Σάββατο 30 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 1 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΧΙΛΗ
Συνεχίζονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις

Από τις μαζικές συγκεντρώσεις στην Κολομβία
Από τις μαζικές συγκεντρώσεις στην Κολομβία
Νέες κινητοποιήσεις είχαν προγραμματιστεί για την Παρασκευή στην Κολομβία ενάντια στη βάρβαρη καταστολή της αντιδραστικής κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε, με αφορμή και το πόρισμα της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας της χώρας από τη νεκροψία που διενεργήθηκε στον 18χρονο Ντύλαν Κρους που καταδεικνύει βίαιη ανθρωποκτονία. Ο νεαρός φοιτητής χτυπήθηκε από απόσταση μικρότερη των 10 μέτρων, από φυσίγγιο αστυνομικής καραμπίνας των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών ESMAD, τύπου «bean bag διαμετρήματος 12 mm», σε διαδήλωση στις 23 Νοέμβρη και «έφυγε» από τη ζωή στις 25 Νοέμβρη. Η εξέλιξη πυροδοτεί περαιτέρω τη λαϊκή αγανάκτηση που έχει ξεσπάσει από τις 21 Νοέμβρη, οπότε έγινε η μαζικότατη γενική απεργία ενάντια στα αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα που χτυπάνε τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, των νέων, των συνταξιούχων και ιδιωτικοποιούν την Ασφάλιση και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Ταυτόχρονα, βασικό αίτημα των διαδηλώσεων είναι να σταματήσουν οι παραβιάσεις, από την πλευρά της κυβέρνησης, της ειρηνευτικής συμφωνίας με τους αντάρτες των FARC του 2016 και οι δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών, που ήδη τα τελευταία 3 χρόνια ξεπερνούν τις 700 (ανάμεσά τους και πάνω από 120 πρώην αντάρτες).

Την Παρασκευή η Εθνική Επιτροπή της Απεργίας, που απαρτίζεται από εκατοντάδες οργανώσεις, συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες, ανάμεσά τους και την Ενωτική Συνομοσπονδία Εργαζομένων (CUT), τα μεγαλύτερα συνδικάτα των εκπαιδευτικών, πανεπιστημιακών, δημοσίων υπαλλήλων, εργαζομένων στις επιχειρήσεις ηλεκτρισμού, στην πετρελαϊκή και χημική βιομηχανία, φοιτητές, αγρότες, ιθαγένικες οργανώσεις, αλλά και προσωπικότητες της πολιτικής ζωής και του πολιτισμού, απηύθυναν επιστολή στον Πρόεδρο Ντούκε, καλώντας να ξεκινήσει «ανοιχτό, δημοκρατικό και αποτελεσματικό διάλογο» με όσους κινητοποιήθηκαν, οι οποίοι εκφράζουν τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Οπως σημειώνουν, στόχος αυτού του διαλόγου πρέπει να είναι «η επίτευξη συμφωνιών για την επίλυση των βασικών προβλημάτων που αναδείχτηκαν στις κινητοποιήσεις: Για την οικονομία, τη διασφάλιση των πολιτικών και κοινωνικών ελευθεριών, την εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνης, την εξέταση της επανέναρξης συνομιλιών με τον Εθνικοαπελευθερωτικό Στρατό (ELN, την άλλη μικρότερη αντάρτικη οργάνωση) και τον τερματισμό της βίαιης καταστολής και ειδικά των ESMAD». Εως τώρα έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις 4 διαδηλωτές, δεκάδες είναι οι τραυματίες και εκατοντάδες οι συλληφθέντες.

Τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί νέες τοπικές και πανεθνικές κινητοποιήσεις, την 1η Δεκέμβρη ετοιμάζεται μέρα αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο λαό της Κολομβίας σε όλη τη Λατινική Αμερική, στις 8 Δεκέμβρη μεγάλη συναυλία στην Μπογκοτά κ.ά.

Νέες διαμαρτυρίες στη Χιλή

Σε πολλές πόλεις συνεχίστηκαν και αυτήν τη βδομάδα οι κινητοποιήσεις (συμπληρώνοντας 6 βδομάδες) με νέα επιτυχημένη γενική απεργία στις 26 Νοέμβρη, που διοργάνωσε η Κοινωνική Ενότητα (συσπείρωση 115 συνδικαλιστικών, λαϊκών, φοιτητικών και ιθαγένικων οργανώσεων) ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του Προέδρου Σεμπάστιαν Πινιέρα. Το ζήτημα της βάρβαρης κρατικής καταστολής αναδείχτηκε ιδιαίτερα, αφού μέχρι τώρα έχουν σκοτωθεί 28 διαδηλωτές, πάνω από 900 είναι οι τραυματίες, από τους οποίους πάνω από 200 έχουν υποστεί οφθαλμολογικές βλάβες (μερική απώλεια όρασης). Ο 21χρονος Γκουστάβο Γκατίσα Βιγιαροέλ επίσης έχασε πλήρως την όρασή του. Η διαδήλωση της Πέμπτης ανέδειξε το ζήτημα των ανθρώπων που από την αστυνομική βία αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. Χιλιάδες επίσης εξακολουθούν να είναι οι κρατούμενοι.

Η κυβέρνηση Πινιέρα από μετρήσεις της κοινής γνώμης αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά απόρριψης (82% έδειξε η τελευταία δημοσκόπηση), ενώ οι οργανώσεις που κινητοποιούνται καλούν σε ουσιαστικό διάλογο για τα ζητήματα που αφορούν τις συνθήκες διαβίωσης, δουλειάς, αμοιβών, στην ανάγκη για υποδομές, για δωρεάν Υγεία, Παιδεία και αλλαγή του Συντάγματος, που κρατάει από την περίοδο της δικτατορίας του Πινοσέτ, με Συντακτική Συνέλευση εκλεγμένη από το λαό, απορρίπτοντας τους ελιγμούς της κυβέρνησης για αναθεώρηση του Συντάγματος που συμφώνησε με κάποια κόμματα (εκτός του ΚΚ Χιλής).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο(2021-05-04 00:00:00.0)
Νέες μαζικές λαϊκές συγκεντρώσεις(2020-01-23 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα(2019-12-14 00:00:00.0)
Μαζική συμμετοχή και στη νέα γενική απεργία(2019-12-05 00:00:00.0)
Δολοφονία από την αστυνομία ο θάνατος του 18χρονου φοιτητή(2019-11-29 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις εργαζομένων(2019-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ