Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Τίποτα δεν είναι τυχαίο

Το Δεκέμβρη του 2004 κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό, η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη - Πετραλιά με θριαμβευτικό ύφος ανακοίνωσε ότι η ΙΑΑF (Παγκόσμια Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού) αποφάσισε κάθε χρόνο, στο αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας, να διεξάγεται διεθνές αθλητικό «μίτινγκ» ρίψεων, μετά την επιτυχή διεξαγωγή του αγωνίσματος της σφαιροβολίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στις 26/12/04 σε σχετικό σημείωμα στο «Ρ» είχαμε επισημάνει ότι: «Η Ολυμπία ένας χώρος μοναδικής ιστορικής αξίας, κομμάτι της παγκόσμιας κληρονομιάς κινδυνεύει να "βιαστεί" κατά βάναυσο τρόπο από την είσοδο σ' αυτόν των πολυεθνικών εταιριών, με μοναδικό σκοπό το κέρδος». Και ακόμα στο ίδιο σημείωμα κάναμε έκκληση στην Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή, αλλά και στον ΣΕΓΑΣ, σαν την αρχαιότερη αθλητική ομοσπονδία, ώστε από κοινού να παρέμβουν για να σταματήσουν μια τέτοια βαρβαρότητα.

Το Φλεβάρη του 2005 ο Μ. Κυριακού που στο μεταξύ είχε γίνει μέλος της IAAF κατόπιν προτάσεως του ΣΕΓΑΣ, έπειτα από συνεννόηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αναδεικνύεται πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Η παρουσία του Μ. Κυριακού στο ανώτερο αθλητικό αξίωμα, ένα και μοναδικό σκοπό έχει. Την πλήρη παράδοση του υψηλού αθλητισμού στα χέρια του μεγάλου πολυεθνικού αθλητικού κεφαλαίου.

Στη ζωή τίποτα δεν είναι τυχαίο. Η παρουσία στον αθλητισμό του ιδιοκτήτη του ΑΝΤΕΝΝΑ, με την αγορά του Πανελλήνιου ΓΣ και τη μετατροπή του σε επιχείρηση, έδειξε ότι δεν ήταν καθόλου τυχαία, αντιθέτως, μοναδικός του στόχος είναι μέσα από την ΕΟΕ να πάρει στα χέρια του το «μάνατζμεντ» του υψηλού αθλητισμού.

Αυτό πάει να πει ότι θα ρυθμίζει τις επιχορηγήσεις των Ομοσπονδιών, την παρακολούθηση των πρωταθλητών, θα έχει λόγο σ' όλες τις αθλητικές διοργανώσεις (Ολυμπιακοί, παγκόσμια πρωταθλήματα, πανευρωπαϊκά, μίτιγκ κλπ.) εκτός επαγγελματικού ποδοσφαίρου, (εκεί παίζουν άλλα συμφέροντα και φιλοδοξίες)... Βέβαια, τα πράγματα τώρα στην αρχή δε θα είναι καθόλου εύκολα για τον Μ. Κυριακού. Θα έχει να αντιμετωπίσει δυο μέτωπα. Από τη μια την αθλητική ηγεσία και από την άλλη τις αθλητικές ομοσπονδίες, η πλειοψηφία των οποίων ανήκει στο ΠΑΣΟΚ. Αν όμως σκεφτεί κανείς ότι η προεδρία της ΕΟΕ τού δόθηκε κατόπιν συνεννόησης - όπως τα γεγονότα καταμαρτυρούν - Καραμανλή - Παπανδρέου, τότε τα πράγματα μπορεί να μην είναι και τόσο δύσκολα.

Στο μεταξύ, οι πρώτες αψιμαχίες μεταξύ Κυριακού - αθλητικών Ομοσπονδιών φάνηκαν με τη διαφωνία ΣΕΓΑΣ - ΕΟΕ για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στη διοργάνωση του εμπορευματοποιημένου μίτινγκ της Ολυμπίας. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι τις διαμαρτυρίες του Β. Σεβαστή, προέδρου του ΣΕΓΑΣ, μέλους της Αθλητικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιου βουλευτή του, όταν ο ίδιος έκανε τον κ. Κυριακού επίτιμο πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, όταν ο ίδιος «έβαλε πλάτη» για να βγει στην IAAF, όταν ο ίδιος του συμπαραστάθηκε για την προεδρία της ΕΟΕ;

Εάν οι αθλητικές Ομοσπονδίες μαζί με τα σωματεία τους δε συσπειρωθούν και δεν απαιτήσουν από την πολιτεία έναν άλλο τρόπο λειτουργίας του υψηλού αθλητισμού, μακριά από την άκρατη εμπορευματοποίηση, η οποία τελικά οδηγεί σε αδιέξοδο, τότε τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα.


Νίκος ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
Βαλκανιονίκης - πρώην τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΓΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαράδεκτη η καθυστέρηση στην τακτική επιχορήγηση των σωματείων(2020-12-24 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις του αθλητικού κόσμου(2019-11-13 00:00:00.0)
Την αντίθεσή του δηλώνει ο ΣΕΓΑΣ(2019-10-10 00:00:00.0)
Κατά της πώλησης ΕΟΕ - Ομοσπονδίες(2018-06-15 00:00:00.0)
Κομματικός πόλεμος συμφερόντων(2007-01-24 00:00:00.0)
Παρουσία «αστέρων» στο ΣΕΦ(2000-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ