Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Και πουλάει και... πληρώνει!

Το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να... πληρώσει για να ξεπουλήσει την κρατική «Ολυμπιακή Αεροπορία» (ΟΑ).

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες μέρες ζήσαμε το στραπάτσο με την ΑΧΟΝ του Θ. Λιακουνάκου, που χρεοκόπησε. Και η AXON ήταν ένας από τους επίδοξους αγοραστές της ΟΑ. Με το λουκέτο που έβαλε εξέθεσε την κυβέρνηση και τους χρυσοπληρωμένους συμβούλους της, που κατέταξαν «πρώτη» την ΑΧΟΝ, κάθισαν επί έξι μήνες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και έφτασαν στο «παρά πέντε» της υπογραφής προσυμφώνου πώλησης της κρατικής ΟΑ. Η συμφωνία θα υπογραφόταν και όλα θα είχαν τελειώσει σήμερα, αν η ΑΧΟΝ κατέθετε περίπου 100 εκατ. ευρώ. Ψίχουλα, δηλαδή, μπροστά στην αξία της επιχείρησης.

Σήμερα η κυβέρνηση διαπραγματεύεται την πώληση της ΟΑ με τους Αυστραλούς επιχειρηματίες της IAS. Στο επιχειρηματικό αυτό σχήμα μετέχουν οι πιλότοι της ΟΑ και οι Ελληνες επιχειρηματίες Π. Βαρδινογιάννης και Κ. Αγγελόπουλος. Στο ίδιο πνεύμα της ΑΧΟΝ και οι Αυστραλοί εξαρτούν τη συμμετοχή τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρίας, από την ταυτόχρονη συμμετοχή και του δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφορά που έχει υποβάλει η IAS, προβλέπει την καταβολή 180 εκατ. ευρώ σε τέσσερις δόσεις και με περίοδο χάριτος 18 μηνών, για την εξαγορά του 51% των περιουσιακών στοιχείων της ΟΑ, συμπεριλαμβανομένων, όμως, των έξι προς πώληση - όπως όλα δείχνουν - αεροσκαφών «Μπόινγκ 737 - 400» και των μετοχών της θυγατρικής «Γκαλιλαίο Ιντερνάσιοναλ». Συνεπώς, είναι πολύ πιθανό να μειωθεί δραστικά το τίμημα που προτίθενται να καταβάλουν οι Αυστραλοί, αν στο μεταξύ πουληθούν τα έξι «Μπόινγκ» και δε συμπεριληφθεί στο «πακέτο» η «Γκαλιλαίο». Για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρίας, η IAS προτίθεται να καταβάλει 120 εκατ. ευρώ, θέτοντας, ωστόσο, ως προϋπόθεση ότι και το ελληνικό δημόσιο θα συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, με το ποσό που αναλογεί στο 49%. Οσον αφορά το επιχειρησιακό σχέδιο για τη λειτουργία της νέας εταιρίας, που υποχρεούται να υποβάλει η IAS - κατά τις ίδιες πληροφορίες - προβλέπει δραστική μείωση του πτητικού έργου που εκτελεί σήμερα η ΟΑ, με κατάργηση πολλών δρομολογίων, αναπροσαρμογές πτήσεων ώστε να γίνουν «αποδοτικές», καθώς και απολύσεις, περίπου 2.000 εργαζομένων. Οι διαπραγματεύσεις με τους Αυστραλούς, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, θα ολοκληρωθούν στις 23 του μήνα και κατόπιν η κυβέρνηση θα πάρει την οριστική της απόφαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ