Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Συνεχίζονται μαζικές κινητοποιήσεις

Χιλιάδες εργαζόμενοι συνεχίζουν απεργίες σε κλάδους όπως Ενέργεια, Μεταφορές, Χημική Βιομηχανία κ.ά.

Από την απεργιακή διαδήλωση, χτες, στη Μασσαλία
Από την απεργιακή διαδήλωση, χτες, στη Μασσαλία
ΠΑΡΙΣΙ.--

Μαζικές κινητοποιήσεις έγιναν και χτες στη Γαλλία, ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν, σε πολλές πόλεις και με την πραγματοποίηση απεργιών, μετά από αποφάσεις δευτεροβάθμιων και πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά και πολλών Γενικών Συνελεύσεων σε χώρους δουλειάς.

Στη Μασσαλία έγινε ακόμα μία μαζική απεργιακή διαδήλωση, με το τοπικό Εργατικό Κέντρο (UD CGT 13) να πρωτοστατεί στην κλιμάκωση της πάλης για την απόσυρση των νέων αντεργατικών μέτρων, οργανώνοντας πορείες σε διάφορες περιοχές της περιφέρειας (Μπους ντι Ρον), στηρίζοντας αποφασιστικά πολυήμερους αγώνες (όπως στο «Ιντερκοντινένταλ» της Μασσαλίας) που συνδέονται και με τη διεκδίκηση σύγχρονων ασφαλιστικών - συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, αναδεικνύοντας τη διεθνιστική αλληλεγγύη που εκφράζουν συνδικάτα άλλων χωρών (όπως και το ΠΑΜΕ) με διαρκή μηνύματα αλληλεγγύης κ.τ.λ. Σήμερα το ΕΚ καλεί σε νέα διαδήλωση, με συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στην τοπική έδρα της «Air France».

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) συνεχίζει καμπάνια αλληλεγγύης για τον αγώνα της εργατικής τάξης στη Γαλλία, έχοντας εκδώσει και σχετική αφίσα, που εικονίζει το χάρτη της Γαλλίας κατακόκκινο να «σκίζεται» από υψωμένες τις γροθιές εργατών του πνεύματος και του χεριού, που κρατούν είτε μολύβι είτε τανάλια.

Στο μεταξύ, διαθέσεις κλιμάκωσης του αγώνα καταγράφονται σε διάφορους κλάδους, όπως αυτοί των Μεταφορών και της Ενέργειας. Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία (FNIC) καλεί σε αγωνιστική ετοιμότητα διαμηνύοντας ότι δεν «πρόκειται να υπάρξει εκεχειρία για τις γιορτές», καταγγέλλοντας την επιχείρηση συκοφάντησης των αγώνων που κλιμακώνουν κεφάλαιο - κυβέρνηση. Καλεί σε μαζική συμμετοχή σε κινητοποιήσεις που κατά τόπους έχουν προγραμματιστεί στις 20, 21, 24, 31 Δεκέμβρη, με νέο σταθμό την 9η του Γενάρη, νέα «μέρα κινητοποίησης» σε όλη τη χώρα. Σε μια σειρά από διυλιστήρια και άλλες μονάδες παραγωγής του κλάδου γίνονται Γενικές Συνελεύσεις που αποφασίζουν επαναλαμβανόμενες απεργίες, σε ομίλους όπως οι «Esso», «Τotal», «Petroineos».

Σε συνέχιση των πολύμορφων κινητοποιήσεων καλεί και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ενέργεια και τα Ορυχεία, που σε ανακοίνωσή της μιλά για πολύ υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, ειδικά στα δίκτυα διανομής ηλεκτρικού ρεύματος και αερίου.

Η σημαντική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, ειδικά στους κλάδους στρατηγικής σημασίας, αυξάνει την ανησυχία κυβέρνησης - μεγαλοεργοδοσίας, που δυναμώνουν την επιχείρηση συκοφάντησης των δίκαιων εργατικών κινητοποιήσεων. Μετά την άθλια προσπάθεια να συνδεθούν τα αυξημένα τροχαία ατυχήματα στο Παρίσι με την απεργία στα μέσα μεταφοράς, χτες δυνάμωσε η επίθεση ειδικά στους απεργούς από την ηλεκτροδότηση, με την εταιρεία δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας RTE να μιλά ακόμα και για «δολιοφθορά» και να απειλεί με υποβολή μηνύσεων. Αντίστοιχα μεθοδεύονται και διαμαρτυρίες μεγαλοξενοδόχων περί «χάους» που διαμορφώνεται εν μέσω τουριστικής περιόδου, αφού προβληματίζονται μη τυχόν και μειωθούν τα κέρδη τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ