Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ξεκάθαρη καταδίκη της καταστολής κόντρα στην αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση

Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής τοποθετήθηκε ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του Κόμματος

Την ξεκάθαρη καταδίκη του εξέφρασε, χτες, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής για την επέμβαση της αστυνομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ), με αφορμή την «άστοχη και ακατανόητη για μας» απόφαση της Πρυτανείας για κλείσιμο της σχολής και τα «όσα ακολούθησαν για την παραβίαση του ασύλου από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, αστυνομική εισβολή με την οποία οι αστυνομικές δυνάμεις στράφηκαν ενάντια σε φοιτητές που αντιδρούσαν στο κλείσιμο της σχολής από την Πρυτανεία».

Ο Γ. Δελής επισήμανε ότι «δεν είναι τυχαίος ο χρόνος όλων αυτών των γεγονότων. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν παρήγορα σημάδια αναζωογόνησης του φοιτητικού κινήματος και για τους φοιτητές αλλά και ευρύτερα για το λαϊκό κίνημα».

Ειδικά για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που επιχείρησε να οικειοποιηθεί τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, σημείωσε ότι «δεν ξέρω πόσο απύθμενο μπορεί να είναι το πολιτικό θράσος ενός χώρου, που δεν δίστασε παρόμοιες φοιτητικές κινητοποιήσεις να τις αντιμετωπίσει με χημικά και άγρια καταστολή». Κάνοντας λόγο για το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου για τα πανεπιστήμια που είχε βγει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμισε ότι «εξομοίωνε τη φοιτητική δράση και τις φοιτητικές κινητοποιήσεις και τις ενέτασσε στα ζητήματα παραβατικότητας των ΑΕΙ, δίπλα στη διακίνηση των ναρκωτικών», ενώ προέβλεπε την αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων διεκδικητικού χαρακτήρα, πρόσκαιρων καταλήψεων κ.ο.κ.

Στη συζήτηση στην Επιτροπή είχε προηγηθεί μια αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ, με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ σε μοιρασμένους ρόλους.

Η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, εξαπέλυσε μύδρους κατά του πρώην κυβερνώντος κόμματος ότι «υπέθαλπε» παραβατικά φαινόμενα και πως για τον ΣΥΡΙΖΑ το να βρίσκει κανείς στο πανεπιστήμιο κουκούλες, λοστούς, πέτρες κ.ο.κ., «είναι κοινωνικό φαινόμενο μπαχαλάκηδων», όμως για τη ΝΔ είναι φαινόμενο «απαράδεκτο και καταδικαστέο» και αποτελεί «τρανή απόδειξη» ότι ο νόμος που πέρασε για την κατάργηση του ασύλου πρέπει να εφαρμοστεί.

«Η υπουργός δεν γνωρίζει από λαό και κίνημα», όμως στον ΣΥΡΙΖΑ «έχουμε μάθει να είμαστε εκεί και να υπερασπιζόμαστε δημοκρατικά δικαιώματα του λαού μας», απάντησε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής του Ν. Φίλης, λέγοντας ακόμα ότι «συμμετείχαμε στην κινητοποίηση (της Δευτέρας) γιατί θέλαμε να στείλουμε μήνυμα ότι δεν θα περάσει η αυταρχική υποτροπή», κ.ο.κ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής ανέδειξε στην παρέμβασή του ότι «ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει» στην εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με το πόρισμα Παρασκευόπουλου έστρωσε το δρόμο στη ΝΔ να θέλει να επιβάλει σήμερα στα πανεπιστήμια το δόγμα «νόμος και τάξη».

Οπως ανέφερε ο Γ. Δελής, τα πανεπιστήμια είναι στην επικαιρότητα και στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης αυτές τις μέρες, όμως «όχι για τη μόνιμη, χρόνια υποχρηματοδότηση που τα καταδικάζει να λειτουργούν στα όριά τους κυριολεκτικά. Οχι γιατί το κόστος των σπουδών γίνεται για πάρα πολλούς φοιτητές μεγάλο και για ορισμένους αξεπέραστο μάλιστα εμπόδιο για τις σπουδές τους (...) Οχι για την ελεεινή κατάσταση της φοιτητικής μέριμνας, ή επειδή το πτυχίο δεν διασφαλίζει συνήθως πρόσβαση στο επάγγελμα στις σπουδές πάνω στις οποίες έχει σπουδάσει κάποιος. Οχι γιατί οι πτυχιούχοι τρέχουν για πανάκριβα πιστοποιητικά, βρίσκουν εδώ κι εκεί κακοπληρωμένες δουλειές πολλές φορές του ποδαριού και βέβαια με ένα τείχος τεράστιο, πελώριο, ανασφάλειας μπροστά τους», αλλά «πρώτα με αφορμή τη δράση διαφόρων ομάδων με ύποπτο ρόλο, ομάδων άσχετων από φοιτητικούς συλλόγους που οι ενέργειές τους είναι βούτυρο στο ψωμί πραγματικά για την κρατική καταστολή».

Παρέμβαση του Θ. Παφίλη στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Σχετικά με το νέο απαράδεκτο γεγονός, που συνέβη χτες στην ΑΣΟΕΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επικοινώνησε με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριο Οικονόμου. Ο Θ. Παφίλης διαμαρτυρήθηκε έντονα προς την κυβέρνηση ότι είναι αδιανόητο τα ΜΑΤ να απαγορεύουν στους φοιτητές, μέλη της ΚΝΕ, να μοιράζουν τα φυλλάδιά τους και μάλιστα στο πεζοδρόμιο της σχολής και ζήτησε εξηγήσεις για το απαράδεκτο και πρωτοφανές αυτό γεγονός. Ο υφυπουργός ενημέρωσε τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ ότι θα εξετάσει το ζήτημα.

Στο μεταξύ, την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει την επιχείρηση «νόμος και τάξη» στα πανεπιστήμια και τις γειτονιές επιβεβαίωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, λέγοντας χαρακτηριστικά στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «τα πανεπιστήμια αποδίδονται στους φυσικούς τους χρήστες: Στους φοιτητές, στους εργαζόμενους, στους καθηγητές», τη στιγμή που οι επιθέσεις της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ έγιναν σε φοιτητές που αντιδρούσαν στο κλείσιμο του ιδρύματος! Ο Στ. Πέτσας ισχυρίστηκε ωμά ότι «δεν είναι θέμα επέμβασης της αστυνομίας σε πανεπιστήμια, είναι εφαρμογή του νόμου» περί κατάργησης του ασύλου!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερωτήματα για την ασφάλεια των κτιρίων των φοιτητικών εστιών(2023-04-07 00:00:00.0)
Η πρωτοφανής απόπειρα φίμωσης του ΚΚΕ δεν θα περάσει(2022-11-24 00:00:00.0)
Καταδικάζουν την ένταση της καταστολής(2020-02-27 00:00:00.0)
Υπερασπίζονται το άσυλο συνεχίζοντας τον αγώνα(2019-11-13 00:00:00.0)
Βολική αντιπαράθεση μακριά από τα μεγάλα προβλήματα των φοιτητών(2018-10-27 00:00:00.0)
«Στον αέρα» οι εστιακοί φοιτητές από Σεπτέμβρη!(2012-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ