Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Προσήλωση στις αντιδραστικές διεθνείς συμφωνίες που είναι η αιτία του εγκλωβισμού

Στην τήρηση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

INTIME NEWS

Την προσήλωση στη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, όπως και στον Κανονισμό του Δουβλίνου, που είναι οι βασικές αιτίες για τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, δήλωσε για άλλη μια φορά χτες η κυβέρνηση, διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα.

«Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τηρήσουμε την Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, αυξάνοντας τις επιστροφές και εφαρμόζοντας ταυτόχρονα τους υπόλοιπους άξονες της πολιτικής μας, με πρώτον (...) τη φύλαξη των συνόρων μας. Και αυτό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με σθεναρότητα», είπε χαρακτηριστικά. Στην ουσία, η κυβέρνηση υλοποιεί τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που οδηγεί σε αυτά τα αποτελέσματα.

Ο πυρήνας αυτής της αντιδραστικής στρατηγικής υλοποιείται: Με την απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, με βάση την οποία οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία θα γίνονται μόνο από τα ελληνικά νησιά των hot spots, με εξαίρεση τους λεγόμενους ευάλωτους, εξ ου και ο εγκλωβισμός τους εκεί.

Με τον αντιδραστικό Κανονισμό του Δουβλίνου και το αντίστοιχο ευρωενωσιακό πλαίσιο ασύλου, που θεωρεί τις χώρες πρώτης γραμμής (σαν την Ελλάδα) ως αυτόματα υπεύθυνες για τους αιτούντες άσυλο, απαγορεύοντας τις λεγόμενες δευτερογενείς μετακινήσεις, δηλαδή να μεταβούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους. Με τη στρατηγική του κεφαλαίου για ελεγχόμενη ροή όσων προσφύγων έχει ανάγκη το κεφάλαιο ως εργατική δύναμη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την ένταση της καταστολής ενάντια στους πρόσφυγες. Το σχέδιο της κυβέρνησης «είναι ξεκάθαρο. Περιλαμβάνει επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου, επιστροφές πολύ μεγαλύτερες από αυτές που είχαν γίνει μέχρι τώρα, κλειστές δομές (...) Δεν είναι θέμα μίας ημέρας ή μίας βδομάδας να αυξηθούν οι επιστροφές, όπως δεν είναι θέμα μίας ημέρας και μίας βδομάδας να έχουμε αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων (...) αλλά προχωρούμε σιγά - σιγά, όπως σας είπα και πριν, στην κατασκευή των κλειστών δομών», συνέχισε.

Στο μεταξύ, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισε πως δεν μπορούν να στερούνται τροφής και στέγης ή ρουχισμού οι αιτούντες άσυλο επειδή παραβίασαν τους κανόνες του κέντρου υποδοχής στο οποίο διαμένουν. Η απόφαση ήρθε αφού εξετάστηκε η υπόθεση ενός ανήλικου Αφγανού που έχει ζητήσει άσυλο στο Βέλγιο. Ο νεαρός αυτός έμενε σε κέντρο υποδοχής μεταναστών, αφού είχε υποβάλει αίτηση για την παροχή ασύλου. Εκεί ενεπλάκη σε έναν καβγά με άλλους ενοίκους διαφορετικών εθνικοτήτων. Στη συνέχεια ο διευθυντής του κέντρου τού στέρησε την υλική βοήθεια για 15 μέρες. Σε αυτό το διάστημα ο ανήλικος Αφγανός αναγκάστηκε να περνά τα βράδια του σε πάρκο των Βρυξελλών ή σε σπίτια φίλων του.

  • Λίγο μετά τις 10 το πρωί ολοκληρώθηκε η νέα χτεσινή επιχείρηση εκκένωσης σε υπό κατάληψη κτίριο στην οδό Μπουμπουλίνας στα Εξάρχεια, η οποία είχε ξεκινήσει στις 6.15. Συνολικά, στο υπό κατάληψη κτίριο στη συμβολή των οδών Μπουμπουλίνας και Μετσόβου έμεναν 138 πρόσφυγες, 66 άνδρες, 44 γυναίκες και 28 ανήλικοι. Ολοι οδηγήθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής για έλεγχο των εγγράφων τους.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org