Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Διεκδικεί μεγαλύτερο ρόλο στους όρους διεύρυνσης της ΕΕ

Θέλει πιο «βαθμιαίες» και πιο «αυστηρές» ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις υποψήφιες χώρες

Τα παζάρια στην ΕΕ είναι σύνθετα, καθώς παίζονται τα συμφέροντα των αστικών τάξεων σε κάθε χώρα

Eurokinissi

Τα παζάρια στην ΕΕ είναι σύνθετα, καθώς παίζονται τα συμφέροντα των αστικών τάξεων σε κάθε χώρα
ΠΑΡΙΣΙ.--

Την προσπάθειά του να αποκτήσει ισχυρότερο ρόλο και λόγο στους όρους λειτουργίας αλλά και διεύρυνσης της ΕΕ δυναμώνει το γαλλικό κεφάλαιο, που προωθεί σειρά προτάσεων για την αναμόρφωση της ενταξιακής πορείας όποιας χώρας υποβάλλει αίτηση να γίνει μέλος της ΕΕ.

Στον απόηχο των έντονων αντιδράσεων που προκάλεσε το γαλλικό «βέτο» στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, η Γαλλίδα υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Αμελί ντε Μονσαλέν, συμμετείχε στην προχτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες και έθεσε τους άξονες των γαλλικών προτάσεων.

Ουσιαστικά, το Παρίσι προτείνει μια αυστηροποίηση της ενταξιακής διαδικασίας που ήδη προβλέπεται, και μια στενότερη σύνδεση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που η ΕΕ ιεραρχεί για το μεγάλο κεφάλαιο, με τα οφέλη που κάθε υποψήφια χώρα - μέλος θα αποκομίζει κατά την πορεία προσέγγισής της με την Ευρωένωση.

Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν σε ευρωπαϊκά και ελληνικά ΜΜΕ, οι γαλλικές προτάσεις εστιάζουν στην ανάγκη η διαδικασία διεύρυνσης να γίνει «πιο σταδιακή και προτρεπτική», πιο «βαθμιαία» και πιο «αυστηρή».

Μεταξύ άλλων, η Γαλλία εκτιμά ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί ακόμα περισσότερο ότι, όταν ξεκινήσει η ενταξιακή διαπραγμάτευση με ένα κράτος - μέλος, δεν σημαίνει ότι θα αποκλείεται η διακοπή της, αν εκείνο δεν ικανοποιεί τα κριτήρια ένταξής του. Στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο ισχύει ήδη, τουλάχιστον σε ένα βαθμό, όπως δείχνει π.χ. η σχεδόν 20χρονη ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, που στην παρούσα φάση έχει «παγώσει» και ενώ και οι δύο πλευρές επιχειρηματολογούν για την ανάγκη «επαναδιαπραγμάτευσης» της σχέσης τους (Αγκυρας - Βρυξελλών), αναγνωρίζοντας ότι ίσως τελικά δεν είναι το πιο συμφέρον σενάριο η κανονική ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι η Γαλλία φέρεται να επιμένει ότι η ένταξη νέων χωρών θα μπορέσει να προχωρήσει μόνο αφού η ΕΕ έχει «μεταρρυθμιστεί», παραπέμποντας στο ευρύτερο πλαίσιο αλλαγών της ΕΕ που προωθεί το γαλλικό μεγάλο κεφάλαιο, ειδικά μετά την εκλογή Μακρόν (Μάης 2017) και ενώ ο ανταγωνισμός του με το γερμανικό κεφάλαιο οξύνεται, παρά την αναγνώριση της γαλλογερμανικής συνεργασίας ως βασικού μοχλού ενίσχυσης της ΕΕ.

Σε σχετικό έγγραφο που διακινεί η γαλλική κυβέρνηση με τις προτάσεις της, αναφέρεται - σύμφωνα πάντα με τις διαρροές - ότι «Αλβανία, Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία και Μαυροβούνιο ανήκουν ιστορικά, πολιτιστικά και γεωγραφικά στην Ευρώπη», όμως «οι βαθιές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές που απαιτούνται για μια μελλοντική ένταξη στην ΕΕ παραμένουν πολύ αργές και τα οφέλη για τους πολίτες των υποψήφιων χωρών παραμένουν ανεπαρκή».

Διπλωματική πηγή της γαλλικής κυβέρνησης σχολίαζε ότι η σημερινή ενταξιακή διαδικασία περιλαμβάνει 35 κεφάλαια διαπραγματεύσεων, αλλά οι υποψήφιες χώρες τείνουν να περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή για να ξεκινήσουν τις πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Αντί για τα 35 κεφάλαια, το Παρίσι προτείνει 7 θεματικές ενότητες, με μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες να υλοποιούν διαδοχικά, ενώ ανάλογα με την πορεία υλοποίησης θα αποκτούν πρόσβαση και σε αντίστοιχα προγράμματα, θεσμούς, συνεργασίες με την ΕΕ. Οι ενότητες προβλέπεται να είναι: «Κράτος δικαίου, εκπαίδευση και έρευνα, εργασία και κοινωνικά θέματα, κοινή αγορά, γεωργία και αλιεία, εξωτερικές υποθέσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ