Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέα ευρήματα από το ιστορικό ναυάγιο «Μέντωρ»

Γενική άποψη του ναυαγίου και του χώρου της ανασκαφής
Γενική άποψη του ναυαγίου και του χώρου της ανασκαφής
Ολοκληρώθηκε η φετινή ανασκαφική περίοδος στο ιστορικό ναυάγιο «Μέντωρ», στον Αβλέμονα Κυθήρων, από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγου Δημήτρη Κουρκουμέλη.

Το «Μέντωρ» βυθίσθηκε μετά από πρόσκρουση σε βράχια έξω από το λιμάνι του Αβλέμονα στα Κύθηρα, το Σεπτέμβρη του 1802. Το κύριο φορτίο του, που ανελκύστηκε σχεδόν αμέσως μετά τη βύθισή του, αποτελούσαν 17 κιβώτια με αρχαιότητες από διάφορα μνημεία της Ακρόπολης και των Αθηνών, που είχαν αποσπαστεί από την ομάδα του λόρδου Ελγιν.

Η φετινή ανασκαφή, που διενεργήθηκε από 12μελή ομάδα στο διάστημα από 27 Αυγούστου έως 15 Σεπτέμβρη, επικεντρώθηκε τόσο στον καθαρισμό του σωζόμενου τμήματος του σκαριού όσο και στην ανασκαφή τομής στο σημείο όπου έχει σπάσει το σκαρί του πλοίου. Υπάρχουν αρκετά αξιοσημείωτα κινητά ευρήματα που εντοπίστηκαν και ανελκύστηκαν, όπως ένα ακέραιο μαγειρικό σκεύος, ένα χρυσό δαχτυλίδι, ένα ζευγάρι χρυσά σκουλαρίκια, ένα σκέλος ξύλινου διαβήτη, τρία ακόμα πιόνια σκακιού, διάφορα οστέινα και ξύλινα αντικείμενα καθώς και ένας σημαντικός αριθμός τουλάχιστον δέκα τροχαλιών και μακαράδων, που ορισμένοι σώζουν τα κομμάτια των σχοινιών στα οποία ήταν προσδεδεμένοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ