Η Ελ. Μηλιαρονικολάκη με την Μ. Βίρβου |
Στην παρουσίαση παρευρέθηκε η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού.
Παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν στη μετακίνηση, η αίθουσα γέμισε από από ανθρώπους που με την παρουσία τους θέλησαν να τιμήσουν αυτόν τον σεμνό λαϊκό δημιουργό. Θέλησαν να τιμήσουν τον Κώστα Βίρβο, που αποτύπωσε στο στίχο του όλες τις ανησυχίες, τα όνειρα και τους πόθους των αδικαίωτων ανθρώπων του λαού μας. Τον άνθρωπο που ανανέωσε και εμπλούτισε τη θεματολογία, το ύφος και το περιεχόμενο του λαϊκού τραγουδιού.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Χάρις Αλεξίου, η οποία με μοναδικό τρόπο διάβασε στίχους του Κώστα Βίρβου, ο Κώστας Μπαλαχούτης, διευθυντής του μουσικού ηλεκτρονικού περιοδικού «Ογδοο», ο οποίος στάθηκε στη δεκαετία του '50, εκεί όπου ξεπροβάλλουν οι μεγάλοι δημιουργοί. Τότε ξεπροβάλλει και ο Βίρβος, ο οποίος έδωσε υπόσταση στην έννοια του στιχουργού, καθώς μέχρι τότε οι δισκογραφικές εταιρείες δεν ανέγραφαν ούτε καν τα ονόματά τους. Ο Βίρβος, σημειώθηκε χαρακτηριστικά, είχε και τον χαρακτήρα και την αγωνιστικότητα για να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Θέτοντας το ερώτημα «για ποιους γράφει ο Βίρβος;», ανέφερε ότι γράφει πολιτικό τραγούδι. Ο ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου διάβασε στίχους και λόγια του Κ. Βίρβου. Με λόγια από καρδιάς μίλησαν η συγγραφέας του βιβλίου και η Αναστασία Βίρβου, η άλλη κόρη του στιχουργού. Τον χαιρετισμό του Αγγελου Κότιου, πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιά, διάβασε ο Γιώργος Τσιχριτζής, καθηγητής του Πανεπιστημίου. Η καλλιτεχνική επιμέλεια και παρουσίαση ήταν του Γιάννη Τζουανόπουλου.
Η παρουσίαση του βιβλίου δέθηκε με ένα πολύ όμορφο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Ακούστηκαν ορισμένα μόνο από τα μεγάλα τραγούδια του Κ. Βίρβου. Τη σκηνή μοιράστηκαν νεότεροι ερμηνευτές με ερμηνευτές πρώτων εκτελέσεων. Ο Λάκης Χαλκιάς τραγούδησε τον «Δάσκαλο» από τον ανεπανάληπτο «Θεσσαλικό Κύκλο» σε μουσική του Γ. Μαρκόπουλου, ο Μανώλης Μητσιάς το «Σου 'χω έτοιμη συγγνώμη» σε μουσική Θόδωρου Δερβενιώτη και η Λιζέτα Νικολάτου τη «Γερακίνα», όπου είχε κάνει τα φωνητικά στην πρώτη εκτέλεση, στο πλευρό του Βασίλη Τσιτσάνη. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία του Γιώργου Μαργαρίτη, ο οποίος απέδωσε μοναδικά μεγάλες λαϊκές επιτυχίες του Κ. Βίρβου. Ξεχωριστή στιγμή ήταν και η παρουσίαση δύο τραγουδιών από την «Καταχνιά» του Χρήστου Λεοντή, ο οποίος έδωσε και το «παρών» στην εκδήλωση. Ωραία απέδωσαν τραγούδια του Κ. Βίρβου και οι νεότεροι ερμηνευτές, Μαρία Σουλτάτου, Πέτρος Γαϊτάνος, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Γιώργος Αδαμόπουλος, Χριστιάνα Γαλιάτσου και η Μπέτυ Χαρλαύττη με τη συνοδεία στο πιάνο του Γιάννη Μπελώνη. Τους τραγουδιστές συνόδευσαν οι Γιάννης Σταματογιάννης (μπουζούκι), Γιάννης Δεσποτάκης (κιθάρα) και Αλέξανδρος Καμπουράκης (ακορντεόν).Η συγγραφή του βιβλίου, όπως αναφέρει και η ίδια η συγγραφέας στο εισαγωγικό της σημείωμα, ξεκίνησε όταν ο Κ. Βίρβος, ο πατέρας της, της ζήτησε να γράψει μια πλήρη βιογραφία για εκείνον. Το βιβλίο βασίζεται σε προσωπικές διηγήσεις του Κ. Βίρβου, στο πλούσιο αρχείο του. Χρειάστηκαν επίσης εκτενής μελέτη βιβλίων, έρευνα σε εφημερίδες, στο διαδίκτυο, σε παλιές συνεντεύξεις του, διευκρινιστικές συζητήσεις με ανθρώπους του περιβάλλοντός του, ερευνητές, λαογράφους και ιστορικούς. Πρόλογο για το βιβλίο έχουν γράψει οι Μίκης Θεοδωράκης και Μίμης Πλέσσας και προλογικό σημείωμα ο Δημήτρης Μανιάτης, ο οποίος έδωσε και το «παρών» στην εκδήλωση. Ακολουθούν οι ενότητες του βιβλίου, οι οποίες είναι διαρθρωμένες ανά δεκαετία. Περιέχονται ακόμα ανθολογία τραγουδιών, ανθολογία με αποσπάσματα τραγουδιών, αμελοποίητων τραγουδιών, καθώς και τραγούδια εκτός δισκογραφίας.
Σημειώνει χαρακτηριστικά η Μ. Βίρβου: «Το βιβλίο παρουσιάζει τη ζωή του Κώστα Βίρβου σε αφήγηση, και παρότι περιγράφει τα πραγματικά γεγονότα με πιστότητα, μοιάζει με μυθιστόρημα. Περιλαμβάνει τους στίχους επιλεγμένων τραγουδιών, τα οποία συχνά τοποθετούνται στη χρονική στιγμή που τα εμπνεύστηκε, αφήνοντας τα ίδια τα λόγια του στιχουργού από αγαπημένα τραγούδια να συνεχίσουν την αφήγηση. Παράλληλα, παρουσιάζεται το ιστορικό πλαίσιο της εποχής αλλά και του λαϊκού τραγουδιού μέσα από τη ζωή του. Με αυτόν τον τρόπο, το βιβλίο σκιαγραφεί με σφαιρικότητα την πολύπλευρη προσωπικότητα και το έργο του στιχουργού, καθώς και τη δική του ανθρωποκεντρική θεώρηση των γεγονότων που σημάδεψαν τη χώρα και τον ίδιο».