ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΜΟΣΧΑ.--
Οι εντεινόμενοι ανταγωνισμοί ΗΠΑ - Ρωσίας στα Δυτικά Βαλκάνια οξύνονται, με την κυβέρνηση του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς να ανακοινώνει ότι δεν μπορεί να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα «S-400», μολονότι αναγνώρισε «τη μεγάλη αποτελεσματικότητά του» στη διάρκεια των πρόσφατων ρωσοσερβικών στρατιωτικών γυμνασίων «Σλαβική Ασπίδα». Η κίνηση αυτή θεωρείται ότι προήλθε από τις πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ, με τις οποίες η σερβική πλευρά θέλει να διατηρεί σχέσεις ενόψει του μεγάλου παζαριού για το Κοσσυφοπέδιο.
Πάντως ο Βούτσιτς επιβεβαίωσε πως θα αναπτυχθούν «σύντομα» στη Σερβία ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς «Pantsir-S», όπως είχε νωρίτερα ανακοινώσει και ο Αλεξάντερ Μικχέγεφ, επικεφαλής του ρωσικού κρατικού μονοπωλίου «Rosoboronexport», με την επισήμανση πως όλα προχωρούν σύμφωνα με το πρόγραμμα.
Σε κάθε περίπτωση, ο Σέρβος Πρόεδρος εκτίμησε ότι χάρη στους δικούς του χειρισμούς η σερβική Πολεμική Αεροπορία «ενισχύθηκε σημαντικά», ενώ πρόσθεσε πως «η Σερβία είναι μικρή χώρα, περιτριγυρισμένη από το ΝΑΤΟ. Από τις αντιδράσεις τους για τους πυραύλους "S-400" καταλαβαίνετε τι θέλουν...».
Την περασμένη βδομάδα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών και ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Μάθιου Πάλμερ (που σήμερα έχει συνάντηση στην Αθήνα με τον Ελληνα αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτη), είχε προειδοποιήσει τη Σερβία «να μην αγοράσει ρωσικά όπλα που θέτουν τον κίνδυνο αμερικανικών κυρώσεων».
Χτες πάντως ανακοινώθηκε πως θα υπερδιπλασιαστεί η έκταση της υπόγειας αποθήκης ρωσικού φυσικού αερίου στο Μπανάτσκι Ντβορ, όπως προβλέπει ρωσοσερβικό μνημόνιο που υπεγράφη τον περασμένο Γενάρη. Οι εγκαταστάσεις θα διευρυνθούν ώστε να έχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης όχι 750 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου αλλά 2 δισ. κ.μ. Πέρυσι η ρωσική «Gazprom» είχε εξαγάγει στη Σερβία 2,15 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου, αύξηση 1,2% σε σχέση με το 2017.