Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δίνουμε τη μάχη, κρατάμε ζωντανή την ελπίδα φωτίζοντας την προοπτική για τον λαό μας

Αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στη συνεστίαση της ΤΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλοι και φίλες,

Και δω στην Ηπειρο, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, δίνουμε τη μάχη παντού σε κάθε πόλη και χωριό, σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, στα σχολεία και τις σχολές, για να δυναμώσουν η συλλογική δράση, ο αγώνας, η διεκδίκηση για τα αυτονόητα, για όλα αυτά που μπορεί και πρέπει σήμερα να έχει ο λαός μας για να ζήσει.

Δίνουμε τη μάχη για να μην μπει ο λαός μας κάτω από τη σημαία των στόχων του κεφαλαίου, να βγει μπροστά, να βάλει στο επίκεντρο τις δικές του πραγματικές ανάγκες, τα δικά του δικαιώματα. Να σηκώσει τη δική του σημαία, να περπατήσει τον δικό του δρόμο, για να πάρει αυτός την εξουσία. Εδώ βρίσκεται η ελπίδα, η προοπτική για το λαό.

Κρατάμε ζωντανή την ελπίδα, υπολογίζοντας ότι βρισκόμαστε μπροστά σε νέα προβλήματα, ότι η κατάσταση είναι σύνθετη και δύσκολη, εξακολουθεί να σηματοδοτείται από τις αντεπαναστατικές ανατροπές.

Φωτίζουμε την προοπτική για το λαό μας, παίρνοντας υπόψη πως υπάρχει συνολικό πισωγύρισμα, παραμένει ο αρνητικός συσχετισμός δυνάμεων. Και σε αυτές τις συνθήκες, συνθήκες οικονομικών κρίσεων, φουντώνουν οι ανορθολογικές και αντιδραστικές θεωρίες, ο συντηρητισμός και οι αυταπάτες, έως και ξαναβγαίνουν από το αυγό του φιδιού φασιστικά μορφώματα και κόμματα.


Ομως, απ' την άλλη, υπάρχει ένα σημαντικό δεδομένο. Είναι η ύπαρξη του Κόμματός μας, του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, με τον επαναστατικό του χαρακτήρα, με επιρροή στο κίνημα και τις λαϊκές μάζες, με κύρος στο διεθνές κίνημα.

Είναι το ΚΚΕ που έχει μπει στον δεύτερο αιώνα του και με την επαναστατική στρατηγική του φωτίζει τη μόνη προοπτική για το λαό, την εργατική εξουσία. Με την 100χρονη πείρα μας και με πολύτιμα εφόδια τις επεξεργασίες, τα συμπεράσματά μας, γινόμαστε ακόμα πιο ικανοί, με ισχυρούς δεσμούς στις εργατικές - λαϊκές δυνάμεις, πιο ικανοί να δουλεύουμε με την πολιτική μας.

Το άδικο φορολογικό σύστημα γίνεται ακόμα πιο αντιλαϊκό

Ηδη ο λαός μας έχει αρκετά δείγματα, για να καταλάβει τι σημαίνει γι' αυτόν και τα παιδιά του η υλοποίηση των δεσμεύσεων της ΝΔ ως κυβέρνησης. Γιατί η μείωση φόρων, η προσέλκυση επενδύσεων και η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας, που έκαναν σημαία τους προεκλογικά η ΝΔ και ο Μητσοτάκης, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η υλοποίηση της αντιδραστικής πολιτικής για λογαριασμό του κεφαλαίου, η οποία πάει χέρι - χέρι με την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής.

Αλήθεια, για ποια μείωση των φόρων μιλάει η κυβέρνηση της ΝΔ; Γιατί το φορολογικό της νομοσχέδιο, που η ίδια ονομάζει «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο», το μόνο που κάνει είναι να μετατρέπει όλο και περισσότερο τη φορολογία σε μέσο εξυπηρέτησης των επιδιώξεων των επιχειρηματικών ομίλων.


Κι ενώ ήδη υπάρχουν ειδικά φορολογικά καθεστώτα, δηλαδή φοροαπαλλαγές κι άλλα προνόμια ευνοϊκά για κλάδους της οικονομίας όπως είναι οι εφοπλιστές, ενώ ήδη οι μεγάλες επιχειρήσεις συμμετέχουν μόνο κατά 7% στο σύνολο των φορολογικών εσόδων, τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να τους μειώσει κι άλλο τους φορολογικούς συντελεστές από το 28% στο 24% και για τα διανεμόμενα κέρδη από το 10% στο 5%!!!

Οι όποιες παρεμβάσεις για τα λαϊκά εισοδήματα επιχειρούν να νομιμοποιήσουν στη λαϊκή συνείδηση ένα άδικο φορολογικό σύστημα, το οποίο γίνεται ακόμα πιο αντιλαϊκό, αφού τελικά οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα θα συνεχίζουν να πληρώνουν το 93% των φορολογικών εσόδων, θα συνεχίζουν δηλαδή να ματώνουν και σε συνθήκες καπιταλιστικής ανάκαμψης για τα κέρδη των λίγων, των εκμεταλλευτών.

Μια επιπλέον απόδειξη είναι ο ίδιος ο κρατικός προϋπολογισμός, όπου, ενώ τα φορολογικά έσοδα προβλέπεται να είναι αυξημένα κατά 800 εκατ. ευρώ το 2020, οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν 550 εκατ. ευρώ λιγότερο από το 2019, παρά το γεγονός ότι θα έχουν περισσότερα κέρδη.

Ποιος θα πληρώσει για άλλη μια φορά το μάρμαρο; Η εργατική τάξη, ο λαός. Που όχι μόνο θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσει τα αυξημένα φορολογικά έσοδα, θα πληρώσει και για την Υγεία, την Πρόνοια, την Παιδεία, αφού οι κρατικές δαπάνες παραμένουν παγωμένες, ενώ οι ελλείψεις σε υποδομές και πάνω απ' όλα σε προσωπικό είναι πολύ μεγάλες.

Και όλα αυτά σε συνθήκες ανάπτυξης, όπου θα έχουμε έκρηξη επενδύσεων, όπως λέει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Γι' αυτό η ΝΔ νομοθετεί ό,τι συμφέρει το μεγάλο κεφάλαιο και τις επενδύσεις του. Και οι καπιταλιστές για τις επενδύσεις τους δεν έχουν ανάγκη μόνο από ενισχυμένη κρατική χρηματοδότηση και διαφόρων ειδών διευκολύνσεις, θέλουν και το πεδίο ελεύθερο, απαλλαγμένο από κάθε εμπόδιο, όπως είναι η συνδικαλιστική δράση, τα εργατικά σωματεία.

Γι' αυτό και η ΝΔ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια νέα μορφή καταστολής του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος, με ωμή παρέμβαση του κράτους στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Καταστολή του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος είναι οι Ενώσεις Προσώπων, αυτό το κρατικό εργαλείο που μπαίνει στην υπηρεσία των εργοδοτών, για να τσακιστούν οι μισθοί, να γενικευτεί η ευελιξία.

Κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι ο νόμος Βρούτση της ΝΔ, που διατήρησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και προβλέπει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από τον υπουργό, ο οποίος πλέον έχει εν λευκώ εξουσιοδότηση να μην αφήσει τίποτε όρθιο.

Στόχος τους οι εξαιρέσεις από τις ελάχιστες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας να γίνουν ο κανόνας, δηλαδή επέκταση παντού των ειδικών οικονομικών ζωνών, δηλαδή εργατικά γκέτο παντού.

Εχουν, μάλιστα, το θράσος να βαφτίζουν «δημοκρατία» τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. Από πού κι ως πού θεωρείται δημοκρατία να έχει το υπουργείο Εργασίας το μητρώο των συνδικαλιστικών οργανώσεων, λες και είναι παράρτημα της Ασφάλειας;

Από πού κι ως πού είναι δημοκρατία η κρατική παρέμβαση στη λειτουργία των συνδικάτων; Ο έλεγχος των σωματείων από κυβέρνηση και εργοδότες; Από πού κι ως πού είναι δημοκρατία η κήρυξη απεργίας με ηλεκτρονική ψηφοφορία, όπου οι εργάτες ούτε δεσμούς θα έχουν μεταξύ τους, ούτε θα συζητούν συλλογικά, ούτε από κοινού θα αποφασίζουν να οργανώνουν τις απεργίες τους, τις κινητοποιήσεις τους;

Ολα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο παρά καταστολή της συνδικαλιστικής δράσης, φακέλωμα των αγωνιστικών διαθέσεων, των σωματείων. Και οι εργάτες εδώ στα Γιάννενα, στην Ηπειρο, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, μπορούν με τον μαζικό, ενωτικό, ταξικό τους αγώνα να τους χαλάσουν τα σχέδια, να διεκδικήσουν σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στη συλλογική οργάνωση και πάλη.

Το Ασφαλιστικό της ΝΔ συνέχεια του νόμου Κατρούγκαλου

Εχουμε πει πολλές φορές και θα το επαναλάβουμε πως η ΝΔ πιάνει το νήμα της αντιλαϊκής πολιτικής από κει που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει. Αυτό έκανε με τις διευκολύνσεις, τα προνόμια και τις μειώσεις φόρων στο κεφάλαιο, αυτό κάνει με τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, με το χτύπημα της απεργίας, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Αυτό ετοιμάζεται να κάνει τώρα και με το νέο Ασφαλιστικό.

Η ΝΔ έρχεται να εφαρμόσει και όχι να ακυρώσει τον νόμο Κατρούγκαλου, τον νόμο - «λαιμητόμο» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, να ολοκληρώσει το έγκλημα στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Γιατί το κυβερνητικό σχέδιο είναι σχέδιο συνολικής ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος, έτσι ώστε η Κοινωνική Ασφάλιση από κοινωνικό δικαίωμα να μετατρέπεται σε «επένδυση» και ατομικό ρίσκο.

Τι σχεδιάζουν; Οι εργαζόμενοι να υποχρεώνονται για όλη τη ζωή τους να πληρώνουν ατέλειωτες εισφορές από το μισθό τους ή ακόμα και φόρους, όπως δηλαδή κάνουν και έκαναν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά στο τέλος δεν θα γνωρίζουν τι θα πάρουν και αν θα πάρουν σύνταξη.

Γιατί οι παράμετροι που μπαίνουν σχετίζονται με την επένδυση αυτών των εισφορών και τις αποδόσεις που αυτή θα δίνει και θα εξαρτάται από τη γενικότερη πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας, της κερδοφορίας του κεφαλαίου, αλλά και της λεγόμενης «δημοσιονομικής σταθερότητας», με βάση τους δείκτες της ΕΕ, του ΔΝΤ και των «θεσμών».

Εδώ είμαστε και θα τα συζητήσουμε. Ομως, αυτό που κυρίως θέλουμε τώρα να συζητήσουμε με τους εργάτες, τους άνεργους, τους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, αλλά και τα νέα παιδιά που δεν ξέρουν τι θα πει Κοινωνική Ασφάλιση, είναι πως η σύνταξη, η υγεία, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι σοβαρά πράγματα. Το κράτος πρέπει να εγγυάται αυτό το δικαίωμα σε όλους. Δεν είναι εμπόρευμα να πωλείται. Εδώ μιλάμε για τη ζωή μας.

Γι' αυτό και η δική μας αντίληψη δεν αντιμετωπίζει το Ασφαλιστικό ως κόστος. Γι' αυτό χρειάζεται άλλη οικονομία, άλλη κοινωνία, που δεν θα φρενάρει, αλλά θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες.

Γιατί οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να ζήσουν περισσότερα χρόνια στα γεράματά τους εκτός παραγωγής, να ζήσουν ελεύθεροι, χωρίς το βραχνά της εργοδοτικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης, να ξεκουραστούν και να διαθέσουν το χρόνο τους όπως αυτοί επιθυμούν. Κι όχι όπως επιθυμούν οι καπιταλιστές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, που προσπαθούν να επιβάλουν την απασχόληση μέχρι τα βαθιά γηρατειά, με το βάρβαρο επιχείρημα της «ενεργού γήρανσης», που επιβάλλει η ΕΕ.

Γι' αυτό αγωνιζόμαστε για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, για την οικοδόμηση ενιαίου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, που περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας.

Το εργατικό και το φοιτητικό κίνημα θα απαντήσουν στον αυταρχισμό

Ολα αυτά που συζητάμε συνθέτουν την αντιδραστική κυβερνητική πολιτική, η οποία επιβάλλεται με ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής, όπως αποδεικνύουν και τα πρόσφατα έργα της κυβέρνησης της ΝΔ.

Οι Ποινικοί Κώδικες που ενσωματώνουν αντιδραστικούς θεσμούς, διευρύνουν τις διατάξεις του «τρομονόμου», ώστε να μπορεί να χαρακτηριστεί τρομοκρατική πράξη οποιοδήποτε απλό αδίκημα, οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, που θέλουν να βάλουν στον ηλεκτρονικό γύψο το εργατικό κίνημα, αλλά και η παραβίαση του ασύλου και η επίθεση των ΜΑΤ σε φοιτητές που διαμαρτύρονταν για το lock out στην ΑΣΟΕΕ.

Κι όλα αυτά αυτήν την περίοδο, που χιλιάδες φοιτητές - όπως και δω στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων - γεμίζουν τα αμφιθέατρα, συζητάνε συλλογικά και αποφασίζουν κινητοποιήσεις για το κόστος σπουδών που μεγαλώνει, για τα πτυχία που μπαίνουν στην κορνίζα, για τις ελλείψεις στη στέγαση, στις υποδομές.

Απορρίπτουν τα παραμύθια ότι έχουν δήθεν να λαβαίνουν από μια ανάπτυξη, από την οποία έχουν να κερδίσουν μόνο οι λίγοι, κάποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Ολα αυτά, βεβαίως, μαζί με το κλίμα αστυνομοκρατίας, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προετοιμασία των επιτελείων του άδικου εκμεταλλευτικού συστήματος, που ξέρουν ότι η αδικία γεννά την αμφισβήτηση, την αγανάκτηση και την οργή. Που μπορεί, αν γίνει συλλογική οργάνωση και πάλη, αν συναντηθεί με την ανατρεπτική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, να τους πάρει και να τους σηκώσει.

Αυτοί λοιπόν παίρνουν τα μέτρα τους και εμείς τα δικά μας! Το εργατικό κίνημα, το φοιτητικό κίνημα θα απαντήσουν στον αυταρχισμό και την καταστολή.

Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στο κουβάρι της συμμετοχής στα σχέδια των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Το πόσο επικίνδυνη είναι για το λαό μας η εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ομολόγησε η κυβέρνηση της ΝΔ, με τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, ο οποίος απευθυνόμενος στον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, λέει πως «πολεμήσαμε στο πλάι των ΗΠΑ, οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε, και αυτό θα γίνει επίσης και στο μέλλον»!

Καταλαβαίνει κανείς πού είναι ικανή να φτάσει η ελληνική κυβέρνηση για τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, δηλαδή σε νέες «Κορέες» και ιμπεριαλιστικές εκστρατείες για να κάνει πράξη τον στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης, δηλαδή της αναβάθμισης των συμφερόντων των μονοπωλίων της χώρας.

Αυτό το κουβάρι της ενεργού συμμετοχής στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που άνοιξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει να το ξετυλίγει η κυβέρνηση της ΝΔ, ρίχνοντας στη φωτιά τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη, η ΝΔ είναι υποχρεωμένη να τον ξεπεράσει.

Γι' αυτό τώρα να δυναμώσει η πάλη:

Ενάντια στη Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Για την άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις. Για να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Για να μη μεταφερθούν στον Αραξο ή αλλού πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ. Για να επιστρέψουν εδώ και τώρα όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν σε αποστολές των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ εκτός συνόρων. Για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με τον λαό αφέντη στον τόπο του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ασφαιρα πυρά για να κρύψουν την αντιλαϊκή πολιτική(2010-04-15 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2010-03-02 00:00:00.0)
Εχεις τη δύναμη(2009-12-30 00:00:00.0)
Καθρέφτης της στρατηγικής του η πολιτική της ΝΔ(2009-09-10 00:00:00.0)
Δικομματικό το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας(2008-10-23 00:00:00.0)
Τι.... πρέπει να κάνει η Κομισιόν(2000-06-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ