν τη στιγμή 21.400 πρόσφυγες και μετανάστες. Μέσα στο χώρο του ΚΥΤ, του οποίου η χωρητικότητα είναι για περίπου 2.800 άτομα, «φιλοξενούνται» περίπου 7.000 και οι υπόλοιποι είναι μέσα σε σκηνές και παραπήγματα στα γύρω χωράφια, χωρίς ρεύμα. Οι αφίξεις μάλιστα συνεχίζονται, ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Ο αριθμός των εργαζομένων είναι ελάχιστος για να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Οι περισσότεροι είναι με τα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας» και είναι άγνωστο αν και πότε θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους. Επίσης υπάρχουν πάνω από 1.000 ασυνόδευτα παιδιά, χωρίς καμία προοπτική να απεγκλωβιστούν, να ζήσουν, να ονειρευτούν, να δημιουργήσουν.

Στο χώρο του ΚΥΤ ζουν στοιβαγμένοι άνθρωποι, με μικρά παιδιά στην αγκαλιά έξω στο κρύο να περιμένουν στην ουρά μπροστά στην υπηρεσία ασύλου. Ουρά επίσης μπροστά στα ιατρεία για τα πρώτα πιστοποιητικά Υγείας. Σχεδόν παντού ανάβουν αυτοσχέδιες φωτιές για να ζεσταθούν. Αυτοσχέδιες λαϊκές αγορές, μικρομάγαζα για να πάρουν ζεστό τσάι. Αυτοσχέδιες κατασκευές για να μπορούν να αποφύγουν τη βροχή και το κρύο, τυλιγμένες με νάιλον εξωτερικά. Κάδοι απορριμμάτων, ανάμεσά τους και λύματα, να τρέχουν σαν μικρό ρυάκι έξω από το ΚΥΤ.

Προσπαθούν να ζεσταθούν στον πρόχειρο καταυλισμό έξω από το ΚΥΤ

Eurokinissi

Προσπαθούν να ζεσταθούν στον πρόχειρο καταυλισμό έξω από το ΚΥΤ
Παρ' όλες τις υποσχέσεις μεταφοράς των προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Εξίσου αναποτελεσματικό ήταν και το μέτρο για την αποστολή αρματαγωγών, που μπορούν να φιλοξενήσουν ελάχιστο κόσμο σε σχέση με το πλήθος που υπάρχει και έχει ανάγκη από προστασία μπροστά στις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Ο Εμ. Μανωλεδάκης στη συζήτηση αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι άθλιες.

Η Μ. Κομνηνάκα τόνισε ότι η μόνη πραγματική διέξοδος είναι η εναντίωση στη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και στη Συνθήκη του Δουβλίνου, που κρατούν εγκλωβισμένους αυτούς τους ανθρώπους στη χώρα μας. Για όσο δε καιρό χρειαστεί να μείνουν στη χώρα, πρέπει να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ