Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Προκλητικοί και γκεμπελίσκοι οι ηγέτες της εγκληματικής οργάνωσης

INTIME NEWS

Η γνωστή ναζιστική προκλητικότητα, το θράσος, τα ψέματα και η γκεμπελίστικη τακτική χαρακτήρισαν και τις απολογίες των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής Κ. Μπαρμπαρούση και Ηλ. Παναγιώταρου, με τις οποίες συνεχίστηκε η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης την περασμένη Δευτέρα.

Ο Ηλ. Παναγιώταρος είναι από τα παλιότερα στελέχη της φασιστοσυμμορίας, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου από το 2012 μέχρι σήμερα και μέλος και του Πειθαρχικού, με ...πλούσιο «βιογραφικό». Εχει πρωτοστατήσει σε πλήθος «δράσεων» της Χρυσής Αυγής, ενώ ήταν και ο προμηθευτής των ταγμάτων εφόδου με ρουχισμό μέσα από το κατάστημά του. Ηταν ένας από αυτούς που «έκαναν κουμάντο» στις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου στον Αγιο Παντελεήμονα. Είχε προαναγγείλει μάλιστα το πογκρόμ στην Αθήνα το 2011 ενάντια στους μετανάστες. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή του ανέπτυξε δράση και η ΤΟ Νίκαιας, με παρουσία του χρυσαυγίτη δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Ρουπακιά (όπως και των Τσακανίκα και Καζαντζόγλου), από το 2012, τον οποίο ο Παναγιώταρος ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε.

Ο Παναγιώταρος ήταν επίσης αυτός που προανήγγειλε ως περιφερειάρχης Νοτίων Προαστίων της ΧΑ την επίθεση στο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη: «Μια βόλτα στην Ηλιούπολη, έτσι όπως ξέρουμε εμείς», είχε πει. Μάλιστα, μαζί με Λαγό και Μίχο ήταν στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη το 2013 όπου προανήγγειλαν («Πολύ σύντομα θα σπάσει το απόστημα του ΠΑΜΕ...») τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, ενώ το ίδιο βράδυ μετά τη δολοφονική επίθεση επικοινωνούσαν μεταξύ τους.

Συμμετείχε ακόμα στην επίθεση στο Παλιό Εφετείο στο κέντρο της Αθήνας τον Μάη του 2009, όπως και στον Μελιγαλά. Διακήρυσσε την ανάγκη για «τυφλή υπακοή» στις αποφάσεις της ηγεσίας και της κεντρικής διοίκησης, απαιτώντας από στελέχη και μέλη «να μην έχουν απορίες». Είχε αποκαλέσει τους μετανάστες «βρωμιάρηδες, σκουπίδια της Γης... Αποβράσματα». Σε τηλεφωνικές συνομιλίες του, ο Αντώνης Ανδρουτσόπουλος, παλιό στέλεχος της Χρυσής Αυγής, γνωστός ως «Περίανδρος», έχει αναφέρει ότι ο Παναγιώταρος συμμετείχε ως φυσικός αυτουργός και στη δολοφονική επίθεση στον Δ. Κουσουρή το 1998 στην Ευελπίδων: «Αν ανοίξω το στόμα μου για τα επεισόδια του '98, στέλνω φυλακή τον Παναγιώταρο για φυσικό αυτουργό και τον Μιχαλολιάκο για ηθικό αυτουργό...», είχε πει ο Ανδρουτσόπουλος. Επίσης ο Παναγιώταρος τραγουδούσε τον ύμνο της ναζιστικής Γερμανίας μαζί με τους Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Γερμενή, Ματθαιόπουλο, Μισιάκα, δίπλα στις σημαίες των SS και της Βέρμαχτ, σε συναυλία στην Αθήνα το 2005 με προσκεκλημένους Γερμανούς ναζί. Και αυτός είχε καταδικαστεί για τους πυροβολισμούς στην κηδεία του χουντικού πραξικοπηματία Ν. Ντερτιλή τον Γενάρη του 2013 (βλ. και παρακάτω).

«Παρευρισκόμενος» ο Παναγιώταρος

Στην απολογία του αναφέρθηκε στη σχέση του με τη Χρυσή Αυγή, που ξεκινάει - όπως είπε στο δικαστήριο - κάπου στο 1993. Προσπαθώντας και αυτός να αποδομήσει την έννοια του μέλους, χαρακτήρισε τον εαυτό του «παρευρισκόμενο», με την αιτιολογία ότι ποτέ δεν του ζητήθηκε να υπογράψει κάτι...

Σε αντίθεση με τα όσα είπε ο Ν. Μίχος στην απολογία του, αλλά και άλλοι χρυσαυγίτες, ότι για επιμέρους εγκληματικές πράξεις ουδέποτε υπήρξαν διαγραφές ή κυρώσεις, ο Παναγιώταρος ανακάλυψε ξαφνικά ότι έγιναν και διαγραφές!

Προχώρησε σε πλήρη κάλυψη του αρχηγού Μιχαλολιάκου, με τον ισχυρισμό ότι την επόμενη μέρα της δολοφονίας Φύσσα παύτηκαν όλα τα εμπλεκόμενα άτομα, απολύθηκαν ο Πατέλης και ο Καζαντζόγλου και έκλεισαν τα γραφεία της Νίκαιας. «Μέχρι το απόγευμα είχαμε μάθει τα πάντα... Ούτε σε απολογία κλήθηκαν ούτε εξηγήσεις έδωσαν... Με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς συνεδρίαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, ο Αρχηγός αποφάσισε... Γραφεία; Κλείσιμο. Υπεύθυνος; Δρόμο!». Το ίδιο ισχυρίστηκε ότι έγινε και με τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ...

Δεν μπόρεσε όμως να εξηγήσει, όταν ρωτήθηκε από το δικαστήριο, γιατί δεν υπάρχει δημοσιοποίηση των εν λόγω κινήσεων ή κάποια έγγραφα, ενώ αντίθετα σε πλήθος δηλώσεων, βίντεο και αναγνωστέων εγγράφων τα στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης αποτάσσουν μετά βδελυγμίας ότι η Χρυσή Αυγή έχει σχέση με τη δολοφονία Φύσσα, την οποία γενικώς «καταδικάζουν». Αρκεί κανείς να ανατρέξει στις δηλώσεις του ίδιου και του Κασιδιάρη π.χ. για τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές, όπου οι φασίστες εγκαλούν το ΚΚΕ για «συκοφαντικές» και «ψευδείς» καταγγελίες... Ομως ο Παναγιώταρος, απαντώντας στην υπόδειξη αυτής της αντίφασης από την εισαγγελέα Αδ. Οικονόμου, είπε ότι όχι μόνο έγιναν διαγραφές αλλά ανάλογα πειθαρχικά μέτρα παίρνονταν και κατά «υποστηρικτών»! Συνεχίζοντας την γκεμπελίστικη τακτική, ανέφερε ότι το γεγονός των διαγραφών δημοσιοποιήθηκε με ανακοινώσεις των επόμενων ημερών, κάτι που ...αναζητείται, γιατί δεν υπάρχει.

Μάλιστα του επισημάνθηκε από το δικαστήριο ότι ο πυρηνάρχης της ΤΟ Νίκαιας, Γ. Πατέλης, στην απολογία του ανέφερε ότι ουδέποτε διαγράφηκε, με δεδομένη μάλιστα την τηλεφωνική συνομιλία κατά την οποία ο Λαγός τού λέει «μένεις στο κόμμα». Ο Παναγιώταρος είπε χαρακτηριστικά: «Ρωτήστε τον κύριο Λαγό».

Οσον αφορά τα όσα έχουν πει οι χρυσαυγίτες για τα περιβόητα τρικάκια, που δήθεν ήταν για να μοιραστούν τη νύχτα της δολοφονίας Φύσσα για επικείμενη ομιλία του Μιχαλολιάκου, ο Παναγιώταρος είπε ότι η ΤΟ Νίκαιας ετοίμαζε διανομή τροφίμων... «Μπορεί να γινόταν ομιλία, δεν το ξέρω, ήξερα για διανομή μετά από κάποιες μέρες», ανέφερε.

Δεν παρέλειψε δε με τη σειρά του να προχωρήσει σε αντικομμουνισμό, συκοφαντίες κατά του ΠΑΜΕ και υβρεολόγιο κατά του Σωματείου στη Ζώνη. «Μας κάλεσαν να καθαρίσουμε την κόπρο του Αυγεία (...) Να ιδρύσουμε ένα καινούργιο σωματείο», ανέφερε για το δουλεμπορικό που έστησαν στη Ζώνη. Προσπαθώντας να αντιστρέψει την πραγματικότητα, για να καλύψει επί της ουσίας την προαναγγελθείσα δολοφονική επίθεση στους συνδικαλιστές, ομολόγησε ουσιαστικά ότι το «σωματείο» που έστησαν είχε τέτοιο χαρακτήρα, αφού έβρισκε δουλειά σε κόσμο, και προσπάθησε να πείσει ότι το έκανε «με πολύ καλά μεροκάματα, μέχρι και κόσμο στο εξωτερικό έστελνε για επισκευές πλοίων, σε όλα τα μήκη και πλάτη, κάποιοι άνθρωποι τρώνε ψωμάκι, πολύ καλό ψωμάκι λόγω της ύπαρξής του...».

Επίσης ισχυρίστηκε - αν και δεν του έβγαινε - ότι χαρακτήρισε αποβράσματα «μόνο όσους έχουν κάνει εγκλήματα», ενώ στο ίδιο πνεύμα υποστήριξε ότι οι διανομές και η αιμοδοσία «ήταν για όλους», ακόμα και για τους Πακιστανούς! Για τις επιθέσεις σε μετανάστες στον Αγιο Παντελεήμονα επέλεξε να παραστήσει τον «θεσμικό παράγοντα» και παρέπεμψε στους κατοίκους, που δήθεν καλούσαν τη Χρυσή Αυγή «απεγνωσμένα» και αυτοί τους «βοηθούσαν να βρουν δικηγόρους, να κάνουν καταγγελίες στο ΑΤ, Ερωτήσεις στη Βουλή, κοινοποιήσεις στα υπουργεία, παραστάσεις, υπογραφές».

Οσον αφορά τους ναζιστικούς χαιρετισμούς, παρότι και ο αρχηγός του, Μιχαλολιάκος, χαιρετάει ναζιστικά σε ντοκουμέντα που έχουν επιδειχθεί, ανέφερε ότι αυτοί απαγορεύονταν. «Ημασταν ρητοί και κατηγορηματικοί, με απόφαση του γενικού γραμματέα». Οσο για το καταστατικό της Χρυσής Αυγής, που δεν έχει κατατεθεί στον Αρειο Πάγο, έκανε λόγο για «προϊόν μυθοπλασίας». Απαντώντας σε ερώτηση για τα τάγματα εφόδου έκανε λόγο για «τάγματα εφόδου αλλοδαπών». Για τη δε ΤΟ Νίκαιας, που την είχε χαρακτηρίσει «μπαλαντέρ», τώρα είπε «χαριτολογώντας, τους έβλεπα από δω, τους έβλεπα από κει και τους ξεχωρίζαμε από τα παντελόνια που φοράνε, σαν βατραχάνθρωποι».

«Ασχημο γεγονός» που «πήρε διαστάσεις» η δολοφονία Φύσσα

Για την παρουσία του στην κηδεία του χουντικού δολοφόνου και πραξικοπηματία, ταγματάρχη Ντερτιλή, ασπάστηκε τα όσα είπε ο Μπαρμπαρούσης, ο οποίος είχε απολογηθεί νωρίτερα. Ο τελευταίος, επίσης στέλεχος της Χρυσής Αυγής και πρώην βουλευτής, γνωστός και με το ψευδώνυμο «Καραϊσκάκης», είχε πρωτοστατήσει σε επιθέσεις με τάγματα εφόδου σε λαϊκές αγορές, όπως στο Μεσολόγγι το 2012, και επαιρόταν για αυτές. Χρυσαυγίτες του ίδιου τάγματος καταδικάστηκαν αργότερα και για επεισόδια κατά Ρομά στο Αιτωλικό.

Μαζί και με άλλα στελέχη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης (Παππά, Παναγιώταρο, Μίχο, Αρβανίτη, Κασιδιάρη), ο Μπαρμπαρούσης παρευρέθηκε το 2013 στην κηδεία Ντερτιλή. Θυμίζουμε ότι ο Ντερτιλής («ήρωας» κατά τους φασίστες) ήταν έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για την εν ψυχρώ δολοφονία του 20χρονου Μ. Μυρογιάννη κατά τη διάρκεια της εισβολής των τανκς στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβρη του 1973. Τον επικήδειο του χουντικού Ντερτιλή εκφώνησε ο αρχιβασανιστής/διοικητής του ΕΑΤ - ΕΣΑ Θ. Θεοφιλογιαννάκος. Δεν έλειψαν και οι πυροβολισμοί στον αέρα από κουμπουροφόρους, μεταξύ των οποίων ήταν ο Μπαρμπαρούσης και ο Παναγιώταρος (έχουν καταδικαστεί για άσκοπους πυροβολισμούς). Μάλιστα, στην απολογία του ο Μπαρμπαρούσης αποθέωσε για άλλη μια φορά τον εγκληματία Ντερτιλή, χαρακτηρίζοντάς τον «ήρωα» που πολέμησε στην Κορέα, πολέμησε «τους συμμορίτες στον συμμοριτοπόλεμο» κ.λπ.

Για τη «γνωριμία» του με τη Χρυσή Αυγή ο Μπαρμπαρούσης ανέφερε ότι την παρακολουθούσε από το Γυμνάσιο και επιδόθηκε με θράσος στον γνωστό αντικομμουνισμό, αναφέροντας ότι συμμετείχε αρχικά, αλλά και μετά σε εκδηλώσεις «εκεί που ο Βελουχιώτης (...) είχε σκοτώσει ένα σύνταγμα ολόκληρο και είχα πάει να τιμήσω τους νεκρούς που είχαν βρει απάνθρωπο θάνατο από τους δολοφόνους», σε εκδηλώσεις «για σφαγές από κομμουνιστές», σε μνημόσυνα «σφαγιασθέντων από κομμουνιστές» κ.λπ. Το 2012, συνέχισε, του έγινε πρόταση να κατέβει υποψήφιος βουλευτής και γι' αυτό ζήτησε το τηλέφωνο του Μιχαλολιάκου, «που μου έκανε την τιμή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μπαρμπαρούσης προασπίστηκε τον ναζιστικό χαιρετισμό, λέγοντας ότι «αυτός ο χαιρετισμός που χρησιμοποίησε ο Χίτλερ θεωρώ ότι είναι ο μόνος τρόπος για να χαιρετήσεις κάποιον που βρίσκεται απέναντί σου». Τον ερμήνευσε μάλιστα ως τη «γλώσσα του σώματος. Το δεξιά είναι το θετικό, το αριστερά το αρνητικό»! Ακολουθεί ο διάλογος στη δικαστική αίθουσα: Πρόεδρος: «Δηλαδή ο μόνος χαιρετισμός είναι αυτός που χρησιμοποίησε ο Χίτλερ;». Μπαρμπαρούσης: «Αν είναι να μην κάνουμε ό,τι έκανε ο Χίτλερ, τότε να σταματήσουμε και να πηγαίνουμε και στην τουαλέτα όπως πήγαινε... Τον έχουν δαιμονοποιήσει (σ.σ. τον ναζιστικό χαιρετισμό) γιατί τον χρησιμοποίησε ο Χίτλερ. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να χαιρετάς. Είναι καλή ενέργεια»...

Για την έρευνα που έγινε στα γραφεία της ναζιστικής οργάνωσης το 2013, μετά τη δολοφονία Φύσσα, όπου βρέθηκαν ασπίδες, κράνη, σιδερένιες ράβδοι, στειλιάρια, πηλήκια, επιγονατίδες, τσεκούρι καθώς και καραμπίνα με 17 φυσίγγια, ο χρυσαυγίτης έκανε λόγο - χωρίς να γίνει πειστικός - για «απομεινάρια από γιαπί» που ήταν πριν και για γραφεία που ανήκαν στην αρχή σε αστυνομικό... Σημειωτέον, όμοιο οπλοστάσιο έχει βρεθεί κατά κόρον σε χώρους της ΧΑ και παραπέμπει σε κεντρικό φυσιογνωμικό στοιχείο της οργάνωσης.

Χαρακτήρισε τη δολοφονία Φύσσα «ένα άσχημο γεγονός» που «είχε πάρει και διαστάσεις». Σχετικά με τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, έκανε τον ανήξερο. Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε χαρακτηριστικά: «Γατί να επιδιώξω να μάθω, γιατί να με ενδιαφέρει, ποιον να ρωτήσω και τι να μου πει κιόλας; Δεν αφορά εμένα...».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ