Σάββατο 30 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 1 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Διαδηλώσεις κατά της αναγνώρισης των ισραηλινών εποικισμών από τις ΗΠΑ

Ενώ εντείνεται η βιαιότητα του Ισραήλ, που κατεδάφισε ακόμη πέντε σπίτια Παλαιστινίων

Τέσσερα σπίτια κατεδαφίστηκαν στο χωριό Μπεΐτ Καχίλ κοντά στη Ραμάλα

Copyright 2019 The Associated

Τέσσερα σπίτια κατεδαφίστηκαν στο χωριό Μπεΐτ Καχίλ κοντά στη Ραμάλα
ΡΑΜΑΛΑ.--

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν την περασμένη Τρίτη στη Δυτική Οχθη ενάντια στην πρόσφατη διακήρυξη των ΗΠΑ που αναγνωρίζει τους ισραηλινούς εποικισμούς ως συμβατούς με το Διεθνές Δίκαιο, δίνοντας ακόμη περισσότερο «αέρα στα πανιά» της βίαιης κατοχής του Ισραήλ. Η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί σε άλλες κινήσεις των ΗΠΑ υπέρ του Ισραήλ - έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή - όπως η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και της κυριαρχίας του Ισραήλ επί των συριακών Υψιπέδων του Γκολάν.

Σε Ραμάλα, Ναμπλούς, Τουλκάρμ, Βηθλεέμ και Χεβρώνα, οι Παλαιστίνιοι συμμετείχαν μαζικά στη «μέρα οργής», καίγοντας αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες. Ο ισραηλινός στρατός είχε ενισχύσει τις δυνάμεις του στη Δυτική Οχθη ενόψει των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, ενώ συνόδευσε λεωφορεία γεμάτα με φανατικούς Ισραηλινούς εποίκους στη Ναμπλούς, προκαλώντας αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις με Παλαιστίνιους.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες επιτέθηκαν στο πλήθος σε διάφορα σημεία με δακρυγόνα και σφαίρες καουτσούκ, με αποτέλεσμα περίπου 26 Παλαιστίνιοι να τραυματιστούν, ενώ τουλάχιστον δέκα φυλακίστηκαν.

Την επόμενη μέρα συνεχίστηκαν οι ισραηλινές βιαιότητες, με τον στρατό να κατεδαφίζει τα σπίτια τεσσάρων Παλαιστινίων που φέρεται να εμπλέκονται στη θανατηφόρα επίθεση με μαχαίρι εναντίον ενός 19χρονου Ισραηλινού στρατιώτη στη Δυτική Οχθη τον περασμένο Αύγουστο, οι οποίοι βρίσκονται στη φυλακή. Επίσης, κατεδαφίστηκε σπίτι Παλαιστίνιου στα βόρεια της κατεχόμενης πόλης Ναμπλούς, του οποίου οι ισραηλινές αρχές δεν χορηγούν οικοδομική άδεια, όπως και σε όλους τους Παλαιστίνιους. Στη διάρκεια των κατεδαφίσεων ξέσπασαν συγκρούσεις, με Παλαιστίνιους να ρίχνουν πέτρες εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών που περιφρουρούσαν τις μπουλντόζες, για να δεχτούν επίθεση με δακρυγόνα. Κινητοποιήσεις είχαν προγραμματιστεί και για την Παρασκευή.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org