Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 22 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΟΤΕ
Να γίνει η επιτυχία της υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον Αλ. Περράκη, μέλος του ΔΣ της ΟΜΕ ΟΤΕ και πρόεδρο του ΣΕΤΗΠ

Το Σάββατο 21/12 ξεκινά μια δύσκολη πολυήμερη απεργιακή μάχη στον όμιλο ΟΤΕ, στο πλαίσιο της οποίας τη Δευτέρα 23/12 στις 10 π.μ. θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα απεργιακή συγκέντρωση στο διοικητικό μέγαρο.

Τη συμπαράστασή τους στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων του ΟΤΕ εκφράζουν με ανακοινώσεις τους το ΠΑΜΕ και η ΟΓΕ.

Η πορεία και η επιτυχία αυτής της μάχης θα κριθούν από την ενεργή συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων στην προετοιμασία και την οργάνωση κάθε απεργιακής μέρας, για να σπάσει η αδιαλλαξία της εργοδοσίας και να αναγκαστεί να δεχτεί την υπογραφή μιας ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) σε όλο τον όμιλο, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας και με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω.

Απέναντι στους εργαζόμενους στέκεται ένας μεγάλος μονοπωλιακός όμιλος που, όπως το σύνολο των κεφαλαιοκρατών, στηρίζει την κερδοφορία του στην εντεινόμενη εκμετάλλευσή τους. Τώρα, με τις πλάτες της αντεργατικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου και με το επιχείρημα ότι ο ανταγωνισμός με τα άλλα μονοπώλια είναι σκληρός, απαιτεί από τους εργαζόμενους να σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι...

Για τη σημαντική αυτή απεργιακή μάχη και την κατάσταση στον όμιλο ΟΤΕ ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Αλέκο Περράκη, μέλος του ΔΣ της ΟΜΕ ΟΤΕ, εκλεγμένο με την ΕΣΚ, και πρόεδρο του κλαδικού Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής.

Κέρδη δισεκατομμυρίων στις πλάτες των εργαζομένων

Η εργοδοσία, δηλαδή η «Deutsche Telecom», έχει κυριολεκτικά αποθρασυνθεί, σημειώνει ο Αλ. Περράκης. Ολα αυτά τα χρόνια βγάζει τρελά κέρδη τσακίζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που έχουν διασφαλίσει όλες οι κυβερνήσεις συνολικά στο κεφάλαιο.

Μειώνει τους μισθούς, γενικεύει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, εντατικοποιεί την εργασία, βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, καθώς τα μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία είναι ελλιπή.

Στον όμιλο υπάρχουν εννέα διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων, με διαφορετικούς όρους εργασίας, μισθούς και δικαιώματα. «Παλιοί» και «νέοι», εργολαβικοί, «ενοικιαζόμενοι», με ΣΣΕ ή χωρίς ΣΣΕ κ.ά.

Επίσης, με το φορολογικό νομοσχέδιο η εργοδοσία θα κερδίσει ακόμα μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Χρήματα βγάζει και από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% κάθε χρόνο για τους παλιούς εργαζόμενους, από το 2008 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον αντιασφαλιστικό νόμο Πετραλιά. Ταυτόχρονα, εισφοροδιαφεύγει αρνούμενη να εντάξει στα ΒΑΕ τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε ειδικότητες ΒΑΕ. Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να δώσει και άλλα συνολικά στην εργοδοσία, με το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και την εμβάθυνση της ιδιωτικοποίησης του Ασφαλιστικού.

Σε αυτές τις συνθήκες, ο όμιλος ΟΤΕ σημείωσε το 2018 τα μεγαλύτερα μεικτά κέρδη, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, και έδωσε το μεγαλύτερο μέρισμα που έχει δώσει στους μετόχους, ύψους 340 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που ξεπερνά το σύνολο της μισθοδοσίας των περίπου 15.500 εργαζομένων!

Η στάση της εργοδοσίας απέναντι στο αίτημα για ενιαία ΣΣΕ και οι ευθύνες των εργατοπατέρων

Οπως εξηγεί ο Αλ. Περράκης, η εργοδοσία απορρίπτει το αίτημα της ενιαίας ΣΣΕ γιατί την εμποδίζει στην κατοχύρωση της ανταγωνιστικής θέσης της, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζει νέο συνολικό αντεργατικό σχεδιασμό με δημιουργία θυγατρικών, στις οποίες θέλει να μεταφέρει έργο και προσωπικό από τον ΟΤΕ και να έχει τη δυνατότητα να το απασχολεί με χειρότερους όρους από αυτούς που ισχύουν στον ΟΤΕ.

Πρόκειται για κάτι που ήδη κάνει στις σημερινές θυγατρικές, με τους περίπου 5.500 εργαζόμενους σε αυτές να είναι εκτός ΣΣΕ.

Αυτό εννοούν, τονίζει, όταν μιλάνε οι επιχειρήσεις και το πολιτικό τους προσωπικό για «δίκαιη ανάπτυξη» ή «ανάπτυξη για όλους». Ολη αυτή η κατάσταση αποκαλύπτει πως όσα καλλιεργεί η εργοδοσία περί «κοινών στόχων» με τους εργαζόμενους και «εργασιακής ειρήνης», υπηρετούν τα κέρδη της ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους.

Οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού έχουν τεράστιες ευθύνες, καθώς όλα αυτά τα χρόνια υπέγραφαν ΣΣΕ μόνο για ένα μέρος των εργαζομένων, συμφωνούσαν σε μειώσεις μισθών και στήριζαν την «εργασιακή ειρήνη».

Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Αλ. Περράκης, στην ίδια συνέντευξη Τύπου της ΟΜΕ ΟΤΕ στην οποία παρουσιάστηκαν αποκαλυπτικά στοιχεία για το ξεζούμισμα των εργαζομένων (βλ. το σχετικό κείμενο δίπλα), ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας λίγο - πολύ μας είπε ότι μπήκαν μπροστά τα προηγούμενα χρόνια για να «σώσουν» τον όμιλο, υπογράφοντας μειώσεις μισθών και άλλες περικοπές και αναρωτιέται τώρα γιατί δεν αναγνωρίζει η εργοδοσία αυτήν την «προσπάθεια» ρίχνοντας τώρα κάνα ξεροκόμματο...

Ακόμα και σήμερα, οι ίδιες δυνάμεις αρνούνται να εγγράψουν στη δύναμη της Ομοσπονδίας συνδικάτα όπως το Σωματείο Εργαζομένων «Cosmote e-Value» Αττικής, γιατί δεν δέχονται την οργάνωση εργαζομένων που απασχολούνται στον όμιλο και προέρχονται από τρίτες εταιρείες. Πρόκειται για μια τακτική που συμβάλλει στη διαίρεση των εργαζομένων και υποσκάπτει τη δυνατότητα και ικανότητά τους να έχουν ενιαία αγωνιστική δράση.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό, προσθέτει ο Αλ. Περράκης, ότι από το 2003 «έτρεξαν» τον τότε αντιασφαλιστικό νόμο Ρέππα, υπογράφοντας σύμβαση για τη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου, που μπορεί μέχρι σήμερα να μην την έχουν υλοποιήσει, αλλά έχουν στρώσει το έδαφος για όσα ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Να γίνει υπόθεση των εργαζομένων η πάλη για μια ενιαία ΣΣΕ για όλους

Σήμερα, κάτω από την πίεση των εργαζομένων και των εξελίξεων, η Ομοσπονδία έχει υιοθετήσει το αίτημα μιας ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους. Φυσικά οι εργαζόμενοι έχουν πείρα από μεγάλα λόγια, για «κόκκινες γραμμές» που έγιναν θρύψαλα μπροστά στη «ρεαλιστικότητα» της κερδοφορίας του ομίλου.

Βασικός παράγοντας που θα κρίνει την εξέλιξη της απεργίας είναι κατά πόσο αυτή θα γίνει υπόθεση των εργαζομένων, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ. Να πάρουν στα χέρια τους την οργάνωση και διεξαγωγή του αγώνα, να μην επιτρέψουν για ακόμα μια φορά τη μετατροπή του δίκαιου αιτήματος για μια ενιαία ΣΣΕ σε «περασμένα - ξεχασμένα».

Υπογραμμίζει ότι η απεργία θέλει πείσμα και αποφασιστικότητα, τρέξιμο στους χώρους δουλειάς, ενημέρωση των εργαζομένων για να εξασφαλιστούν η μαζική συμμετοχή, η προετοιμασία, η οργάνωση και διεξαγωγή της. Με στόχο να δημιουργηθεί μια ασφυκτική κατάσταση για την εργοδοσία, ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας για μια ενιαία Συλλογική Σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους του ΟΤΕ, που θα προβλέπει ανάμεσα στα άλλα, κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος του διαχωρισμού των εργαζομένων του ομίλου και των ελαστικών μορφών απασχόλησης, μισθολογικά κλιμάκια στα επίπεδα που ήταν πριν από τις μειώσεις ως βάση διαπραγμάτευσης για τις αυξήσεις, σταθερή δουλειά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, 7ωρο - 5ήμερο, 35ωρο με αποδοχές 8ωρου μιας και η παραγωγικότητα έχει εκτοξευθεί, αναγνώριση τίτλου σπουδών, διμελή συνεργεία, μέτρα υγείας και ασφάλειας, υπογραφή και εφαρμογή της ΣΣΕ σε όλες τις θυγατρικές, ένταξη όλων των εργαζομένων της «e-Value», ενοικιαζόμενων ή μη, στην ενιαία σύμβαση.

Αυτά αφορούν όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, προϋποθέτουν την εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω και είναι ανάγκη να αγκαλιαστούν από όλους τους εργαζόμενους. Ετσι μόνο θα καταργήσουμε τις διαφορετικές ταχύτητες εργαζομένων, τα δικαιώματα θα είναι ενιαία και θα εμποδίσουμε την εργοδοσία να αξιοποιήσει θυγατρικές όπου θα ισχύει χειρότερο εργασιακό καθεστώς.

Η απεργία δεν είναι ένα χαρτί που το στέλνουν με ένα email ή με ένα φαξ, όπως κάνουν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, περιμένοντας το αποτέλεσμα. Σε αυτήν την κατεύθυνση, επισημαίνει ο Αλ. Περράκης, μπαίνουμε μπροστά και καλούμε τους εργαζόμενους σε οργάνωση Γενικών Συνελεύσεων σε κάθε χώρο και κτίριο, για να συζητήσουμε συλλογικά και οργανωμένα τις διεκδικήσεις μας, τον εμπλουτισμό τους, για να γίνουν ο αγώνας, οι διεκδικήσεις, η περιφρούρηση και κλιμάκωση υπόθεση των εργαζομένων. Καλούμε σε δημιουργία απεργιακών επιτροπών που ενισχύουν την οργάνωση της απεργιακής μάχης. Αποφασίζουμε για το πώς θα δυναμώσει ο αγώνας, αξιοποιώντας μορφές πάλης που να συμβάλλουν στην αγωνιστική ενότητα και αντοχή. Καλούμε σε οργάνωση κινητοποιήσεων ενάντια στην εργοδοσία, για να της επιβάλουμε να καθίσει στο τραπέζι με τους δικούς μας όρους. Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, απέναντι στην κυβέρνηση που δίνει αέρα στα πανιά της εργοδοσίας. Μετά τις πρώτες μέρες επιδιώκουμε να οργανώσουμε νέες Γενικές Συνελεύσεις για την εκτίμηση και την κλιμάκωση του αγώνα και ξανά να γίνει νέο ΔΣ της Ομοσπονδίας, για τη συνέχιση του αγώνα με βάση και τις αποφάσεις των συνελεύσεων των εργαζομένων.

Παραπέρα, προσθέτει, παλεύουμε ενάντια στις απολύσεις που κάνει η εργοδοσία με στόχο να τρομοκρατήσει το σύνολο των εργαζομένων, προκειμένου να μην μπαίνουν εμπόδια στους σχεδιασμούς της. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εργοδοσία έχει απολύσει ήδη εργαζόμενους, τους οποίους αξιολόγησε αρνητικά γιατί δεν κατάφεραν να πιάσουν, όπως λέει, τους πολύ υψηλούς στόχους που θέτει, κάτι που επιδιώκει να γενικεύσει, νομιμοποιώντας τη σύνδεση μισθού - αξιολόγησης.

Ανάγκη ενιαίου αγώνα σε όλο τον κλάδο

Πολύ σημαντική, προσθέτει, είναι η στήριξη που προσφέρουν στον αγώνα των εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ σωματεία του κλάδου, όπως το κλαδικό Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), που από την πρώτη στιγμή έχει μπει μπροστά για την επιτυχία της απεργίας, τα σωματεία της «WIND», της «Vodafone - 360 Connect», της «Forthnet - NOVA», της «Intracom Τelecom».

Τα σωματεία αυτά μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων στην «Cosmote e-Value» παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν στη συνεδρίαση της Ομοσπονδίας. Ανέδειξαν το γεγονός ότι και στους άλλους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου η εργοδοσία χρησιμοποιεί τις ίδιες μεθόδους και τα ίδια επιχειρήματα για να χτυπήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Επεσήμαναν ακόμα ότι τα αποτελέσματα του αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ θα επηρεάσουν άμεσα το σύνολο του κλάδου και έθεσαν για άλλη μια φορά το ζήτημα της μετατροπής της Ομοσπονδίας σε κλαδική, υπογραμμίζοντας πως η διεκδίκηση κλαδικής ΣΣΕ αποτελεί αναγκαίο βήμα για τη βελτίωση των όρων ζωής και δουλειάς όλων των εργαζομένων του κλάδου.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου, υπογραμμίζει ο Αλ. Περράκης, πρέπει να δώσουν ενιαία απάντηση, διεκδικώντας παντού επιχειρησιακές συμβάσεις και κλαδική ΣΣΕ, ενώ πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα να απαντήσουν και με απεργία στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τη σφραγίδα των εργαζομένων αποσύρθηκε απαράδεκτη συμφωνία εργατοπατέρων - εργοδοσίας(2020-01-22 00:00:00.0)
Με συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους(2020-01-14 00:00:00.0)
Συνεχίζουν την πολυήμερη απεργιακή μάχη(2019-12-31 00:00:00.0)
Απεργιακές κινητοποιήσεις στον ΟΤΕ για τη Συλλογική Σύμβαση(2019-12-17 00:00:00.0)
Η πλούσια δράση του αναδεικνύει τη σημασία της παραπέρα ενίσχυσής του(2019-06-06 00:00:00.0)
Με στόχο τη δημιουργία αγωνιστικών εστιών σε κάθε χώρο δουλειάς(2016-11-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ