Μέσα - έξω τα μη επιλέξιμα βαμβάκια, που εξακολουθούν να παραμένουν μη επιδοτούμενα
Ενα νέο ελιγμό εξαπάτησης των βαμβακοπαραγωγών έκανε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, σε συνεργασία με τη διοίκηση του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).
Χτες ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε πως οι βαμβακοπαραγωγοί των περιοχών της Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Ελλάδας μπορούν να προσκομίσουν, στα εκκοκκιστήρια, την ποσότητα που κατέχουν συνολικά. Ακολούθως, διευκρινίζεται πως «οι ποσότητες πέραν της ηρτημένης (δηλαδή οι χαρακτηρισμένες ως μη επιδοτούμενες), διαχωρίζονται και τοποθετούνται σε ξεχωριστούς αποθηκευτικούς χώρους, για να εκκοκκιστούν μόνο μετά από εντολή του ΟΠΕΚΕΠΕ». Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται τι θα γίνει με τις υπόλοιπες βαμβακοπαραγωγικές περιοχές, δηλαδή Θεσσαλία και Αν. Στερεά, αλλά στην προχτεσινή εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, που περιλαμβάνει και τα παραπάνω, ορίζεται ρητώς ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα συνεχίσουν «τις παραδόσεις σύσπορου βάμβακος εντός της ηρτημένης παραγωγής». Δηλαδή θα εξακολουθήσουν να κρατούν στις αποθήκες το μη επιλέξιμο βαμβάκι. Στην εγκύκλιο αναφέρεται επίσης πως οι παραδόσεις θα ολοκληρωθούν στις 31/1/2002 και πέραν αυτής της ημερομηνίας δε θα τύχουν επιδότησης. Ακόμα αναφέρεται ότι οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί, θα εξεταστούν με την ολοκλήρωση των ελέγχων στρεμματικών εκτάσεων και αποθεμάτων. Κι αυτό αφορά όλους τους βαμβακοπαραγωγούς είτε τους επιτρέπεται είτε τους απαγορεύεται, να βάλουν το μη επιλέξιμο βαμβάκι στα εκκοκκιστήρια.
Το θέμα πάντως είναι ότι η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της επιχειρούν με κάθε τρόπο να μεταθέσουν προς τα πίσω το μεγάλο πρόβλημα που λέγεται μη επιλέξιμα βαμβάκια, στοχεύοντας στη δημιουργία εντυπώσεων και ψεύτικων προσδοκιών. Το τραγελαφικό είναι ότι το πρόβλημα αυτό το προκάλεσε η ίδια η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να «κουκουλώσει» τις δραματικές επιπτώσεις του καταστροφικού κανονισμού που ψήφισε για το βαμβάκι και τώρα ξανάρχεται να ανακοινώσει κάποια μέτρα ψευτοανακούφισης των μισών περίπου βαμβακοπαραγωγών της χώρας.
Ομως παρά το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ δημιουργούν με τις αποφάσεις τους δύο... υποκατηγορίες βαμβακοπαραγωγών - σε αυτούς που επιτρέπεται να παραδώσουν το μη επιλέξιμο βαμβάκι στα εκκοκκιστήρια και σε αυτούς που δεν τους επιτρέπεται - η ουσία είναι μια: Ολοι αυτοί οι βαμβακοπαραγωγοί ανήκουν σε μια κατηγορία. Στην κατηγορία που η κυβέρνηση αυθαίρετα και παράνομα τους βγάζει εκτός επιδότησης πολλές δεκάδες χιλιάδες τόνους βαμβακιού. Και με βάση τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της κυβέρνησης, δε φαίνεται από πουθενά ότι όλες οι μη επιλέξιμες ποσότητες βαμβακιού θα πάρουν τελικά και επιδότηση. Εκτός των άλλων, πρέπει να σημειωθεί σχετικά πως έγκυρες πληροφορίες ανέφεραν ότι μέχρι χτες δεν είχε αρχίσει ακόμα η εξέταση των ενστάσεων.
Οπως εκτιμούσαν χτες αγροτοσυνδικαλιστές, αν η κυβέρνηση επιχειρεί να χωρίσει τους βαμβακοπαραγωγούς σε δύο κατηγορίες και με την αναγγελία αποπροσανατολιστικών κόλπων να κατευνάσει την οργή και την αγανάκτηση των βαμβακοπαραγωγών, σίγουρα θα βγει γελασμένη. Κι όπως επίσης τόνιζαν, τέτοιου είδους τερτίπια, όσο κι αν το επιδιώκει η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, δεν πρόκειται να φρενάρουν, ούτε να υπονομεύσουν τον πανελλαδικό αγωνιστικό ξεσηκωμό των αγροτών. Η κυβέρνηση, επισήμαναν, θα βρεθεί και ενώπιον των εγκληματικών ενεργειών που διέπραξε στο βαμβάκι και μπρος σε ένα μεγάλο πανελλαδικό αγωνιστικό κύμα, που θα κινηθεί ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική των Αθηνών και των Βρυξελλών.
Εκτός των άλλων πρέπει να σημειωθεί πως η μεθόδευση αυτή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας και της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ προκαλεί αντιδράσεις και στην πλευρά των εκκοκκιστών. Χτες, εκπρόσωποι των εκκοκκιστών δήλωναν πως τα εκκοκκιστήρια δε θα παραλάβουν ποσότητες που δε θα εκκοκκιστούν, προσθέτοντας πως δεν υπάρχουν χώροι για να αποθηκεύσουν τόσο μεγάλες ποσότητες μη επιλέξιμου βαμβακιού. Για παράδειγμα, ένας εκ των εκκοκκιστών ανέφερε πως σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις μόνο στις περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας υπάρχουν 50.000 τόνοι περίπου μη επιλέξιμο βαμβάκι στα χέρια των παραγωγών.