Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
Σε οριακή κατάσταση το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

Μεγάλα προβλήματα καταγγέλλει η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών του νομού

Από τη συνέντευξη Τύπου της ΕΙΝΚΥΛ
Από τη συνέντευξη Τύπου της ΕΙΝΚΥΛ
Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας καθώς και τα Κέντρα Υγείας του νομού ανέδειξε η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ), σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα 21/10 στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (ΓΝΛ).

Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ, Ν. Νταφούλης και Αθ. Αθανασιάδης, αντίστοιχα, επισήμαναν την τραγική κατάσταση στο ΓΝΛ, τονίζοντας ότι πρέπει επειγόντως να υπάρξει άμεση κάλυψη των εφημεριών στους ειδικευμένους γιατρούς, στους νευροχειρουργούς και τους ΩΡΛ. Ζήτησαν επίσης να λειτουργήσει γαστρεντερολογική κλινική στο νοσοκομείο και υπογράμμισαν πως είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν προσλήψεις γιατρών.

Αναδεικνύοντας τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, επισήμαναν τα αποτελέσματα της ακραίας υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης, της επικίνδυνης εγκατάλειψης και παλαίωσης των ιατροτεχνολογικών και κτιριακών υποδομών των μονάδων δημόσιας Υγείας.

Ειδικά για το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, πέρα από την καρατόμηση του Οργανισμού του το 2012 (ΦΕΚ 1249/Β/2012), αναφέρθηκαν στις αρνητικές συνέπειες που προκάλεσε η μεταφορά μιας σειράς τμημάτων με όλο το μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους (Γαστρεντερολογικό, Νευροχειρουργικό, Νεογνολογικό, Παθολογική Ανατομική, Γναθοχειρουργικό) στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (ΠΓΝΛ).

Πρόσθεσαν ότι η ενοποίηση του ΓΝΛ και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, η μη εκπροσώπηση του ΓΝΛ από αιρετό εκπρόσωπο στο κοινό Διοικητικό Συμβούλιο και η μη ισότιμη μεταχείριση των δύο ενοποιημένων νοσοκομείων επέτειναν περαιτέρω την αποδυνάμωση, την υποβάθμιση, την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση του ΓΝΛ.

Επισήμαναν επίσης ότι «η υποβάθμιση του ΓΝΛ δεν έχει τέλος, δεδομένου ότι παρά την ανεξαρτητοποίηση του από το ΠΓΝΛ με τον νόμο 4600/ΦΕΚ Α43/9-3-2019, το νοσοκομείο εξακολουθεί να διοικείται από ακέφαλο (χωρίς πρόεδρο) "κοινό" ΔΣ και χωρίς εκπροσώπηση».

Οι διεκδικήσεις της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών

Σε αυτήν τη βάση η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων - ΚΥ Λάρισας διεκδικεί:

  • Την άμεση επιστροφή και πλήρη επαναλειτουργία του Τμήματος Γαστρεντερολογίας.
  • Την άμεση, επιτακτική, συνεπή και επαρκή κάλυψη των εφημεριών από νευροχειρουργό και ΩΡΛ ειδικούς ιατρούς, μέχρι την αποκατάσταση των αντίστοιχων Τμημάτων στην οργανική δομή του ΓΝΛ.
  • Την άμεση πρόσληψη τουλάχιστον 10 επικουρικών ιατρών για την επιτακτική κάλυψη υποστελεχωμένων Τμημάτων του νοσοκομείου, μέχρι την πρόσληψη ειδικών ιατρών των αντίστοιχων ειδικοτήτων σε θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Η Μαιευτική έχει καταθέσει εφημερίες έως 12/11, δυσκολεύονται να λειτουργήσουν η Παιδοχειρουργική, το Ακτινολογικό, η Ουρολογική, η Παθολογική, η Ορθοπαιδική, το ΤΕΠ κ.τ.λ. Ανανέωση των συμβάσεων, να μην απολυθεί κανένας επικουρικός ιατρός.
  • Την κάλυψη με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στις περιοχές Φαρσάλων, Αγιάς, Γόννων και Τυρνάβου.
  • Να σταματήσει η υποχρεωτική μετακίνηση των ιατρών των Κέντρων Υγείας στα νησιά των Σποράδων. Να δοθούν πραγματικά κίνητρα ώστε να θελήσουν μόνιμοι ιατροί να στελεχώσουν τα συγκεκριμένα Κέντρα Υγείας. Μέχρις ότου συμβεί αυτό να διευκολύνονται ουσιαστικά οι ιατροί που υποχρεωτικά μετακινούνται και να αμείβονται πραγματικά για εκτός έδρας εργασία.
  • Τον ορισμό νέου ΔΣ του νοσοκομείου, που αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει και δεν μπορεί να λειτουργήσει για βασικά ζητήματα.
  • Τη σύσταση νέου Οργανισμού, που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του Νοσοκομείου και να εξασφαλίζει την επαρκή στελέχωση, την ποιοτικά άρτια λειτουργία του και την αναβάθμισή του σύμφωνα με τις επιταγές της ιατρικής επιστήμης σήμερα.
  • Την αποκατάσταση, ανακαίνιση και βελτίωση των κτιριακών και ξενοδοχειακών υποδομών του Νοσοκομείου. Η υλοποίηση επιτέλους του υπάρχοντος ολοκληρωμένου σχεδίου της επέκτασης της συνδετήριας πτέρυγας και της πτέρυγας του κληροδοτήματος «Βαΐτση» σε λειτουργική συνάφεια μεταξύ τους είναι απαραίτητη και επιτακτική.
  • Την άμεση και επιτακτική βελτίωση των συνθηκών καθαριότητας και φύλαξης των χώρων του Νοσοκομείου και τη διακοπή της απαράδεκτης χρήσης των διαδρόμων του ως αποθηκευτικών χώρων με το «αποθηκευμένο» υγειονομικό υλικό εκτεθειμένο σε μη ελεγχόμενες συνθήκες διατήρησης και προστασίας από ενδεχόμενο δόλο.
  • Την άμεση ολοκλήρωση των εκκρεμών κρίσεων ιατρών ΕΣΥ, κάποιες από τις οποίες καθυστερούν επί χρόνια.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ