Τρίτη 26 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Αστυνομικές επιχειρήσεις κατά των απεργών

Εργαζόμενοι σε διυλιστήρια αποφασίζουν συνέχιση των κινητοποιήσεών τους
Εργαζόμενοι σε διυλιστήρια αποφασίζουν συνέχιση των κινητοποιήσεών τους
ΠΑΡΙΣΙ.--

Με καταστολή και νέα εκστρατεία τρομοκράτησης εκ μέρους της κυβέρνησης συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, που προβλέπει αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια, αύξηση των ηλικιακών ορίων για πλήρη σύνταξη από τα 65 στα 67 και το κυριότερο αύξηση των χρόνων εισφορών από τα 37,5 στα 41,5 χρόνια. Η μεικτή επιτροπή βουλευτών και γερουσιαστών κατέληξε χτες σε ένα κοινό κείμενο για το νομοσχέδιο (μετά από την ψήφιση εξπρές στη Γερουσία την περασμένη Παρασκευή για την οποία πίεσε η κυβέρνηση Σαρκοζί) και το κείμενο θα τεθεί σε ψηφοφορία, εκ νέου, στη βουλή και στη Γερουσία.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, οι δυνάμεις καταστολής πραγματοποίησαν επιχειρήσεις άρσης του αποκλεισμού σε όλες τις αποθήκες καυσίμων στη χώρα (περίπου 200). Ωστόσο, αυτό που φαίνεται είναι ένα κυνηγητό δυνάμεων καταστολής και απεργών με συγκρούσεις και καταλήψεις και επανακαταλήψεις αποθηκών.

Ελαφρά υποχώρηση φαίνεται ότι παρουσιάζει η κινητοποίηση των εργαζομένων και στα διυλιστήρια, καθώς οι γενικές συνελεύσεις των απεργών στα δύο διυλιστήρια της «Esso» (στο νότο και στο βορρά) καθώς και της «Reichstett» (στα ανατολικά) ψήφισαν, χτες, για σταδιακό τερματισμό της απεργίας. Εντούτοις, η εφαρμογή της απόφασης δεν ήταν σαφές πότε θα εφαρμοζόταν, δεδομένης της γενικής απεργίας που έχει κηρυχθεί για την Πέμπτη 28 Οκτώβρη.

Στα υπόλοιπα εννιά διυλιστήρια της χώρας η απεργία συνεχίζεται, όπως και στα δύο μεγάλα λιμάνια της Χάβρης και της Μασσαλίας, όπου, στη δεύτερη, συμπληρώνονται ήδη 30 ημέρες απεργίας. Διεύρυνση του απεργιακού κύματος παρατηρείται στον τομέα της καθαριότητας, με το ένα μετά το άλλο τα σωματεία ανά πόλη να λαμβάνουν αποφάσεις απεργίας, κατά το παράδειγμα της Μασσαλίας, ενώ αποκλεισμένο παραμένει και το κέντρο διαχείρισης απορριμάτων στο κέντρο της Γαλλίας.

Ενώ σήμερα, μαθητές και φοιτητές έχουν προγραμματίσει μαζικές συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις, αποδεικνύοντας ότι δεν υπέκυψαν στον «πειρασμό» των σχολικών διακοπών, όπως ευχόταν η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή η υπουργός Οικονομικών εγκαινίασε μια νέα εκστρατεία συκοφάντησης των εργατικών αγώνων. Η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε «έκκληση» στους εργαζομένους να δείξουν υπευθυνότητα, υποστηρίζοντας ότι οι απεργίες «στοιχίζουν στη Γαλλία 200-400 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως, κόστος που θα επωμιστούν οι μικρές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ