Τρίτη 22 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Φουντώνει η λαϊκή διαμαρτυρία

Ο αντιδραστικός Πρόεδρος της χώρας κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Από τις νέες διαδηλώσεις στο Σαντιάγκο

Copyright 2019 The Associated

Από τις νέες διαδηλώσεις στο Σαντιάγκο
Για δεύτερη βδομάδα συνεχίζονται στη Χιλή, στην πρωτεύουσα Σαντιάγκο και πολλές ακόμα μεγάλες και μικρότερες πόλεις, λαϊκές διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του αντιδραστικού Προέδρου Σεμπάστιαν Πινιέρα, που επιδεινώνει τις συνθήκες ζωής των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Τελευταία αφορμή ήταν η νέα αύξηση των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ είχαν προηγηθεί αυξήσεις στα καύσιμα, συμπαρασύροντας αυξήσεις σε βασικά είδη.

Η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη διευρυνόμενη λαϊκή οργή, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, βγάζοντας τον στρατό στους δρόμους και προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη κατακραυγή. Είναι χαρακτηριστικές οι προκλητικές δηλώσεις του Πινιέρα: «Βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον ενός εχθρού ισχυρού, αδυσώπητου, που δεν σέβεται τίποτε και κανέναν και είναι έτοιμος να κάνει χρήση βίας και να εγκληματήσει χωρίς κανένα όριο». Καταγγέλλει δε «προσπάθεια αποσταθεροποίησης από το εξωτερικό».

Οι διαδηλωτές, φοιτητές και εργαζόμενοι, έχουν προχωρήσει σε μπλόκα στα εκδοτήρια των εισιτηρίων και προτρέπουν τους εργαζόμενους να καταργήσουν στην πράξη τα μέτρα της κυβέρνησης. Στις μαζικές κινητοποιήσεις παρεισφρέουν κουκουλοφόροι που δρουν προβοκατόρικα και οδηγούν στην έξαρση της κρατικής καταστολής. Σε συγκρούσεις με την αστυνομία και σε λεηλασίες το Σαββατοκύριακο έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 11 άνθρωποι.

Την ίδια ώρα, η Ενωτική Συνομοσπονδία Εργαζομένων και διάφορα κλαδικά συνδικάτα καλούν σε πραγματοποίηση γενικής απεργίας αύριο Τετάρτη 23 Οκτώβρη, ενώ χτες Δευτέρα τα περισσότερα σχολεία δεν λειτούργησαν, ελάχιστα ήταν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως και τα ανοιχτά πολυκαταστήματα, ειδικά στην πρωτεύουσα. Ο Πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα πάρει πίσω την αύξηση του εισιτηρίου στο μετρό και ότι «επιθυμεί διάλογο για να σταματήσει η βία στη χώρα».

Το ΚΚ Χιλής, που συμμετέχει ενεργά στις κινητοποιήσεις, σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι ο Πρόεδρος έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα και τον κάλεσε ότι εφόσον δεν μπορεί να κυβερνήσει να προχωρήσει σε εκλογές και ταυτόχρονα να πάψει την κρατική καταστολή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμάκωση της καταστολής ενάντια στις κινητοποιήσεις ιθαγενών(2021-10-14 00:00:00.0)
Μαζικές διαδηλώσεις και στη χτεσινή γενική απεργία(2019-10-31 00:00:00.0)
Καταγγέλλει τη βίαιη καταστολή των μαζικών λαϊκών διαδηλώσεων στη Χιλή(2019-10-26 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις σε Παιδεία και Υγεία(2011-09-15 00:00:00.0)
Οι μαθητές πήραν τη σκυτάλη(2011-09-03 00:00:00.0)
Βίαιη καταστολή σε φοιτητική διαδήλωση(2011-07-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ