Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Να προχωρήσει άμεσα ο χαρακτηρισμός της ΠΥΡΚΑΛ ως ιστορικού τόπου

Να μην επεκταθούν τα ΕΛΠΕ στο χώρο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ελευσίνας, τονίζοντας ότι η ΠΥΡΚΑΛ είναι κομμάτι της βιομηχανικής κληρονομιάς της Ελευσίνας και πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού της πόλης.

Το θέμα της ΠΥΡΚΑΛ επανήλθε στην επικαιρότητα, όταν η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει, σημείωσε ότι «το θέμα της ΠΥΡΚΑΛ θα επανέλθει πολύ γρήγορα στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων». Χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι η ΠΥΡΚΑΛ πωλήθηκε στα ΕΛΠΕ το 2017 από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Για το θέμα της ΠΥΡΚΑΛ είχε συνεδριάσει το ΚΣΝΜ και τον Ιούνη του 2019 εισηγήθηκε να κηρυχθεί η ΠΥΡΚΑΛ ιστορικός τόπος και διατηρητέα τα 12 από τα 134 κτίριά της. Η πρώην υπουργός Πολιτισμού Μ. Ζορμπά υπέγραψε την απόφαση παραμονή των εκλογών, αλλά δεν δημοσιεύτηκε ποτέ στην «Εφημερίδα της κυβερνήσεως», καθώς μεσολάβησαν οι εκλογές. Μάλιστα, πριν από 3 μέρες, η Λ. Μενδώνη στη Βουλή ανάφερε ότι τα ΕΛΠΕ (νέος ιδιοκτήτης της ΠΥΡΚΑΛ) κατέθεσαν ένσταση κατά της κήρυξης του χώρου σε ιστορικού τόπου.

Τις διαχρονικές ευθύνες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει στην ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ελευσίνας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η ξεκάθαρη μεθόδευση για τον μη χαρακτηρισμό της ΠΥΡΚΑΛ σε ιστορικού τόπου από τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ είναι ξεκάθαρο ότι συσχετίζεται άμεσα με τα συμφέροντα των ΕΛΠΕ. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι προσπαθούν να επαναφέρουν τη συμφωνία με την προηγούμενη δημοτική αρχή που στηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία γινόταν πρόταση για παραχώρηση στον δήμο κάποιων στρεμμάτων στο βόρειο τμήμα της ΠΥΡΚΑΛ, για μόλις 10 χρόνια και τα οποία θα καθαρίζονταν από όλα τα υφιστάμενα κτίρια, για να επιστρέφονταν έπειτα ξανά στην εταιρεία! Ταυτόχρονα, όλος ο υπόλοιπος χώρος θα αξιοποιούνταν από τα ΕΛΠΕ ως χώρος "βιομηχανικής χρήσης μικρής και μεσαίας όχλησης", ξεκάθαρη επέκταση δηλαδή της λειτουργίας των διυλιστηρίων! Θέλουν να φτάσουν δίπλα στα σπίτια μας, δίπλα στο μπλόκο, τα φουγάρα τους να "ακουμπήσουν" τις εργατικές κατοικίες. Τεράστια ευθύνη βέβαια για την κατάσταση αυτή έχουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες παρέδωσαν ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της πόλης στα ΕΛΠΕ».

Συνεχίζοντας, η ανακοίνωση αναφέρει: «Μπροστά στην κερδοφορία τους τα ΕΛΠΕ, αλλά και όλοι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν σταματούν πουθενά! Είναι πρόθυμοι να καταστρέψουν κτίρια πολύ μεγάλης βιομηχανικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Είναι πρόθυμοι να αλλοιώσουν ανεπανόρθωτα έναν τόπο ιστορικής μνήμης για την πόλη την Ελευσίνας, έναν τόπο που οι οικογένειες της Ελευσίνας θρήνησαν θύματα σε εργατικά ατυχήματα. Για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους, συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών, αφού σε περίπτωση γενικευμένου βιομηχανικού ατυχήματος δεν υπάρχουν οι αναγκαίες νεκρές ζώνες μεταξύ των βιομηχανιών και του οικιστικού συνόλου, ενώ ταυτόχρονα μεθοδεύουν τη δημιουργία αγωγού μεταφοράς καυσίμων, ο οποίος θα περνάει κάτω από την πόλη και θα ενώνει τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο».

Καλεί το λαό της Ελευσίνας να απαιτήσει:

«Να διατηρηθεί ως έχει η απόφαση της Επιτροπής Νεωτέρων Μνημείων και να προχωρήσει άμεσα ο χαρακτηρισμός της ΠΥΡΚΑΛ ως ιστορικού τόπου.

Να αποτελεί η ΠΥΡΚΑΛ "νεκρή ζώνη" μεταξύ της Ελευσίνας και των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ.

Να δοθεί ο χώρος της ΠΥΡΚΑΛ στο λαό της Ελευσίνας για την κάλυψη των αναγκών του σε πράσινο και για την πρόσβασή του στο παραλιακό μέτωπο.

Να προχωρήσει η αποτύπωση των τεράστιων κτιριακών αποθεμάτων που βρίσκονται μέσα στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ και αποτελούν σημαντικότατη αρχιτεκτονική και βιομηχανική κληρονομιά για την πόλη της Ελευσίνας.

Καμία επέκταση των ΕΛΠΕ μέσα στην έκταση της ΠΥΡΚΑΛ.

Καμία σκέψη για τη δημιουργία αγωγού μεταφοράς καυσίμων που θα διέρχεται μέσα από την πόλη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εργατικό «ατύχημα» στη Λάρισα(2020-08-11 00:00:00.0)
Κάλεσμα αγώνα ενάντια στη ρύπανση των ΕΛΠΕ και για αναβάθμιση των δομών Υγείας(2020-07-15 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις με αιχμή τη ρύπανση και τη δυσοσμία των ΕΛΠΕ(2020-02-29 00:00:00.0)
Σε «θάλαμο αερίων» έτοιμο να εκραγεί ζουν δεκάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες(2020-02-22 00:00:00.0)
Μια ανάσα από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ(2008-08-08 00:00:00.0)
Αμετακίνητοι για την επέκταση στην Ελευσίνα(2008-05-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ