Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
«Χαμηλές προσδοκίες» για τη συνάντηση στο Βερολίνο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο «αντιπρόεδρος» της κατοχικής κυβέρνησης και «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, δήλωσε ότι δεν μπορεί να έχει πολλές ελπίδες για την τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο (την επόμενη Δευτέρα, 25/11) και ξεχώρισε ότι στην τελευταία έκθεσή του και ο γγ του ΟΗΕ «κάνει σωστή διαπίστωση ότι οι δύο πλευρές δεν καταλαβαίνουν το ίδιο πράγμα». Ο Οζερσάι επέκρινε ξανά την «ελληνοκυπριακή πλευρά» ότι έχει υποχωρήσει στο θέμα του διαμοιρασμού της εξουσίας, όπως και ότι απέρριψε την πρόταση που η «τουρκοκυπριακή πλευρά» επανέφερε τον περασμένο Ιούλη για σύσταση κοινής επιτροπής που θα ασχοληθεί με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου της Κύπρου. «Οταν οι συνθήκες είναι έτσι, πώς περιμένετε ότι θα συναντηθούμε και θα έχει αποτέλεσμα;», αναρωτήθηκε ο Οζερσάι.

Πάντως, εκτίμησε ότι η συνάντηση στο Βερολίνο θα έχει νόημα και θα είναι επωφελής, αν συζητηθούν εναλλακτικές για το θέμα της Ενέργειας, όπως και αν συζητηθούν ποιοι είναι οι λόγοι αποτυχίας κατάληξης σε συμφωνία, καλώντας ουσιαστικά σε καλύτερη επεξεργασία των όρων διαπραγμάτευσης μιας συμφωνίας για το Κυπριακό.

Στο μεταξύ, η Ενέργεια βρέθηκε στο επίκεντρο και της συνάντησης που είχε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για ενεργειακά θέματα Φράνσις Φάνον. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε και η αξία του Ενεργειακού Φόρουμ που έγινε στην Αίγυπτο (Eastern Mediaterranean Gas Forum), ένα νέο σχήμα διακρατικής συνεργασίας ειδικά για τους υδρογονάνθρακες της Μεσογείου, στην τελευταία του συνάντηση πήρε μέρος και ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας, Ρικ Πέρι.

Τέλος, ενδιαφέρον είχαν χτεσινά ρεπορτάζ ελληνοκυπριακών ΜΜΕ σύμφωνα με τα οποία η Αθήνα έχει ενοχληθεί έντονα για την ακύρωση των προγραμματισμένων επαφών που θα είχε στην ελληνική πρωτεύουσα η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, που - σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - επικαλέστηκε λόγους υγείας και επέλεξε να προχωρήσει σε τηλεδιάσκεψη με το ελληνικό ΥΠΕΞ. Οι ίδιες πληροφορίες συνδέουν την ακύρωση της επίσκεψης Λουτ με την απροθυμία του τουρκικού ΥΠΕΞ να έχει επαφές μαζί της στην παρούσα φάση, ενώ αναφέρουν ακόμα ότι η Λουτ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να είναι πιο διαλλακτική στο ζήτημα των εγγυήσεων, ώστε να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί και την Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ