Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 15 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέα απεργία στις 17 Δεκέμβρη από σειρά συνδικάτων

Από τοπικές κινητοποιήσεις που οργανώνει το ΕΚ Μασσαλίας σε διάφορες πόλεις της περιφέρειας Μπους ντι Ρον
Από τοπικές κινητοποιήσεις που οργανώνει το ΕΚ Μασσαλίας σε διάφορες πόλεις της περιφέρειας Μπους ντι Ρον
ΠΑΡΙΣΙ.--

Μαζικές κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και την Παρασκευή σε πολλούς χώρους εργασίας σε όλη τη Γαλλία, ενάντια στη νέα αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση που καταργεί τον ίδιο τον δημόσιο χαρακτήρα της σύνταξης και της Ασφάλισης, αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, διευκολύνει την πολύπλευρη μείωση των συντάξεων.

Μετά τη μεγάλη απεργία της 5ης Δεκέμβρη, απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίζονται μαζικά σε κλάδους όπως οι Μεταφορές. Συνδικάτα σιδηροδρομικών ήδη αναφέρουν ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και μέσα στις μέρες των γιορτών. Στα τέλη της βδομάδας, τουλάχιστον εννιά γραμμές του μετρό είχαν σταματήσει εντελώς να λειτουργούν, πάνω από το 50% των δρομολογίων των λεωφορείων δεν πραγματοποιούνταν, κυκλοφορούσαν μόλις ένα στα δύο ή τρία τρένα του προαστιακού και ένα στα τέσσερα τρένα υψηλής ταχύτητας.

Στις 17 Δεκέμβρη έχει προγραμματιστεί νέα απεργιακή κινητοποίηση, για τη συμμετοχή στην οποία έχουν ήδη πάρει απόφαση διάφορες δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες, εκατοντάδες πρωτοβάθμια συνδικάτα αλλά και πολλές Γενικές Συνελεύσεις που γίνονται σε μεγαλύτερους και μικρότερους χώρους δουλειάς.

Οργανώσεις που συσπειρώνονται στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία πρωτοστατούν στη λήψη μέτρων για την επιτυχία των απεργιών, στην πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων, ώστε να αποφασίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι για τη συνέχιση του αγώνα, στην «επέκταση» διαδηλώσεων και σε μικρότερες πόλεις, ώστε να οργανωθεί η μαζική αντίσταση στη νέα μεταρρύθμιση, να ακουστεί πιο ηχηρά το αίτημα για την απόσυρσή της.

Το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας (UD CGT 13) οργάνωσε πορείες εκτός από το ίδιο το λιμάνι της Μασσαλίας και στις πόλεις Εξ, Ιστρ, Αρλ, και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της 17ης Δεκέμβρη.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία της 17ης Δεκέμβρη απευθύνει και η Ομοσπονδία εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία (FNIC). Σύμφωνα με ενημέρωσή της την Παρασκευή, κινητοποιήσεις συνεχίζονται σε διάφορα διυλιστήρια και εργοστάσια του κλάδου, για παράδειγμα όλη η πρωινή βάρδια στη μονάδα της «Arkema» στη Μοντ δεν μπήκε την Παρασκευή για δουλειά. Στο εργοστάσιο της «Copenor» στη Δουγκέρκη, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν με Γενική Συνέλευση να συνεχίσουν την απεργία τουλάχιστον έως τις 17 Δεκέμβρη.

Από τη μεριά της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ παρουσίασε την Πέμπτη τις νέες ανατροπές, καλώντας ξανά «σε έναν κύκλο συναντήσεων», με την ελπίδα αυτές να ξεκινήσουν «το συντομότερο δυνατό την επόμενη βδομάδα», ξεκαθαρίζοντας βέβαια ότι «η μόνη λύση είναι να εργαζόμαστε για λίγο περισσότερο καιρό (...) όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη». Οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες είναι έτοιμες να αποδείξουν ξανά τον υπονομευτικό τους ρόλο. Ο πρόεδρος της CFDT (όπου πλειοψηφούν δυνάμεις προερχόμενες από τη σοσιαλδημοκρατία) Λοράν Μπερζέρ δήλωσε «έτοιμος για συνομιλίες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με απεργία απαντάνε οι εργαζόμενοι στις απολύσεις και στο σταμάτημα της λειτουργίας της(2022-07-26 00:00:00.0)
Νέο τριήμερο κινητοποιήσεων από σήμερα(2020-01-22 00:00:00.0)
Συνεχίζονται μαζικές κινητοποιήσεις(2019-12-20 00:00:00.0)
«Νέκρωσαν» μεγάλοι χώροι δουλειάς ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα(2019-12-06 00:00:00.0)
Αστυνομικές επιχειρήσεις κατά των απεργών(2010-10-26 00:00:00.0)
Με όλες τις δυνάμεις στη μάχη των νέων κινητοποιήσεων(2006-12-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ