Πέμπτη 9 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέες απεργίες σήμερα και αύριο

Από τις πρόσφατες μαζικές κινητοποιήσεις
Από τις πρόσφατες μαζικές κινητοποιήσεις
ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις προγραμματίζονται σήμερα και αύριο στη Γαλλία, όπου σε πολλούς κλάδους κλιμακώνεται ο αγώνας ενάντια στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μακρόν και συνεχίζονται σημαντικές αγωνιστικές διαθέσεις, όπως κατέγραψε και η μεγάλη απεργία της 5ης Δεκέμβρη. Ενδεικτικές είναι οι επαναλαμβανόμενες απεργίες που συνεχίζονται σε κλάδους όπως οι Μεταφορές, σε σημαντικό μέρος του σιδηροδρομικού δικτύου αλλά και του Μετρό του Παρισιού, όπου πολλές γραμμές έμειναν παραλυμένες ακόμα και τις μέρες των γιορτών, παρότι η γαλλική πρωτεύουσα αποτελεί πόλο έλξης εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών.

Η «μεταρρύθμιση» οδηγεί σε νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων, διεύρυνση της επαγγελματικής ασφάλισης, ενώ με την πολύτιμη συμβολή των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών ανοίγει ακόμα περισσότερο και η συζήτηση για τους όρους χρηματοδότησης των ταμείων και των συντάξεων - π.χ. η CFDT, όπου πλειοψηφούν οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, πρότεινε σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Εντουάρντ Φιλίπ τη διοργάνωση «διάσκεψης χρηματοδότησης», όχι φυσικά με στόχο την αύξηση των εισφορών των εργοδοτών, αλλά με αφετηρία τις ανησυχίες για «ισοσκελισμό εξόδων - εσόδων» και «εξορθολογισμό των δαπανών»...

Η ανησυχία των εργαζομένων είναι μεγάλη, όπως και η οργή τους, ασκώντας σημαντική πίεση στις αποφάσεις των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, που μέχρι πρόσφατα είχαν εξαγγείλει για σήμερα 9 Γενάρη ακόμα μία γενικόλογη «μέρα πανεθνικής δράσης». Η CGT τελικά καλεί σε κινητοποιήσεις σήμερα, αύριο και το Σάββατο, αρχής γενομένης από 24ωρη απεργία σήμερα.

Την ίδια στιγμή, δυνάμεις που συσπειρώνονται στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) δίνουν τη μάχη για τη μαζικοποίηση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία (FNIC) έχει προκηρύξει τετραήμερη απεργία από τις 7 του μήνα, μάλιστα στον «απεργιακό χάρτη» που δημοσίευσε χτες στην ιστοσελίδα της κατέγραφε παύση της παραγωγής σε διυλιστήρια όλης της Γαλλίας: Γκουφρ-βιγ και Γκραβενσόν στα βόρεια, Γκρανπουί, Ντονζ και Φεϊζίν στα κεντρικά, Λα Μεντ, Φος και Λαβέρα στα νότια. Σε ανακοίνωσή της καλούσε σε μαζική συμμετοχή στις απεργίες, τονίζοντας πως «το ζήτημα που τίθεται είναι να γενικευτεί η απεργία και σε άλλους κλάδους». Χαρακτηρίζει «καταστροφική» τη μεταρρύθμιση - «θα μείνουμε θεατές των εξελίξεων;» διερωτάται - και συνεχίζει: «Η Ομοσπονδία απαντά αποφασιστικά ΟΧΙ. Αυτό που επείγει είναι η γενική κινητοποίηση όλων των μισθωτών, σε όλους τους τομείς του κλάδου μας, στο πετρέλαιο, στο καουτσούκ, στη χημεία, στη φαρμακευτική βιομηχανία, στην παραγωγή πλαστικών, στη διανομή φαρμάκων». Αποδοκιμάζοντας δε τους «διαλόγους» τους οποίους σπεύδουν να στηρίξουν συμβιβασμένες δυνάμεις, υπογραμμίζει: «Δεν είναι τώρα στιγμή για συνεδριάσεις των Κοινωνικών και Οικονομικών Επιτροπών (σ.σ. συμμετέχουν και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων), ούτε για να γεμίζουμε την ατζέντα αυτών των Επιτροπών με συναντήσεις με τους εργοδότες. Τώρα είναι ώρα για αγώνα χωρίς συμβιβασμούς και για να επιβληθεί η απόσυρση αυτής της μεταρρύθμισης. Οταν θέλουμε να αγωνιστούμε βρίσκουμε λύσεις, όταν δεν θέλουμε να κάνουμε τίποτα ψάχνουμε δικαιολογίες...». Και καταλήγει ότι «το εύρος των απεργιών και οι δυναμικές κινητοποιήσεις πρέπει να μας επιτρέψουν να εμπιστευτούμε τη δύναμή μας, να αναγκάσουμε την κυβέρνηση σε υποχώρηση».

Από τη μεριά του, το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας οργάνωσε προχτές δυναμική κατάληψη στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Λιμένων της πόλης (που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά λιμάνια της Μεσογείου), ενώ σήμερα Πέμπτη καλεί σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. ώρα Γαλλίας στην Οτ Καναμπιέρ. Αύριο Παρασκευή καλεί σε νέα απεργία και συγκέντρωση στις 11 π.μ. ώρα Γαλλίας στην πλατεία Ντε Γκωλ, ενώ μεθαύριο Σάββατο οργανώνει νέα συγκέντρωση, στις 2 μ.μ. ώρα Γαλλίας στο παλιό λιμάνι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες απεργίες και συγκεντρώσεις ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο(2023-03-07 00:00:00.0)
Αγωνιστικοί σταθμοί στον δρόμο για την απεργία της Τρίτης(2023-01-27 00:00:00.0)
Ενδεχόμενο προεδρικό διάταγμα για το Ασφαλιστικό(2020-03-04 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση ζητά «υπεύθυνη» υποταγή στις ανατροπές(2019-12-24 00:00:00.0)
Επόμενος κεντρικός σταθμός η 9η Γενάρη(2019-12-21 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι απεργίες και κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς(2019-12-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ