Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 8 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από φοιτητές και μαθητές

Στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Στη Θεσσαλονίκη
Το μήνυμα της συνέχισης των αγώνων τους για τη μόρφωση και τη ζωή που τους αξίζει, κόντρα σε κάθε προσπάθεια καταστολής, έδωσαν την Παρασκευή φοιτητές και μαθητές που διαδήλωσαν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, με αφορμή και τη συμπλήρωση 11 χρόνων από την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από σφαίρα αστυνομικού.

«Τα όνειρα δεν καταστέλλονται με την τρομοκρατία. Νόμος είναι οι ανάγκες μας και όχι η αδικία» ήταν το μήνυμα στο πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, η οποία είχε απευθύνει στους μαθητές κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση και για δράσεις μέσα στα σχολεία. Οι μαθητές με τα συνθήματα και την παρουσία τους απαίτησαν το σχολείο των αναγκών τους, φώναξαν «έξω από τα σχολεία μας οι πολυεθνικές».

Ενωσαν τις φωνές τους με τους φοιτητές που διαδήλωσαν μαζί τους, στα συνθήματα «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται ούτε προσκυνά» και «Μαθητές - φοιτητές, ενωμένοι νικητές», καταγγέλλοντας την πολιτική που συμπιέζει τα μορφωτικά τους δικαιώματα και που πάει χέρι χέρι με την καταστολή και τον αυταρχισμό. Αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο είχαν πάρει μια σειρά φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, οι οποίοι από την αρχή της χρονιάς, μέσα από αγωνιστικές κινητοποιήσεις και άλλες αγωνιστικές διεργασίες, απαντούν στις νέες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση με τις διεκδικήσεις για την Παιδεία των αναγκών τους. Στα φοιτητικά μπλοκ κυριάρχησαν τα συνθήματα ενάντια στην καταστολή, που είναι η συχνή κυβερνητική απάντηση σε αυτές τις διεκδικήσεις, όπως «Εξω τα ΜΑΤ απ' τις σχολές, το άσυλο θα μείνει στους φοιτητές», «Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Παιδεία».

Στην Αθήνα
Στην Αθήνα
Στο πλευρό τους βρέθηκαν και εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε στην Ομόνοια, αφού πέρασε από τις οδούς Πανεπιστημίου και Σταδίου και από το Σύνταγμα.

Οι μαθητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Κυριακή 8 Δεκέμβρη, στη συνάντηση συντονισμού των σχολείων της Αθήνας, όπου θα συζητηθεί η συνέχεια στη δράση τους και θα εκλεγεί η νέα Συντονιστική Επιτροπή τους.

Στη Θεσσαλονίκη

Στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής η πορεία φοιτητών και μαθητών ενάντια στο νομοσχέδιο για την Παιδεία και στην καταστολή. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν φοιτητές από μια σειρά συλλόγους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, καθώς και το Συντονιστικό Μαθητών Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ, σε κλιμάκωση του αγώνα του φοιτητικού κινήματος και μαζικοποίηση των Γενικών Συνελεύσεων καλούν οι φοιτητικοί σύλλογοι που συμμετείχαν στη σύσκεψη συντονισμού η οποία έγινε την Πέμπτη στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ.

Η κοινή ανακοίνωση των συλλόγων καλεί στις κινητοποιήσεις ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου της κυβέρνησης ΝΔ για την Παιδεία. Καλεί επίσης τους φοιτητικούς συλλόγους να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις για κινητοποίηση στην πρυτανεία, τη Δευτέρα 9 Δεκέμβρη στις 11 π.μ., «για να πάρει πίσω τις δηλώσεις του ο πρύτανης και να πάρει θέση η πρυτανεία για το νομοσχέδιο Κεραμέως».

Την κοινή ανακοίνωση υπογράφουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Αγγλικής Φιλολογίας, Αρχιτεκτονικής, Πολιτικών Επιστημών, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, Ψυχολογικού, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Φαρμακευτικής, Γεωλογικού, Πληροφορικής, Πολιτικών Μηχανικών, Μεταπτυχιακών Φοιτητ(ρι)ών και Υπ. Διδακτόρων του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών. Επίσης την ανακοίνωση στηρίζουν οι Συνελεύσεις Φοιτητών Δασολογίας, πρώην ΣΤΕΦ του ΣΕΥΠ, Εφαρμοσμένης Πληροφορικής ΠΑΜΑΚ, και τα Διοικητικά Συμβούλια των Τμημάτων ΤΕΦΑΑ, Κτηνιατρικής, Φυσικού, ΣΟΦΕΘ και Παιδαγωγικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ