Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 15 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με όλες μας τις δυνάμεις για την ενιαία οργάνωση και πάλη όλων των εργαζομένων του κλάδου

Βασικές πλευρές από την αντιπαράθεση στο 47ο ενδιάμεσο Συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ

Στις 9 και 10 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε το 47ο ενδιάμεσο Συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ.

Οι δυνάμεις της ΔΑΣ ΟΤΑ, από την περίοδο που αποφασίστηκε το Συνέδριο, πρότειναν εκτός από τον προγραμματισμό δράσης να έχει και καταστατικό χαρακτήρα, προκειμένου να εγγραφούν όλοι οι συνάδελφοι συμβασιούχοι στην Ομοσπονδία.

Το ζήτημα της ισότιμης ένταξης όλων των εργαζομένων στην Ομοσπονδία, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, έχει να κάνει με την ενότητα της εργατικής τάξης, δηλαδή με την πιο βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα των αγώνων της, για την επίτευξη του ιστορικού της ρόλου.

Η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΕ ΟΤΑ («Συνδικαλιστική Ανατροπή» και ΔΑΚΕ) αρνήθηκε το Συνέδριο να έχει καταστατικό χαρακτήρα, με... την υποσημείωση «σε δέκα μέρες να μαζευτούν οι παρατάξεις και να διαμορφώσουν κοινή πρόταση»!

Τις δέκα μέρες όμως τις έκαναν δυόμισι μήνες και, μόλις μία μέρα πριν από την έναρξη του Συνεδρίου, μας ζήτησαν να συζητήσουμε για τυχόν καταστατικές αλλαγές, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά το προσχηματικό τους ενδιαφέρον για την εγγραφή των συμβασιούχων.

Τόσο στη συνάντηση των παρατάξεων όσο και στο Γενικό Συμβούλιο που ακολούθησε την ίδια μέρα (8/12/2019), ως ΔΑΣ ΟΤΑ καταθέσαμε την άποψή μας να ανοίξει το καταστατικό, δηλαδή επαναλάβαμε την πάγια θέση του συνδυασμού μας να εγγράφονται όλοι στα σωματεία και την Ομοσπονδία μετά τους δύο μήνες εργασίας (ν. 1264). Την ίδια στιγμή, ξεκαθαρίσαμε ότι θα ψηφίσουμε κάθε πρόταση που θα εγγράφει στα σωματεία και την Ομοσπονδία οποιαδήποτε κατηγορία συμβασιούχων.

Πάλι, όμως, οι δυνάμεις «Συνδικαλιστική Ανατροπή» και ΔΑΚΕ επινόησαν νέα προσχήματα, ζητώντας αυτήν τη φορά η πρόταση του Γενικού Συμβουλίου, που θα πάει στο Συνέδριο, να είναι ομόφωνη και να μη διατυπώσει καμιά παράταξη τη θέση της στο Συνέδριο, παρά μόνο να διαβαστεί η κοινή πρόταση από τον πρόεδρο του Συνεδρίου και να ψηφιστεί από το σώμα. Η πρόταση αυτή αυτοδίκαια αφαιρούσε το δικαίωμα στην κάθε παράταξη να θέσει στην κρίση και την έγκριση των συνέδρων την οποιαδήποτε πρότασή της και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή.

Να σημάνει απεργιακός συναγερμός για την Κοινωνική Ασφάλιση

Η συζήτηση που εξελίχθηκε στο Συνέδριο αφορούσε στο πρόγραμμα δράσης. Αρκετοί ομιλητές που εκπροσωπούσαν τα σωματεία τους επεσήμαναν τη συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ξεχωρίζοντας την ανατροπή του αιώνα, την κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Επισήμαναν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ με προίκα το νόμο - λαιμητόμο του Κατρούγκαλου και με τον νέο αντιασφαλιστικό νόμο που έχει στα σκαριά, δυναμώνει την αντιασφαλιστική επίθεση.

Το περιβόητο «νέο Ασφαλιστικό» της ΝΔ είναι παμπάλαιο και δοκιμασμένο. Στην κυριολεξία κάνει νόμο την έκθεση Σπράου του ΠΑΣΟΚ, η οποία αποτέλεσε και τη βάση για το νόμο Κατρούγκαλου. Το σύστημα των «τριών πυλώνων», η μετατροπή της Ασφάλισης σε ατομική υπόθεση, είναι κάτι που ζουν εκατομμύρια ανασφάλιστοι στις ΗΠΑ και άλλες χώρες με δραματικές συνέπειες.

Εκπρόσωποι σωματείων, που έχουν εκπονήσει έναν αγωνιστικό σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα, τόνισαν την ανάγκη να σημάνει συναγερμός για το συγκεκριμένο θέμα και ότι φεύγοντας από το Συνέδριο θα πρέπει μέσα από μαζικές διαδικασίες, Γενικές Συνελεύσεις, περιοδείες, ενημερώσεις, αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι και να αποφασιστεί από τώρα ότι θα υπάρξει δυναμική απεργιακή αντίδραση όταν και όποτε η κυβέρνηση επιχειρήσει να νομοθετήσει το θάψιμο του κοινωνικού και υποχρεωτικού χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ακόμα και στο συγκεκριμένο θέμα, ωστόσο, η «Συνδικαλιστική Ανατροπή» δεν πήρε θέση και αρκέστηκε σε κούφιες αντιδεξιές κορόνες, η δε ΔΑΚΕ προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμα κανένα σχέδιο νόμου στη δημοσιότητα και άρα ό,τι λέμε είναι τάχα στον αέρα.

Απέναντι στην επίθεση στα ΒΑΕ και τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών

Αναδείχθηκε επίσης το θέμα του αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση και περιλαμβάνει συμπυκνωμένα όλη την επιθετικότητα στα δικαιώματά μας. Απευθύναμε κάλεσμα σε όλους τους συνέδρους να στηρίξουν και να συμμετάσχουν μαζικά στα συλλαλητήρια που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 18/12 σε όλη τη χώρα.

Αρκετοί συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ τοποθετήθηκαν επίσης για το θέμα της υπονόμευσης των ΒΑΕ και του πιθανού πετσοκόμματος του ανθυγιεινού επιδόματος, αφού ήδη το Ελεγκτικό Συνέδριο λειτουργώντας ως «λαγός» έχει ξεκινήσει να εκδίδει μια σειρά αποφάσεις περικοπής σε κατηγορίες όπως οι κηπουροί, οι υδραυλικοί, οι διοικητικοί υπάλληλοι σε σταθμούς μεταφόρτωσης.

Επίσης, τα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων, που εμφανίζονται σε μια σειρά από δήμους με βάση τον νέο «αναπτυξιακό» νόμο της ΝΔ, που ιδιωτικοποιεί τις υπηρεσίες καθαριότητας, τον ηλεκτροφωτισμό, το πράσινο κ.ά., προβλήθηκαν ως ζητήματα αιχμής για την πάλη της επόμενης περιόδου. Υπάρχει θετική πείρα από συγκεκριμένες παρεμβάσεις και προσπάθειες σωματείων, όπως π.χ. η αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων στο δήμο Ιωαννιτών.

Απέναντι στη λογική τού «ο γέγονε γέγονε» σε σχέση με τους μισθούς και τις περικοπές που επέφεραν τόσο το μισθολόγιο των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ όσο και το νέο μισθολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμαναν ότι θα πρέπει να μπει στην προμετωπίδα πάλης των συνδικάτων το θέμα της αύξησης των μισθών και της ανάκτησης των απωλειών της προηγούμενης περιόδου.

Προσχηματικό το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας για τους συμβασιούχους

Στο κλείσιμο του Συνεδρίου η ΔΑΣ ΟΤΑ επανέφερε το θέμα της καταστατικής τροποποίησης.

Η ΔΑΣ ΟΤΑ με ξεκάθαρη δήλωσή της ανέφερε ότι η εγγραφή των συμβασιούχων στα σωματεία και την Ομοσπονδία αποτελεί προτεραιότητα και θα ψηφίσει κάθε πρόταση που θα κατοχυρώνει το συνδικαλιστικό αυτό δικαίωμα στο σύνολο των συμβασιούχων ή έστω και σε ένα μέρος τους. Δηλαδή, να είναι ισότιμα μέλη και να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου οι συνάδελφοι που εργάζονται μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των δήμων («Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ κ.λπ.). Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση όλων των συμβασιούχων. Οι συμβασιούχοι είναι πλέον ισότιμα μέλη σε μια σειρά Ομοσπονδίες του Δημοσίου (ΟΕΝΓΕ, ΟΣΥΑΠΕ, ΟΣΕΑΔΕ, ΟΔΠΤΕ, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΣΕΥΓ κ.ά.). Η θέση αυτή του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος δικαιώθηκε και θα δικαιωθεί πλήρως, είτε το θέλουν μερικοί, είτε δεν το θέλουν.

Τότε η πρόταση της «Συνδικαλιστικής Ανατροπής»... ως διά μαγείας «εξαφανίστηκε»! Ανακαλύφθηκαν προσχήματα του επιπέδου ότι το Συνέδριο της Ομοσπονδίας, δηλαδή το ανώτερο όργανό της, δεν μπορεί να είναι καταστατικό, θυμήθηκαν το Γενικό Συμβούλιο της Κυριακής 8 Δεκέμβρη που οι ίδιοι τορπίλισαν.

Απέδειξαν για μία ακόμα φορά ότι εχθρεύονται τους συμβασιούχους και την ενότητα όλων των εργαζομένων. Στόχος αυτών των δυνάμεων δεν είναι η ενότητα όλων των εργαζομένων, αλλά η διάσπασή τους, ώστε να είναι ευάλωτοι στην εργασιακή ομηρία και τις διαθέσεις των δημάρχων. Αυτόν το ρόλο παίζουν χρόνια τώρα και γι' αυτό σε μια σειρά Συνέδρια της ΠΟΕ ΟΤΑ απέκλειαν - διέγραφαν δεκάδες σωματεία που έδιναν το δικαίωμα ψήφου στους συμβασιούχους.

Για τις δυνάμεις της ΔΑΣ ΟΤΑ τίποτα δεν τελείωσε με το Συνέδριο.

Συνεχίζουμε τον αγώνα με όλες τις δυνάμεις μας, μέχρι να γίνουν μέλη της ΠΟΕ ΟΤΑ, με πλήρη δικαιώματα, όλοι οι συνάδελφοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους δήμους. Συνεχίζουμε και οργανώνουμε τον αγώνα ενάντια στην επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην υπονόμευση και το πετσόκομμα των ΒΑΕ. Δίνουμε το «παρών» στα συλλαλητήρια ενάντια στην ψήφιση ενός ακόμα προϋπολογισμού ισοπέδωσης των λαϊκών αναγκών. Δίνουμε συνέχεια στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των δήμων. Για την ενότητα όλων των εργαζομένων και την οργάνωση του κοινού αγώνα μας για εργασία με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια, για τη συνολική ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών, ενάντια στην καταστολή και την αστυνομοκρατία του φόβου.


Βασίλης ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Γενικός γραμματέας της ΠΟΕ ΟΤΑ, εκλεγμένος με τη ΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ