Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις του αθλητικού κόσμου

Για «ωμή παρέμβαση» στον αθλητισμό κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΚΟΕ Δ. Διαθεσόπουλος. Στήριξη στο ψήφισμα του ΣΕΓΑΣ από τις ΕΑΣ και σωματεία στίβου

Για στοχοποίηση του αθλητισμού και συγκεκριμένων προσώπων του μέσω του αθλητικού νομοσχεδίου κάνει λόγο ο Δ. Διαθεσόπουλος

Eurokinissi

Για στοχοποίηση του αθλητισμού και συγκεκριμένων προσώπων του μέσω του αθλητικού νομοσχεδίου κάνει λόγο ο Δ. Διαθεσόπουλος
Σε επιστολή του προς την Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΚΟΕ) και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, Δημήτρης Διαθεσόπουλος, κάνει λόγο για μοναδική στο πλαίσιο της ελληνικής πολιτείας στοχοποίηση, διευκρινίζοντας πως η πολιτεία για κανέναν άλλο πολιτικό ή κοινωνικό χώρο δεν παρεμβαίνει όπως για τους ανθρώπους του αθλητισμού. Την παρεμβάση αυτή χαρακτηρίζει παράνομη, καθώς καταργεί την αυτονομία που θα πρέπει να διέπει τον ελληνικό αθλητισμό αλλά και γενικότερα τον αθλητισμό, σημειώνοντας πως τέτοιου είδους παρεμβάσεις έχουν μέχρι τώρα αποδοκιμαστεί με κυρώσεις από τα αρμόδια διεθνή όργανα.

«Είναι καινοφανές να τίθενται ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ στην εκλογή των ανθρώπων των Ελληνικών Αθλητικών Ομοσπονδιών, όπως θητείες, αριθμός θητειών, όρια ηλικίας κ.λπ., όταν η Ελληνική Πολιτεία για ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΛΕΓΟΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΙΔΙΟΤΗΤΑ έχει θεσπίσει και προσπαθεί ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΚΛΕΓΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή. Σημειώνοντας πως το ελληνικό Σύνταγμα δεν θέτει σε καμία διάταξή του περιορισμό ως προς την άσκηση των ατομικών δικαιωμάτων, όπως αυτά του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, πλην των περιπτώσεων της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων με δικαστική απόφαση.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΚΟΕ θεωρεί πως μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου επιχειρείται από την κυβέρνηση η στοχοποίηση κάποιων ανθρώπων του αθλητισμού στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο ίδιος. Και διευκρινίζει πως εφόσον ο υφυπουργός «δεν εμμείνει στην ψήφιση αντισυνταγματικών διατάξεων», ο ίδιος επιφυλάσσεται για όποια μελλοντική του υποψηφιότητα στις εκλογές της ΚΟΕ, διαφορετικά θέτει τον υφυπουργό ενώπιον των ευθυνών του.

Ψήφισμα ΣΕΓΑΣ: Στήριξη από 17 ΕΑΣ και πλήθος σωματείων

Το πρόσφατο ψήφισμα του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ για την υπεράσπιση του αυτοδιοίκητου, την ανεξαρτησία των φορέων του αθλητισμού και την αξιοπρέπεια των στελεχών προσυπογράφουν με ανακοίνωσή τους 17 περιφερειακές Ενώσεις Αθλητικών Σωματείων (ΕΑΣ) και 247 αθλητικά σωματεία της Ομοσπονδίας Στίβου που υπάγονται σε αυτές. Το ψήφισμα, θυμίζουμε, εκφράζει την αντίθεση του ΣΕΓΑΣ στις διατάξεις του νομοσχεδίου που θέτουν χρονικό και ηλικιακό περιορισμό για τις θητείες προέδρων και μελών των ΔΣ των Ομοσπονδιών, οι οποίες χαρακτηρίζονται «ωμή παρέμβαση» στο αυτοδιοίκητο και την ανεξαρτησία των Αθλητικών Ομοσπονδιών. Παράλληλα ζητούν από τους αρμόδιους και τα κόμματα να στηρίξουν τη θέση του ΣΕΓΑΣ αλλά και της Ολομέλειας της ΕΟΕ, που ορίζει ότι οι Εθνικές Ομοσπονδίες οφείλουν να εναρμονίσουν το καταστατικό τους με τις αντίστοιχες διατάξεις των Διεθνών Αθλητικών Ομοσπονδιών στις οποίες υπάγονται. Οι Αθλητικές Ενώσεις και Σωματεία, μάλιστα, διευκρινίζουν ότι κάθε άλλη εξέλιξη τους βρίσκει μετωπικά αντίθετους, γιατί «θα εκθέσει τη χώρα διεθνώς» και θα διαταράξει την ομαλή πορεία της αθλητικής δραστηριότητας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

Αναλυτικά οι ΕΑΣ και ο αριθμός σωματείων σε καθεμιά απ' αυτές που υπογράφουν το συγκεκριμένο ψήφισμα είναι: Aνατολικής Μακεδονίας - Θράκης 22, Ηπείρου 17, Δυτικής Μακεδονίας 14, Θεσσαλία 13, Κεντρικής Μακεδονίας 23, Βόρειας Πελοποννήσου 23, Λέσβου 3, Κρήτη 14, Περιφέρεια Πελοποννήσου 17, Αθήνας 21, Κυκλάδων 5, Χίου - Σάμου 3, Δωδεκανήσου 8, Πειραιά και Νοτιοδυτικής Αττικής 28, Θεσσαλονίκης 23, Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας 10, Κέρκυρα 3.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ